StoryEditor
ObalaPRVI RED DO MORA

Kupac iz Splita od Moralića planira kupiti dio bivšeg ‘Jugovinila‘ i dovesti Amerikance koji će uložiti u turističku zonu, doznajemo i po kojoj cijeni

Piše Jadranka Matić
24. studenog 2021. - 08:32

Na prostoru bivšeg "Adriavinila" u Kaštel Sućurcu, nastalog podjelom nekadašnjeg kemijskog diva "Jugovinila" na dvije tvrtke, na vidiku je još jedna promjena vlasništva.

Nakon što je splitska građevinska kompanija "Lavčević" prije četiri godine svoj dio zemljišta prodao "Marini Kaštela", tvrtki u vlasništvu nekadašnjeg kaštelanskoga gradonačelnika Josipa Berketa, za dolazak kupaca je spreman i dio terena iza kojeg stoji "Kemokompleks", firma u vlasništvu Envera Moralića, javnosti poznatog i po činjenici da se u njegovu portfelju nalazi vinarija "Kutjevo".

- Prodajem svoj dio od 100 tisuća četvornih metara. Budući da se radi o zemljištu uz more s kompletnom infrastrukturom, cijena neće biti ispod 200 eura po kvadratu – potvrdio je za "Slobodnu Dalmaciju" poznati poduzetnik.

– Prije tri godine imali smo u planu izgradnju turističkog kompleksa u Sućurcu u suradnji s našim poslovnim partnerom "Eagle Hills" (Emaar) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, u koji bi bilo investirano 250 milijuna eura. Dogodilo se, međutim, da Grad Kaštela nije imao završen Urbanistički plan uređenja (UPU) za taj prostor i projekt nije odobren.

Kad je taj projekt propao, zamrle su sve druge aktivnosti, a Berket i ja smo ostali u suvlasništvu zemljišta u omjeru 50 naprama 50 posto. U međuvremenu se promijenila situacija na tržištu, a mi se nismo podijelili – podsjetio je naš sugovornik na dio događanja oko atraktivne lokacije uz obalu Kaštelanskog zaljeva, ukupne površine 220 tisuća kvadrata, te dodao:

- Sada je status quo. Svoj dio prodajem jer ne bih htio ići ni s kim u bilo kakve kombinacije. Čekam da se pojave kupci.

Za sada imam potencijalnog iz Splita, a on je u kontaktu s poslovnim ljudima iz Amerike zainteresiranim za ulaganje u Kaštela.

Moralićev "Kemokompleks" i "Lavčević" su, podsjetimo, 2003. godine kupili "Adriavinil". Početna cijena nekadašnjeg simbola dalmatinske industrije bila je 15 milijuna eura, a prodan je iz petog pokušaja za 5,3 milijuna eura.

Suvlasništvo je bilo i do danas ostalo "pola-pola", i to u idealnom dijelu. Promjena, odnosno podjela kojom bi se odredile granice i tvrtke postale vlasnici svojeg dijela terena "jedan kroz jedan" nije se dogodila ni u trenutku kad je Berket otkupio "Lavčevićevu" polovicu nekretnina, što je naglasio i sam Moralić.

U trenutku kupovine vlasnik "Marine Kaštela", smještene u zapadnom susjedstvu, nije govorio o konkretnoj cijeni, ali je u jednoj od izjava za medije rekao da je "iznos za polovicu kompleksa veći nego što je bila cijena čitavog kompleksa 'Adriavinila' kada su ga preuzimali 'Kemokompleks' i 'Lavčević'".

Atraktivni prostor "Adriavinila" nije u međuvremenu mijenjao samo vlasnike ili suvlasnike, nego i namjenu. Izmjenama Generalnog urbanističkog plana (GUP) Kaštela iz 2019. godine prenamijenjen je iz turističke (T1) u mješovitu (M9) zonu.

Mješovita (M9) zona podrazumijeva: gospodarsku namjenu, ugostiteljsko-turističku – turističke i prateće sadržaje cjelogodišnje ponude (sportski, wellness, kulturno-zabavni, kongresni, zdravstveni i sl.), te također gospodarsku namjenu koja se odnosi na poslovne i servisno-zanatske sadržaje (bez negativnih utjecaja na okoliš iznad dopuštenih graničnih vrijednosti) koji osiguravaju značajan udio radnih mjesta za visokoobrazovane stručnjake.

item - id = 1145516
related id = 0 -> 1121323
related id = 1 -> 623888
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. siječanj 2022 08:19