StoryEditorOCM
ObalaKRIVI SU SUSJEDI?

Kaštelanka: ‘Djecu su nam otrovali vodom, epidemiolozi kažu da to nije za piće!‘ Šef Vodovoda: ‘Nije do nas...‘

Piše Tanja Gattin
19. svibnja 2024. - 14:01

- Kulminirala je situacija s vodom u našoj zgradi za koju mjesecima sumnjamo da je neispravna za piće jer je imala okus metala. Vjerujemo da su se u njoj našle fekalije. Moja kći je u petak ujutro nakon tuširanja izletjela iz kupaonice vičući da cijela smrdi. Kada sam otvorila tek opranu perilicu, para koja je iz nje izašla bila je nepodnošljiva smrada. Po izgledu i mirisu na kanalizaciju, dok su neki susjedi rekli da smrdi po nafti, bilo je jasno da se voda iz špine ne smije piti - kazala nam je jedna stanarka s predjela Majurina u Kaštel Lukšiću i dodala da je tada već bilo kasno:

- Pa djecu su nam otrovali! Sve troje djece iz naše zgrade u kojoj živi devet obitelji u petak je počelo povraćati, dobili su proljev i visoku temperaturu. To je iz njih istovremeno izlazilo odgore i odolje 24 sata, dok mi odrasli imamo samo proljev - kaže naša sugovornica.

Nastavlja da su o stanju vode u petak obavijestili "Vodovod i kanalizaciju" koji su uzeli uzorke, zatim svoje liječnike opće prakse i Nastavni zavod za javno zdravstvo, koji su također uzeli uzorke vode, ali i stolice svakog stanara.

image
Snimila čitateljica

- U petak u 21 sat sve stanare nazvao je epidemiolog i kazao nam da nalazi vode pokazuju da ona nije ni za piće ni za higijenske potrebe jer je puna amonijaka i drugih tvari koje se u njoj ne bi trebale nalaziti! Samo se može koristiti za ispiranje WC školjke - kaže nam Kaštelanka i nastavlja:

- Tvrtka "Vodovod i kanalizacija" u subotu nam je u 12 sati dovezla cisternu s vodom. Rekli su nam da će biti tamo do 16 sati. Tek nakon mog negodovanja pristali su da tamo bude 24 sata na dan. Također, ta cisterna postavljena je na udaljenosti od naše zgrade, što su objasnili da ne samo da je voda neispravna i u susjedne dvije zgrade, već i nekim kućama u Ulici Ivana Pavla II. Tako nam je teže nositi veće količine vode, pa na tuširanje i pranje odjeće odlazimo kod babe.

image

Radnici ‘Vodovoda i kanalizacije‘ na terenu

Snimila čitateljica

Tvrtka "Vodovod i kanalizacija" u subotu je na svojoj internetskoj stranici stavila obavijest: 

- Obavještavaju se potrošači da zbog nesukladnih uzoraka prema kemijskim i mikrobiološkim parametrima u Ulici Majurina voda nije ispravna za piće, a od broja 55 do 88 u Ulici Majurina i od broja 161 do 169 u Ulici Ivana Pavla II. voda nije za piće ni za higijenske potrebe. Djelatnici ViK-a su na terenu te je u tijeku ispiranje cjevovoda. Cisterna s pitkom vodom je na raskrižju ulica Majurina i Sinkose.

- Također strogo upozoravamo građane tog područja koji crpe vodu iz bušotina da je ne prespajaju na sanitarne instalacije svojih objekata zato što takve radnje mogu utjecati na zdravstvenu ispravnost vode za ljudsku potrošnju - objavljeno je upozorenje na stanici "Vodovoda i kanalizacije".

image
Snimila čitateljica

Ivica Perić, direktor tehničke službe "Vodovoda i kanalizacije", kaže da su promptno djelovali i da će stanari dobiti cisterni koliko god im bude trebalo:

- Od prve prijave stanara koju smo primili u petak, odmah smo uzeli uzorke vode i golim okom se moglo vidjeti da voda nije ispravna. Odmah smo krenuli s ispiranjem cjevovoda na 4 lokacije na tom užem području. I cijelu noć smo lagano nastavili ispirati. Stanovnici tog područja sada bi trebali otvoriti špine i pustiti vodu da procirkulira, ali naglašavam da je mjera da se voda ne smije piti ni koristiti za higijenske potrebe i dalje na snazi, sve dok analiza ne pokaže da je voda pogodna za ljudski potrošnju. Također, odmah smo krenuli s izvidima na terenu kako bismo utvrdili uzrok. Pojačali smo ekipe i one su i u nedjelju na terenu.

image

Analiza uzoraka vode, ilustracija

Derrick Ceyrac/Afp

- Žao mi je djece i drugih osoba koji zbog vode imaju zdravstvene probleme. Prema dostupnim informacijama, nitko nije hospitaliziran. Razumijem građane što su ljuti, ali ovo nije posljedica našeg djelovanje, već neodgovornog, namjernog ili slučajnog, postupanja nekog od njihovih susjeda - kazao je Ivica Perić i objasnio: 

- Ne postoji logično ni tehničko objašnjenje da je voda koja nije za piće ušla u javni vodoopskrbni sustav, a da to nije napravljeno pod tlakom. S obzirom na to da na tom području ima dosta bušotina iz kojih stanovništvo crpi vodu, a kako to tvrde, isključivo za zalijevanje okućnica, naš je zadatak pronaći uzrok. Na tom području zato ispitujemo svaki vodovodni priključak, kontaktiramo vlasnike, ispitujemo ima li na toj adresi bušotina i na koji način je odvojena od našeg sustava. 

image

ilustracija

Nikola Vilic/Cropix/Cropix

- Znači, netko je, namjerno ili nenamjerno, s većim tlakom vodu iz bušotina koja smrdi po fekalijama ubacio u javni vodoopskrbni sustav. Ove građane su otrovali njihovi neodgovorni susjedi, ali tome ćemo stati na kraj i zato smo tu. Do tada će se podnijeti kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja i ugraditi nepovratni ventili kako bismo i ubuduće spriječili ovakve neželjene događaje - najavio je direktor tehničke službe ViK-a.

Za kraj naglašava da su problemi utvrđeni samo na ograničenom području Majurine te da je voda u ostatku grada Kaštela potpuno ispravna. 

- Uzorci su uzeti u vodospremi Lukšić koja napaja cijela Kaštela, osim Sućurca, kao i na ostalim dijelovima vodoopskrbne mreže u Kaštelima, i rezultati su besprijekorni - za kraj će Ivica Perić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 02:09