StoryEditorOCM
ObalaUlaganje u plaže

Kako su se u kriznoj 2020. snašli gradovi na Rivijeri? Breljani su uspjeli zadržati planirani proračun, sve druge općine morale su rezati budžet

21. prosinca 2020. - 13:30

Kako su se u tekućoj kriznoj godini snašle općine i Grad Makarska na Rivijeri, koliki su minusi u proračunima, od čega se odustajalo, a što ih je spasilo? Provjerili smo jesu li rađeni rebalansi i kolike su se korekcije morale raditi, a iako smo svjesni da izvršenje proračuna za prvih šest mjeseci nije osobito relevantan podatak jer se bušte značajnije pune tek od ljeta, ipak nam nešto govori o poziciji pojedine općine.

Proračun Makarske je doživio jednu izmjenu, a u utorak će se na sjednici Gradskog vijeća naći i druga. Proračun Grada smanjio se sa 176 milijuna na 142 milijuna, i sada, drugim izmjenama, na 127 milijuna. Radi se o smanjenju od 50 milijuna, a drugi rebalans iznosi oko 72 posto planiranog proračuna prošle godine. Kada to usporedimo s mjestima na Rivijeri, to čak i nije tako loše, u svjetlu činjenice da je iza nas teška godina.

Iako je turistička sezona bila daleko bolja nego što se očekivalo, ipak su financijski učinci bili nemjerljivo lošiji od prijašnjih godina, a k tome su neke općine smanjile svoj prihod samim tim što su su primjenjivale razne mjere pomoći poduzetnicima. Makarsku je sigurno dobrim dijelom spasio komunalni doprinos koji se punio jer u građevini nije bilo značajnijih promjena, naprotiv, dok su općine tu prošle daleko gore jer im je itekako bitan prihod koji se direktno ili indirektno vezuje uz turizam.

Ulaganje u plaže

Jedino je Općina Brela ostavila proračun gotovo jednak zacrtanom; umjesto 24,3 milijuna ići će na 24,1 milijun jer se "skinulo" samo 200 tisuća kuna. Načelnik Stipe Ursić tumači kako bi se vjerojatno išlo na rebalans i rezanje u iznosu od oko 7 milijuna kuna da ipak nisu odlučili u ovoj godini raspisati natječaje za groblje svetog Jurja i groblje svetog Stipana, koja će raditi tek u 2021. godini. Da bi raspisali natječaj, što im je jako bitno jer ne žele odugovlačiti, moraju imati novac na računu. Iz tog razloga proračun izgleda gotovo netaknut.

image
Načelnik Brela Stipe Ursić
Ivo Ravlić/Cropix

Sve druge općine itekako su morale rezati budžete. Općina Baška Voda je planirala proračun težak 42 milijuna, a sad na Gradsko vijeće ide rebalans proračuna koji iznosi oko 25 milijuna, dakle 17 milijuna manje. U postocima to je 60 posto prvotnog plana. Kako kažu u Općini Baška Voda, s obzirom na sezonu, brojke su još i dobre, a osobito imajući u vidu mjere ugostiteljima i uopće socijalne mjere.

U Podgori je izvorni plan bio težak 26 milijuna kuna, dok je u prijedlogu rebalansa cifra smanjena, prema riječima načelnika Ante Miličića, oko pet milijuna kuna. To bi značilo da rebalans iznosi čak 80 posto izvornog proračuna, iako je Općina u velikim financijskim problemima jer su ove godine uložili oko 6 milijuna kuna u plaže i luke zbog, kako tvrde, šteta nastalih uslijed olujnog juga. Čak su išli i na zaduženje do 2,5 milijuna kuna, a Miličić kaže da su smanjivali i poreze na korištenje javno-prometnih površina.

– Prihodi su nam sigurno 50 posto manji, a ove godine nije radila ni "Medora", nisu uopće otvarali – kaže Miličić.
U Tučepima situacija nije ni najmanje blistava, kao ni na ostatku Rivijere. Proračun težak 25 milijuna kuna prvim je rebalansom pao na samo 15 milijuna, a novim će ići još dolje. Kako kaže načelnik Ante Čobrnić, bez sumnje će se rezati još koji milijun. Ako možemo spekulirati, realno je očekivati da će u konačnici iznositi oko 50 ili 60 posto zacrtanog.

– Sve smo veće projekte izbacili, projekt lučice i vodoopskrbe u selima je na čekanju, gledamo to financirati preko Hrvatskih voda, odnosno županijske Lučke uprave, a radimo samo manje zahvate – ističe Čobrnić, dodajući da im je proračun oko pola milijuna kuna manji i zbog mjera prema poduzetnicima.

Uspjeli '​refati se'

Općina Gradac ipak neće toliko rezati proračun. U prvom rebalansu išlo se s 22,6 milijuna na 18,8 milijuna, a tijekom prosinca bit će, kaže načelnik Matko Burić, i drugi rebalans.

– Međutim, nećemo puno smanjivati, otprilike će biti sličan ovoj cifri – veli Burić.

Poigramo li se postocima, to je 70 posto izvornog plana, što i nije tako loše.

– Nas je korona ekonomski baš udarila početkom godine, međutim, uspjeli smo "​se refati" tijekom ljeta, prvenstveno EU fondovima i našim potezima, kao što su popust na javne površine. Ljudi su bili zahvalni na tome i to se odrazilo na dinamiku uplate – tumači Burić.

Što se tiče izvršenja proračuna u prvih šest mjeseci, Grad Makarska ima izvršenje od 38,6 posto u prihodima, a 31 posto u rashodima. U Brelima je izvršenje od 26,7 posto, što je 37 posto manje nego lani, dok je u Baškoj Vodi izvršenje proračuna za prvih šest mjeseci samo 15 posto. U Tučepima iznosi 14 posto, u Podgori također 15 posto, a u Gradcu 21,7 posto.
Od općine do općine situacija se razlikuje, no uzme li se neka aritmetička sredina, dođemo do nekih 70 posto realiziranih proračuna do kraja godine, što znači da se otprilike trećina morala rezati, odnosno da su prihodi smanjeni za oko trećinu u odnosu na plan.

S druge strane, plan rijetko bude onakav kakav se ambiciozno zamisli na kraju jedne kalendarske godine za sljedeću. Tako da, imajući u vidu činjenicu da su prihodi znatno smanjeni zbog turističke sezone (koja možda statistički nije bila tako loša, no zbog smanjenih poreza i taksi financijski puno lošija), moglo bi se reći da situacija nije tako dramatična. Posljedice pandemije ​vjerojatno će se vidjeti i na planiranim proračunima za sljedeću godinu, koji su trenutno u pripremi, ili su već pripremljeni, a još više na njihovoj realizaciji koja će najviše ovisiti o sljedećoj turističkoj sezoni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. veljača 2023 01:09