StoryEditor
ObalaMAKARSKA RIVIJERA

Kako pred sezonu ‘dišu‘ iznajmljivači? Spremni su, pa što bude! Otkrivaju nam odakle najčešće stižu rezervacije: ‘Ne očekujemo ludilo, cijene nismo podizali...‘

Piše Martin Brbić
13. svibnja 2021. - 23:04

Nova turistička sezona je pred vratima. Epidemiološka situacija u zemlji sve je povoljnija, broj zaraženih posljednjih dana opada. Ipak, među iznajmljivačima vlada neizvjesnost budući da sezona umnogome ovisi o mjerama u drugim zemljama iz kojih dolaze turisti. U medijima često čitamo o situaciji u našem turizmu, prvenstveno s aspekta velikih hotelskih kuća, dok se rijetko spominje izuzetno bitan segment privatnih iznajmljivača. Stoga smo odlučili ispitati kakva su očekivanja i trenutačno stanje rezervacija na Makarskoj rivijeri iz perspektive nekoliko privatnih iznajmljivača. Za početak smo porazgovarali s Eleonorom Filipetti koja iznajmljuje apartmane "Filipetti" u Makarskoj, te "Villu Lora" u Gornjim Tučepima.

- U potpunosti smo spremni za sezonu. Poučeni prošlogodišnjom sezonom u predstojećoj smo oprezni. Ne očekujemo ludilo od rezervacija. Booking za ovu godinu pretežito čine rezervacije iz Poljske i Slovenije. Očito je da se njemačko tržište još nije definitivno odredilo. Ako i kad se ono otvori, to će biti prava stvar.

image
Eleonora Filipetti
Privatni album

Aj budi pametan

Jeste li snižavali cijene za ovu sezonu?

- Po pitanju cijena teško je biti pametan. Trenutno lošiji booking je odraz stanja na tržištima, procijepljenosti i mjera, a postavlja se pitanje je li naš proizvod skup ili ne. Cijenama ćemo se igrati u zavisnosti od interesa.      

Jeste li primili cjepivo? Imate li Safe stay in Croatia naljepnicu za Vaš objekt?

- Svi stariji u domaćinstvu smo cijepljeni prvom dozom cjepiva. Proučili smo mjere koje treba provoditi za istaknuti Safe stay in Croatia naljepnicu na objekt. Mislim da je sve navedeno nužno i implementirali smo to i u prošloj godini.

Osjećate li neku potporu, razumijevanje od strane HTZ –a? Treba li lokalna TZ više i aktivnije sudjelovati u pripremama i odvijanju sezone?

- Prošle godine smo bili oslobođeni jedne četvrtine davanja i mislim da je to bilo potrebno. Na koncu smo ostvarili samo oko 40 posto prometa od 2019. godine. Najveću pomoć bi dobili u detekciji i kontroli neprijavljenih objekata, poglavito stanova koji se iznajmljuju pod kategorijom "apartmani" i "direktno". Politikom niskih cijena ruše zajednički turistički prozvod. Svi takvi objekti završe na raznim platformama i gosti prilikom odabira lako uspoređuju, filtriraju cijene i ponudu. Cijenama od 7 do 10 eura po krevetu se bespovratno uništava destinacija.

Da imate mogućnosti biste li proširivali smještajne kapacitete ili ulagali u neku drugu djelatnost, uslugu?

- Živeći od turizma i za turizam, na priobalju, teško je pronaći drugu gospodarsku aktivnost, a da nije usko povezana sa turizmom. Ipak, u mojim godina, kada sam i baka tri unuka gledam kako što manje vremena provoditi sa krpom u ruci i maskom na licu. Ne, ne bih proširivala smještajne kapacitete.

image
Stiže puno upita, ali rezervacija je manje nego lani
Ivo Ravlić/Cropix

Popust stalnima

Kako se u Tučepima pripremaju za sezonu priupitali smo Pavu Borića, vlasnika "Ville Borić".

- Po svim dosadašnjim rezervacijama koje smo zaprimili mislim da će ova sezona biti kao prošla, s tim da postoji mogućnost bolje realizacije za rujan u odnosu na lani. Što se tiče zastupljenosti, za sada dominiraju rezervacije iz Austrije i Njemačke, tu imamo dobar booking. Slovenaca ima 30 posto u odnosu na lani, a počele su pristizati i rezervacije iz BiH. Cijene su ostale iste kao što su bile i 2019. s tim da stari gosti imaju popuste 10 posto. Smatram da bi spuštanjem cijena dugoročno izgubili. S cijenama smo realni i ne stršimo pred drugima.

Vezano uz situaciju sa koronom kazuje nam: - Na sreću ili na nesreću svi u kući smo preboljeli koronu, tako da smo za ovu sezonu mirni, s tim da ćemo raditi testove da vidimo koliko imamo antitijela. Safe stay naljepnicu još nismo realizirali, ali hoćemo.

Što se tiče ulaganja u apartmane, razmišljam o poboljšanju kvalitete smještaja što podrazumijeva jednu veću rekonstrukciju kompletnog smještajnog dijela. Tržišta su sve zahtjevnija pa smo planirali da bi napravili jedno renoviranje u cijelom objektu.
Joško Medić, vlasnik apartmana "Joni" iz Brela, kazuje nam:

- Prošle godine je bilo oko 30 posto lošije, orijentirao sam se na Booking.com. Bilo je dobrih rezervacija, ali je dosta toga otpalo zbog Covida. Imali smo starih gostiju, a ove godine je također pola starih gostiju. Cijene su ostale iste kao i prije, zadnjih deset godina cijena je praktički konstantna. Broj upita se smanjio u posljednja dva mjeseca kako se epidemiološka situacija pogoršala. Najviše rezervacija imamo iz Poljske, a ima nešto i domaćih gostiju. Mađara također ima dosta što je zanimljivo. U Brelima općenito najviše gostiju dolazi Poljske. Vezano uz eventualna ulaganja, radim na tome, napravio bih nešto dodatno. Ipak, relacija ulaganja i povrata uloženog je svake godine sve manja jer konkurencija raste, a time se ruši cijena i popunjenost. Na kraju se sve svodi na turizam jer je to zapravo jedina stavka izvoza.

image
Na priobalju je teško pronaći gospodarsku djelatnost koja nije povezana s turizmom
Zvonimir Barišin/Cropix

Puno je upitnika

Kontaktirali smo i iznajmljivača iz Baške Vode koji je želio ostati anoniman.

- Mi trenutno imamo manje rezervacija nego prošle godine. Imamo mnogo upita, ali ne konkretno rezervacija jer sve ovisi o tome hoće li gosti moći putovati preko granice. Definitivno ne očekujem bolju godinu od prošle, možda čak i lošiju. Dosadašnjih godina najviše gostiju imamo iz skandinavskih zemalja, Njemačke, Poljske, Austrije, Slovenije. Safe stay naljepnicu već imamo, a nositelj objekta se cijepio. Što se tiče cijena generalno ih ne snižavamo, ali s akcijama da. Cijene ugovorene s turoperatorima su ostale iste kao prošle godine, međutim produžujemo early booking uvjete - kazao je redakciji poznat iznajmljivač.

U uvjetima koje diktira epidemija mnogo je upitnika za nadolazeću sezonu, ali iznajmljivači prate mjere i nadaju se boljoj sezoni nego što je bila prošle godine. Stanovništvo se ipak procijepilo u određenoj mjeri, a ljudi su bolje upoznati sa virusom u odnosu na godinu ranije. Turizam je žila kucavica naše regije i još jedna loša sezona zadala bi ozbiljan udarac za sve koji se bave i žive od turizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. srpanj 2021 10:36