StoryEditorOCM
Obalastop betonizaciji

Inspektorica naložila uklanjanje šetnice u Dućama, Općini prijeti globa: Zatražili smo građevinsku dozvolu, ne može se ništa rušiti dok traje spor!

9. ožujka 2021. - 13:29
Lokalna vlast je prijavila 'jednostavnu gradnju', a ispostavilo se da im treba 'prava' građevinska dozvolaAnte Čizmić/Cropix

Premda je, kako se moglo čuti, većina stanovnika istočnog dijela općine Dugi Rat pozdravila izgradnju dužobalne šetnice preko plaža od Omiša kroz Duće do konobe "Bracera", dijelu građana se takvo rješenje očito nije svidjelo.

Građevinskoj inspekciji prijavili su radove čiji je investitor lokalna vlast i ishodovali njihovu zabranu! Kako nam je potvrđeno, stopiran je projekt vrijedan 3,1 milijun kuna kojim bi se napravila staza duga 2,8 kilometara, a sve financirano novcem poreznih i komunalnih obveznika s područja Dugog Rata, te iz proračuna Županije i Ministarstva mora.

No, zapelo je, kako inače kod nas biva, na tumačenju, konkretno na pitanju što se to gradi, odnosno je li riječ o pješačkoj stazi koja se smatra jednostavnom građevinom ili (ipak) obalna šetnica za koju je potrebno ishodovati "pravu" građevinsku dozvolu.

– Ishodovali smo dozvolu za jednostavnu građevinu, pješačku stazu koja bi na neki način zamijenila nogostup kojeg nema uz Jadransku magistralu kao državnu cestu. Ona nam prolazi kroz sva priobalna mjesta, pa tako i duž cijelih Duća, opasna je na mnogim dionicama za pješake jer nogostupa nema, a osim što bismo cijelu općinu povezali osvijetljenom, uređenom stazom s koševima, klupama... imali bismo šetnicu za majke s kolicima, djecu, ali sutra eventualno po potrebi i prolaz vozilima hitnih službi. No, Građevinska inspekcija Državnog inspektorata nam je zatvorila gradilište, zabranila radove i sve stopirala iako dozvolu za pješačku stazu imamo – tvrdi Jerko Roglić, koji već 14 godina, odnosno tri i pol mandata vodi općinu između Omiša i Podstrane.

No, njegovo mišljenje nije dijelila viša građevinska inspektorica Ljiljana Patarčić, koja je rješenjem od 24. veljače naložila uklanjanje izgrađene obalne šetnice ukupne dužine 1100 metara i širine tri metra, i to u roku 15 dana od izdavanja dokumenta. Naredila je Općini i zatvaranje gradilišta, a ako se nastavi s radovima, upozorava javnog investitora na plaćanje novčanih kazni.

U rješenju Državnog inspektorata navodi se kako "pješačka staza uz plažu u Dućama, od omiškog kampa "Galeb" do Dugog Rata, predjel Glavica, nije jednostavna građevina, već se izgradila obalna šetnica za koju je potrebna građevinska dozvola".

– Stopirali smo radove i paralelno radimo dvije stvari: ishodujemo građevinsku dozvolu i pokrećemo upravni spor zbog ovog rješenja. Staza se ne može rušiti dok traje spor, a mi se nadamo kako ćemo ishodovati dozvolu i radove na našem obalnom lungomareu nastaviti prije sezone – podvlači načelnik Roglić.

Kako neslužbeno doznajemo, cijelu aktivnost zaustavljanja gradnje, i to u žurnom postupku, pokrenuo je mještanin koji je nezadovoljan što obalna šetnica ili pješačka staza prolazi plažom ispod njegova kampa, čime mu betonski objekt na pješčanom kupalištu, širok tri metra, automatski "skraćuje" plažu za goste. Bez obzira što će ta ista šetnica (ili staza) osigurati sigurniji prolaz pješacima, koji bi tom stazom izbjegli šetnju uz rub državne ceste.

image
Projekt se proteže duž 2,8 kilometara kupališta
Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2022 19:42