StoryEditorOCM
ObalaZiđaj i ne strahuj

Četiri godine ima da je niknula ilegalna lučica nadomak Splita. Jahte uredno vezane, a odgovori nadležnih ne ohrabruju

Piše Mario Matana
17. ožujka 2024. - 17:45

Prošle su evo i četiri godine od kada je u Suhom Potoku, pitoresknom mjestašcu s prekasnim plažama u općini Dugi Rat, niknula ilegalna lučica. Nije baš ni mala, a pratili smo tada i izvođenje radova koji su bili više nego profesionalni i uključivali su i ronioce i građevinsku mehanizaciju... Uglavnom, vrlo brzo je niknula u doba korone, još brže su zaklon od južnih vjetrova i mora u toj ilegalnoj lučici našli turistički brodovi.

Uzalud su bile intervencije Županije, prijave i razne druge službe koje su izlazile na teren te nam redom potvrđivale kako je u pitanju devastacija pomorskog, zajedničkog dobra. Čak je u nekom trenutku, istina već prilično kasno, komunalno redarstvo Drugog rata postavilo betonski ‘new jersey‘ na prilazu lukobranu. Makar je djelovalo to prilično jadno, pogotovo u usporedbi s velebnošću intervencije u (pomorskom) prostoru...

image

Jahte u Suhom Potoku

Privatna Arhiva/

Kako je i taj bijedni ‘new jersey‘ nedavno pomaknut u stranu, zanimalo nas je što se u ove četiri godine poduzelo po tom pitanju. Jer lučica je prilično funkcionalna, ne čini nam se da itko ima namjeru vratiti pejzaž u ‘prvobitno stanje‘. A od odgovora koji su pred vama možete se samo iznervirati. Jer pitanje nadležnosti je uvijek kamen spoticanja, možda čak i dobrodošao problem.

Iz Splitsko-dalmatinske županije, Upravni odjel za turizam, pomorstvo i promet, pročelnica Matea Dorčić nas je obavijestila kako na toj lokaciji ‘Splitsko – dalmatinska županija, kao davatelj koncesije na pomorskom dobru, nema sklopljen ugovor o koncesiji na pomorskom dobru, odnosno kako isto nije koncesionirano‘.

Što se tiče ostalog, mi smo je podsjetili kako je upravo na webu Županije svojedobno objavljena reakcija vezano za ovaj slučaj, dok je nas pročelnica pak obavijestila kako ‘jedinica lokalne samouprave, u ovom konkretnom slučaju Općina Dugi Rat ima ingerenciju nad upravljanjem i nadzorom pomorskog dobra u općoj upotrebi‘.

- Temeljem Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, čl. 151. poslove nadzora pomorskog dobra, odnosno poslove provedbe reda obavljaju ovlaštenici upravnog odjela jedinice lokalne samouprave, odnosno pomorski redari. U provedbi nadzora nad provedbom odluke o redu na pomorskom dobru pomorski redar ima pravo i obvezu rješenjem ili na drugi propisani način narediti fizičkim i pravnim osobama mjere za održavanje reda propisane odlukom o redu na pomorskom dobru. Optužni prijedlog za prekršaj propisan Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama ili odlukom o redu na pomorskom dobru koji u nadzoru utvrdi pomorski redar podnosi upravno tijelo jedinice lokalne samouprave.

image

Jahte u Suhom Potoku

Privatna Arhiva/

Upravni odjel za turizam, pomorstvo i promet Splitsko – dalmatinske županije nema inspekcijske ovlasti te obavljanje poslova inspekcijskog nadzora pomorskog dobra obavljaju službenici Lučke kapetanije, odnosno u ovom slučaju inspektor pomorskog dobra Lučke kapetanije Split. Za nezakonito građenje bez valjane dozvole za gradnju ili bez potvrđenog glavnog projekta, postupa i mjere provodi služba Građevinske inspekcije Državnog inspektorata. Ovaj Upravni odjel je prijavio devastaciju pomorskog dobra na predmetnoj lokaciji, a daljnja nadležnost i postupanje nije u ingerenciji Splitsko – dalmatinske županije. - temeljito je opisala tijek postupka pročelnica Matea Dorčić.

Više-manje je to sve poznato, tako da smo istovremeno pitanja o lučici koja je niknula mimo dozvola poslali i na sve te adrese. Iz Općine, čini nam se po tonu, nisu bili sad nešto presretni što kopamo oko toga...

- Nastavno na vašu zainteresiranost za radove na lukobranu u Suhom potoku navodimo kako se radi o radovima sanacije oštećenih dijelova pomorskog dobra područja Općine Dugi Rat od posljedica nevremena tijekom studenog mjeseca 2023. godine. U konkretnom slučaju radovi obuhvaćaju sanaciju valobrana postojećeg lukobrana/privezišta postojećim kamenim materijalom te odgovarajućim kamenim materijalom koji je nabavljen za tu namjenu.

Što se tiče vaše konstatacije da se radi o „nelegalnom objektu“ za kojeg je županija poduzela odgovarajuće mjere, a komunalno redarstvo postavilo „new jersey“ elemente na prilazu lukobranu, potvrđujemo da je komunalno redarstvo Općine Dugi Rat postavilo betonske zapreke koje onemogućuju prilaz.

image

Jahte u Suhom Potoku

Privatna Arhiva/

Općina Dugi Rat će kroz svoj Prostorni plan i Urbanističke planove uređenja a poštujući Prostorni plan Splitsko-dalmatinske županije, u navedenom slučaju postupiti sukladno odredbama Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama kojim se propisuje i načini uklanjanja određenih objekata s pomorskog dobra i njihovo zadržavanje u prostoru.

Eto, prilično detaljno je sve opisao i Pavao Tomić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela općine Dugi Rat. Nekako nas je ‘štrecnula‘ posljednja konstatacija, ova o ‘njihovom zadržavanju u prostoru‘. Još ćemo vidjeti što točno znači, ima godina. I da se razumijemo, lučice i/ili lukobrani diljem naše obale poput ove u Suhom Potoku su vjerojatno nužnost ako se želimo kao nacija baviti pomorstvom, čak je i napravljena (onako laički ocjenjujemo) po standardima struke, međutim – bez dozvole! I u tome leži ključni problem, što privatnici investiraju i grade ilegalno, ispravno smatrajući kako će tako prije i lakše riješiti svoj problem smještaja turističkih jahti nego da idu propisanim procedurama koje, na koncu, mogu čak i završiti neuspjehom! Tko je uostalom ikad čuo ili vidio da je nekome srušena ilegalna kuća, garaža, hotel ili evo lukobran i lučica?

Konačno, odgovor smo dobili i iz Državnog inspektorata Republike Hrvatske. Ne i iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture – razumijemo njihovu zauzetost, golemo je ministarstvo s ingerencijama i zaduženjima na sve strane, ali kako su oni ipak šefovi Lučkim kapetanijama i njihovim inspektorima, ipak se očekivala nekakva reakcija.

Dobro, budimo sretni s ovih par rečenica iz DIRH-a, jednako zauzetih inspektora za sve i svašta.

- Zahvaljujemo na upitu te Vas ovim putem obavještavamo kako je građevinska inspekcija Državnog inspektorata početkom ožujka 2024. godine zapremila prijavu koja se odnosi na temu Vašega upita. Ista je stavljena u plan rada. Po okončanju inspekcijskog nadzora bit ćemo u mogućnosti iznositi više detalja. - kažu iz Državnog inspektorata. Pa eto, kad nas obavijeste, doznat ćete i vi dragi čitatelji...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:06