StoryEditorOCM
Dalmacijapodigli glas

'Nove instalacije naftnih postrojenja na Brižinama, Kaštelanima će uništiti život'

Piše PSD.
23. veljače 2011. - 20:33
Dugo očekivani stav kaštelanskoga HDZ-a, na čijem je čelu splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader, o Vladinu projektu izgradnje naftnog terminala na sućuračkim Brižinama, ugledao je prošloga tjedna svjetlo dana.

Unatoč činjenici da projekt, koji je uvjet zatvaranja poglavlja energetike u pretpristupnim pregovorima s EU-om, gura Vlada koju vodi njihova stranka, kaštelanski su HDZ-ovci na sjednici Gradskog odbora stranke donijeli jednoglasan zaključak kojim se protive izgradnji bilo kakve dodatne naftne ili plinske instalacije na području Kaštela, u ovom slučaju Brižina, koje bi gradio Janaf.

“Kaštela su bila i jesu dovoljno zagađena teškom industrijom. Nove instalacije naftnih i plinskih postrojenja u našem zaljevu bile bi u suprotnosti s projektom Eko-Kaštelanski zaljev i opasne za ljude i okoliš, bez obzira na bilo kakva obećanja o njihovoj neškodljivosti”, stoji u priopćenju Gradskog odbora HDZ-a Kaštela.

I pet ekoloških udruga s područja Splita, Kaštela i Trogira potpuno odbacuju bilo kakvu mogućnost izgradnje terminala u Kaštelima, najavljujući čak i mirne prosvjedne skupove.

Uz “Lijepu našu Kaštela”, čija je predsjednica Ivna Bućan već kritizirala Vladin projekt, otpor su mu pružile i udruge “Bijači”, za očuvanje prirodne i kulturne baštine Kaštela, “Zeleni Dalmacije”, F.E.A. − udruga za ekologiju, Društvo “Radovan” iz Trogira te splitski “Plavi planet”.

− Smatramo da je planirana investicija visokog rizika s obzirom na to da se nalazi između dvaju UNESCO-ovih gradova i u blizini stare Salone, svjetskog arheološkog lokaliteta hrvatskih Pompeja.

Tom prostoru gravitira više od 200 tisuća stanovnika, a i u bivšoj je državi imao najveću koncentraciju zagađivačke industrije, koja je ostavila posljedice od kojih se i dandanas oporavljamo.

Ivna Bućan: Borit ćemo se svim silama protiv projekta

− U ime svih ovih udruga mogu kazati da ćemo, na temelju ustavnog prava, zatražiti uvid u ovaj projekt, a imamo i informacija da do sada nitko nije tražio stav Instituta za oceanografiju i ribarstvo u vezi s izgradnjom naftnog terminala − kazala nam je Ivna Bućan, predsjednica “Lijepe naše”.

− Čini se kako je u pitanju ovoga projekta sve gotovo, međutim, svim ćemo se mogućim silama boriti protiv njega − dodala je u ime svih spomenutih udruga ekologinja Bućan.

‘Političko, a ne ekološko ili sigurnosno pitanje’

S druge strane, gradonačelnik Kaštela Joško Berket, koji je dao javnu podršku ovome projektu, kaže kako su “čelnici kaštelanskoga HDZ-a protiv Vladina projekta isključivo radi lokalne političke zloporabe, pa čak i ako takav stav ugrožava projekt hrvatske Vlade”.

− Prioritet im je, dakle, lokalna politika, bez obzira na to što se time uznemirava javnost, a iza kulisa te iste javnosti čelnici HDZ-a naći će nekakvo obrazloženje za svoje nadređene u stranci, zbog čega su protiv projekta hrvatske Vlade. Dakle, riječ je o političkom, a ne ekološkom ili sigurnosnom pitanju.

Da je kojim slučajem HDZ-u tijekom proteklih 20 godina bilo toliko stalo do ekologije u Kaštelima, ne bi dopustili da se u Rudinama izgradi deponij poput Karepovca, kao ni to da na jesen kanalizacijski sustav ekoprojekta ide u probni rad, a da pritom nisu napravili ni jedan projekt sekundarne kanalizacije, zbog čega sustav neće moći funkcionirati, osim ako se u njega ne bude, umjesto fekalne, ulijevala pitka voda − kazao je gradonačelnik Berket.

Dodao je da je od potpredsjednika Vlade za investicije Domagoja Miloševića dobio jamstva da su ekološki i sigurnosni standardi prioritet svakoj rekonstrukciji i izgradnji, te da je riječ isključivo o terminalu za obvezne državne rezerve naftnih derivata, a prostor na kojemu bi se terminal gradio ostaje u nadležnosti Hrvatske vojske.

jakov žarko

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:38