StoryEditorOCM
Dalmacijabolna istina

Nova cesta Split-Omiš skuplja je od pelješkog mosta!

Piše PSD.
22. prosinca 2013. - 00:31
Brza cesta Split-Omiš, ako uopće ikada bude izgrađena, stajat će najmanje 300 milijuna eura! I to ako ne računamo otkup zemljišta i omišku obilaznicu, koja je, premda još godinama neće nikamo voditi, praktično završena. Sad ćete vi, naravno, pomisliti kako novinari opet izvlače podatke iz konteksta i kako krivo tumače brojke, no novinari, vjerujte, s ovim katastrofičnim uvodom nemaju nikakve veze.

Autor te konstatacije, sigurno ste primijetili kako nigdje nema upitnika, inženjer je zaposlen u “Hrvatskim cestama” (HC), koji je sve navedeno, te još mnogo više, kazao općinskim vijećnicima Dugog Rata koji su se sastali kako bi, upravo na traženje HC-a, izglasali “drugu ciljanu izmjenu i dopunu Prostornog plana”.

Nedostajalo im ruku

Izmjene nisu izglasane jer se vladajući HDZ, na čelu s uvijek slabo informiranim načelnikom Jerkom Roglićem, preračunao pri brojenju vijećnika, pa im je nedostajala jedna podignuta ruka, no to je za ovu priču manje bitno.

Puno je bitnije da je Neven Matijević, jer tako se zove inženjer “Hrvatskih cesta” i voditelj splitske ispostave te državne tvrtke koji je svojim dolaskom počastio Dugoraćane, napokon, valjda ne znajući da i novinari prate sjednicu, otkrio sve cestovne karte koje već dugo muče srednjodalmatinske vozače.

- Jedina mogućnost da se realizira Brza cesta od Stobreča do Omiša jest novac iz europskih fondova - počeo je Matijević svoje predavanje vijećnicima, tražeći od njih da promijene Prostorni plan kako bi projekt bio sukladan traženjima europskih financijera.

Uglavnom, sporan je čvor Dugi Rat. Treba ga izmjestiti u odnosu na prijašnje planove. Što i nije neki problem. Ali jest problem kad je nova trasa brze ceste, a upravo o tome je govorio Matijević, ucrtana znatno niže negoli je to do sada bilo, odnosno odmah poviše prvih kuća u Dućama. I to u zoni koja je do sada bila građevinsko područje. Tu je, naime, ravno tlo, a gore, pod brdom, gdje je cesta prije bila planirana, nepogodna je kosina.

- Ako mislimo da nam ovaj projekt prođe na europskim fondovima, onda je nužno da promijenite plan, pa ćemo tada, ako Bog da, moći i konkretnije govoriti o brzoj cesti - kazao je Matijević, u nekoliko navrata zazivajući i pomoć Svevišnjega kako bi dugo iščekivani prometni pravac, koji je još 1973. godine dobio prvo idejno rješenje, bio zgotovljen.

Cijena bez otkupa zemljišta

A onda je, kad je shvatio da ga vijećnici sumnjičavo gledaju - ajdete vi dođite pred građane i recite im da ste digli ruku za prenamjenu skupog privatnog zemljišta u jeftino državno - na stol bacio cifru od koje su se svi stresli.

- Ovako stoje stvari: Brza cesta od Stobreča do Omiša, i to bez otkupa zemljišta, stajat će oko 300 milijuna eura. A to vam je, tu negdje, kao pelješki most - obrazložio je Matijević i zadovoljno se, eto vam sad, nasmiješio.
Od cijelog poteza Split-Omiš izgrađen je samo najistočniji dio koji vodi u - ništa / Nikola Vilić / CROPIX
Brza cesta, dodao je kad su vijećnici došli k sebi, gradila bi se u tri faze. Prva je čvor Dugi Rat-Omiš, druga je dionica od splitskog TTTS-a do Stare Podstrane, a treća od Podstrane do Dugoga Rata.

- Ima i četvrta faza, a to je spoj Omiša na autocestu u Blatu na Cetini, odnosno nova cesta od Gata do Blata - dodao je Matijević i nastavio u istom stvaralačkom zanosu:

- Bez obzira na dinamiku izgradnje brze ceste, planiramo i rekonstrukciju Jadranske magistrale na potezu od Stobreča do Omiša, i to tako da ćemo, gdje god budemo mogli, napraviti nogostupe, biciklističke staze, nathodnike i pothodnike - zaključio je Matijević, ostavljajući potom vijećnike da u miru nastave raspravu i odrade glasanje, koje je, mislilo se na početku, trebalo biti predblagdanska formalnost.

                                                                                                                                                           Vinko Vuković

Ževrnja: Da, cesta toliko košta

Zlatka Ževrnju, župana splitsko-dalmatinskog, nije iznenadila informacija o cesti vrijednoj 300 milijuna eura.

- Da, nedavno je na jednom radnom skupu rečeno kako će ta cesta koštati više od dvije milijarde kuna, te kako će se za njezino financiranje aplicirati prema europskim fondovima, no ništa više od toga ne znam. Iznos je nesumnjivo ogroman, ali s detaljima nisam upoznat, tako da vam i ne mogu reći ništa konkretnije - dodao je župan.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 08:44