StoryEditorOCM
DalmacijaDAN SJEĆANJA

Njemački izaslanik: Hvala vam na pruženom oprostu

Piše PSD.
27. ožujka 2014. - 12:14

Nisam kriv za krvoproliće koje se dogodilo 26. ožujka 1944. godine, ali kao pripadnik naroda koji je počinio ovo monstruozno nedjelo svjestan sam povijesne odgovornosti, te od nje ne bježim, a vama zahvaljujem na pruženom oprostu - kazao je Valentin Genscher, izaslanik njemačkoga veleposlanika u Hrvatskoj, govoreći na komemoraciji povodom 70. obljetnice pokolja u Donjemu Docu.

Pokolj su, u rano proljeće predzadnje godine Drugog svjetskog rata, počinili nacisti iz Sedme dobrovoljačke divizije “Princ Eugen”. Divizija je formirana od folksdojčera iz Hrvatske, Rumunjske, Srbije i Mađarske, a najveći trag, krvav da krvaviji ne može biti, ostavila je upravo na dalmatinskome kršu.

Gore od tragedije

Ubijali su sve što im je došlo na nišan. Ili pod nož. Samo u jednome danu u Donjemu Docu su izmasakrirali 272 osobe, od kojih čak 103 djeteta, pri čemu je najmlađe bilo rođeno samo nekoliko sati prije nego će biti zvjerski usmrćeno.

- Kad se dogodi pokolj, onda tragedija nije prikladna riječ. Tragedija označava neku nesreću, najčešće prouzročenu djelovanjem prirode, a pokolj to nikako ne može biti, pa ga treba nazivati njegovim pravim imenom, odnosno zločinom. Jer, zločin podrazumijeva neprirodan događaj, a neprirodnijeg od čovjekova životinjskog napada na drugoga čovjeka, kao što se u Docu dogodilo, ne možemo ni zamisliti - istaknuo je u svojoj propovijedi splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić.

Crkva sv. Martina bila je pretijesna za sve mještane i goste željne odavanja počasti žrtvama. Među uzvanicima koji su položili vijence i zapalili svijeće pored spomen-križa našli su se i komodor Predrag Stipanović, izaslanik predsjednika Republike, Zlatko Ževrnja, župan splitsko-dalmatinski, te omiški gradonačelnik Ivan Kovačić.




VINKO VUKOVIĆ
FOTO: A. ČIZMIĆ / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 00:18