StoryEditorOCM
Dalmacija'to je bezumno!'

Nevjerojatan prizor na gradskoj plaži, šokirani građani htjeli su zvati i policiju: zavezali papigu za stablo i otišli na kupanje!?

Piše Andrea Topić / Makarska kronika
13. srpnja 2018. - 16:00
papiga

Društvenim mrežama munjevito se proširila fotografija papige zavezane za stablo, na plaži pored makarskog hotela "Romana".

Kako doznajemo od Udruge za zaštitu životinja "Šapama od srca", prolaznica je pokušala pomoći ptici, na što je "neka žena vikala na nju". Otišli su potom do plaže vidjeti što se događa.

– Vlasnici papige državljani su Italije, turisti u prolazu. Kako je dolazak papige na plažu izazvao oduševljenje kupača, vlasnici su je zavezali za stablo da ne pobjegne pred svim tim znatiželjnim "paparazzima". Upozorili smo ih da je nepotrebno životinju izlagati opasnosti – kaže Leticija Babić iz Udruge.

Na njihovoj Facebook stranici šokirani građani pozivali su i da se policija uključi u zaštitu papige, a kako je ova situacija utjecala na jadnu pticu, upitali smo ornitologa Manuela Jacmenovića, predsjednika Društva za zaštitu i pomoć pticama "Ornitološki laboratorij".



– Ostavljati papigu na suncu, vezanu za stablo sasvim je bezumno. Praksa je nekad bila da se stavljaju na stalak i imaju lančić oko noge, ali s tim se prestalo jer je takav pristup nehuman. Ptica može istegnuti nogu, mogu popucati ligamenti, može se, naravno, preplašiti i naglo poletjeti pa da joj potpuno pukne noga. Nikad ne znate.

Papige su vrlo inteligentne životinje. Uz dupine, vrane i majmune, među najinteligentnijima. Kad ih se veže, postaju frustrirane i pod stresom. Moguće je da izgube perje, postanu nesretne. Posljedice mogu osjećati godinama, čak i na metabolizam, imunitet... – nabraja ornitolog.

Na pitanje može li papiga imati kakve posljedice ako putuje s vlasnicima i boravi po hotelima, odgovara kako su one prilagodljive životinje, ali da zasigurno ne žele stalno mijenjati ambijent.

– Papiga je inteligentnija i od psa. Ne možete ih jednako tretirati. Velika je razlika, pas sluša gazdu, a papiga mora imati svoje mišljenje, ona je kompletna ličnost. Ako ova papiga mora putovati, ona će to istrpjeti. Možda se ona prilagodila tome, ali opet je to za pticu napor – odgovara Jacmenović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 16:23