stdClass Object ( [id] => 260270 [title] => Neven Lelas: Kovačiću, razočarao si me. Imali smo priliku, nismo je iskoristili [alias] => neven-lelas-kovacicu-razocarao-si-me-imali-smo-priliku-nismo-je-iskoristili [catid] => 246 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Odlukom omiškoga gradonačelnika Ivana Kovačića, jednom od posljednjih prije nego vlast u gradu preuzme državni povjerenik, smijenjen je direktor omiškog “Vodovoda” Neven Lelas. Istini za volju, njegovu smjenu službeno je potpisala tročlana Skupština u kojoj sjede predstavnici općina Dugi Rat i Šestanovac, no kao većinski vlasnik, Grad Omiš odluke koje potpisuje skupština donosi praktički samostalno. Iz tog razloga posebno je zanimljivo da je upravo Kovačić presudio čovjeku s vlastite liste i time, kako nam je rekao, svima dao do znanja da razmišlja samo o boljitku grada, a ne uhljebljivanju svojih članova kao prethodna vlast. No, smijenjeni Lelas u intervjuu za “Slobodnu” poručuje – razloga za moju smjenu nije bilo.


Na poziciji direktora ‘Vodovoda’ zadržali ste se manje od godinu dana. Kako komentirate odluku o smjeni?

- Prije svega moram reći da sam izrazito tužan i razočaran ovom odlukom. Ne želim zvučati kao ogorčeni čovjek koji se bori za fotelju, ali to moram reći da sačuvam svoj obraz. U “Vodovodu” sam radio profesionalno i pošteno, iza sebe imam vrlo dobre rezultate, a u trenutku smjene tvrtka je bila u nevjerojatnom radnom zamahu.

Ishodili smo više od tri milijuna kuna iz EU fondova za kompletnu rekonstrukciju vodoopskrbne mreže, konačno smo uveli reda u poslovanje, racionalizirali potrošnju, počeli s uvođenjem novog sustava informatizacije…

Da, ali kao jedan od osnovnih ciljeva na početku mandata Skupština vam je postavila smanjenje cijene vode i uvođenje mogućnosti plaćanja po potrošnji za stanare u zgradama. To niste ostvarili.


- Istina, ali ja sam tu tek od ožujka, a stanje u tvrtki je bilo takvo da smo prvo morali kompletno reorganizirati poslovanje da bi počeli ostvarivati rezultate. Omiški “Vodovod” ima gotovo nestvaran broj ilegalnih priključaka koji nam čine nevjerojatnu štetu.

Jeste li znali da brački vodovod, koji opskrbljuje duplo manje kućanstava od omiškog, službeno troši jednako vode kao mi? To je jednostavno nemoguće i jasno je da mnogi ljudi ovdje imaju ilegalne priključke.

Da smo riješili samo 20 posto tih priključaka, a proces je bio u tijeku, garantiram da bismo mogli smanjiti cijenu vode svima. Na tome se radilo, ali problem je bio što sam unutar tvrtke nailazio na strašne otpore.

U prosincu su vas zaposlenici ‘Vodovoda’ javnim pismom optužili da ste u ‘mirno, organizirano i uspješno poduzeće’ unijeli nered i zatražili vašu smjenu. Odnosi unutar tvrtke očito su bili napeti?


- Omiški “Vodovod” možda je bio mirno, ali definitivno ne i organizirano poduzeće. Primjera je bezbroj. Kad sam došao u tvrtku uočio sam, primjerice, da četrnaest godina nije napravljena inventura skladišta. Kad sam naložio inventuru već su krenuli prvi otpori jer je mnogima odgovaralo služiti se skladištem kao da je njihovo

Nakon mjesec dana pronašli smo više od 500 različitih artikala, ne komada već različitih artikala, koji nigdje nisu popisani. Roba na crno koju je iz skladišta mogao uzeti tko god je htio!

Pronašli smo i račune za više od trideset osobnih računala i laptopa od kojih su neki koštali i više od 10.000 kuna i koji se nisu mogli pronaći nigdje u tvrtki, ali ih je “Vodovod” sve uredno platio. Uveo sam kontrolu dolazaka i odlazaka na posao, videonadzor skladišta u kojem se nalazi vrijedna roba u vlasništvu poduzeća.

Naravno da u takvoj situaciji dolazi do napetih odnosa. Daleko od toga da bih zaposlenike “Vodovoda” zvao kriminalcima, ali neki od njih navikli su raditi stvari koje se, pogotovo u javnom poduzeću, ne smiju. I naravno da im nije odgovaralo kad sam to onemogućio.

Dakle, smatrate da nije bilo nikakvog razloga za vašu smjenu?


- Apsolutno ne. Priznat ću da je napetosti unutar poduzeća bilo, ali potrebno je neko razdoblje da se zaposlenici javnih poduzeća naviknu na metode rada koje vladaju u privatnim tvrtkama. Nisam nikoga maltretirao niti zlostavljao, samo sam tražio da rade svoj posao.

Iza sebe imam dobre rezultate, imam plan kojim bi se osigurala dobra pozicija omiškog “Vodovoda” u procesu regionalnog okrupnjavanja koji nas čeka, a istovremeno sam i ukazivao na ozbiljan kriminal koji je u poduzeću vladao.

Zbog sumnje u kriminal podnijeli ste i kaznenu prijavu protiv bivšeg direktora te bivšeg omiškoga gradonačelnika. O čemu se radilo?


- O detaljima prijave ne smijem previše govoriti jer je to sada posao Državnog odvjetništva. Iz Vodovoda se, nema nikakve sumnje, izvlačio ogroman novac.

Modeli su bili različiti. Od najbanalnijih poput kupovine skupih laptopa za tko zna čije potrebe, preko plaćanja 60.000 kuna za pumpe koje nemamo u skladištu niti su igdje instalirane pa sve do milijuna kuna koje nakon uplate na račun “Vodovoda” netragom nestaju.

U poduzeću se događalo stvarno svašta. Situacije poput onih da za potrebe izvođenja radova naručimo 25 tona šljunka, a dva kamiona na putu do gradilišta jednostavno nestanu bile su sasvim normalne.

Također, na području Lokve i Čeline “Vodovod” je izgradio vodoopskrbnu mrežu i onda je u dogovoru s bivšim gradonačelnikom dao na upravljanje nekakvoj udruzi!

Sve sam to, uz još čitav niz kriminalnih radnji, prijavio Državnom odvjetništvu u kojem sada poduzimaju istražne radnje.

Nakon svega, ostaje dojam da ste ogorčeni odlukom gradonačelnika Kovačića?

- Jesam, ogorčen sam i razočaran. Ovo nije bitka za funkciju niti gajim iluzije da ću biti vraćen na mjesto direktora. Ali, ne mogu dopustiti da me se proglašava nekakvim tiraninom ili nesposobnjakovićem.

U trenutku preuzimanja “Vodovoda” imao sam vlastitu profitabilnu firmu i sve mi ovo nije trebalo. Svoju istinu sam morao reći. U omiškom “Vodovodu” bilo je ozbiljnog kriminala, a ja sam svoj posao radio pošteno.

Iza mene su i rezultati, a čak i oni koji pišu javna pisma za moju smjenu potvrdit će vam koliko sam puta ponoć dočekao u uredu.

Ogorčen sam jer me se smjenjuje u trenutku kad je tvrtka u nevjerojatnom zamahu i na pravom putu da konačno počne funkcionirati kao moderan kolektiv.

Rušenjem proračuna zapali smo u bezvlašće i sada nas čeka neizvjesna budućnost. Tužan sam kao čovjek, ne jer sam ja smijenjen, već što osjećam da je ugroženo sve ono za što smo se mi s Nezavisne liste Ivana Kovačića borili. Imali smo priliku, ali je nismo iskoristili.

Marin Katušić

Laptopi

Pronašli smo i račune za više od trideset osobnih računala i laptopa od kojih su neki koštali i više od 10.000 kuna i koji se nisu mogli pronaći nigdje u tvrtki, ali ih je ‘Vodovod’ sve uredno platio

DORH sve zna

Iz ‘Vodovoda’ se, nema nikakve sumnje, izvlačio ogroman novac. Modeli su bili različiti. O detaljima prijave ne smijem previše govoriti jer je to sada posao Državnog odvjetništva

Dogovorili se ljudi

Na području Lokve i Čeline ‘Vodovod’ je izgradio vodoopskrbnu mrežu i onda je u dogovoru s bivšim gradonačelnikom dao na upravljanje nekakvoj udruzi

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Neven Lelas: Rušenjem proračuna zapali smo u bezvlašće /Nikola Vilić/CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => moja istina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-01-17 17:49:35 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-01-17 21:26:01 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-01-17 21:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9760 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 246 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--dalmacija [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmacije. [menu-meta_keywords] => zadar, šibenik, dubrovnik, obala, otoci, zagora [secure] => 0 [page_title] => Dalmacija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/01/17/Dalmacija/lelas_vodovod3-131114.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x532" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 12 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7433515 Threads: 1 Questions: 1598578742 Slow queries: 4744815 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110483849 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /dalmacija/neven-lelas-kovacicu-razocarao-si-me-imali-smo-priliku-nismo-je-iskoristili-260270 [printLink] => /dalmacija/neven-lelas-kovacicu-razocarao-si-me-imali-smo-priliku-nismo-je-iskoristili-260270?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 209853 [name] => nevenlelas [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nevenlelas [link] => /tag/nevenlelas ) [1] => stdClass Object ( [id] => 229921 [name] => ivankovačić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivankovacic [link] => /tag/ivankovacic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 303494 [name] => omiš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => omis [link] => /tag/omis ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Neven Lelas: Rušenjem proračuna zapali smo u bezvlašće /Nikola Vilić/CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => moja istina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Neven Lelas: Kovačiću, razočarao si me. Imali smo priliku, nismo je iskoristili [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-08-42-32-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/01/17/Dalmacija/lelas_vodovod3-131114.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/01/17/Dalmacija/lelas_vodovod3-131114.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Odlukom omiškoga gradonačelnika Ivana Kovačića, jednom od posljednjih prije nego vlast u gradu preuzme državni povjerenik, smijenjen je direktor omiškog “Vodovoda” Neven Lelas. Istini za volju, njegovu smjenu službeno je potpisala tročlana Skupština u kojoj sjede predstavnici općina Dugi Rat i Šestanovac, no kao većinski vlasnik, Grad Omiš odluke koje potpisuje skupština donosi praktički samostalno. Iz tog razloga posebno je zanimljivo da je upravo Kovačić presudio čovjeku s vlastite liste i time, kako nam je rekao, svima dao do znanja da razmišlja samo o boljitku grada, a ne uhljebljivanju svojih članova kao prethodna vlast. No, smijenjeni Lelas u intervjuu za “Slobodnu” poručuje – razloga za moju smjenu nije bilo.


Na poziciji direktora ‘Vodovoda’ zadržali ste se manje od godinu dana. Kako komentirate odluku o smjeni?

- Prije svega moram reći da sam izrazito tužan i razočaran ovom odlukom. Ne želim zvučati kao ogorčeni čovjek koji se bori za fotelju, ali to moram reći da sačuvam svoj obraz. U “Vodovodu” sam radio profesionalno i pošteno, iza sebe imam vrlo dobre rezultate, a u trenutku smjene tvrtka je bila u nevjerojatnom radnom zamahu.

Ishodili smo više od tri milijuna kuna iz EU fondova za kompletnu rekonstrukciju vodoopskrbne mreže, konačno smo uveli reda u poslovanje, racionalizirali potrošnju, počeli s uvođenjem novog sustava informatizacije…

Da, ali kao jedan od osnovnih ciljeva na početku mandata Skupština vam je postavila smanjenje cijene vode i uvođenje mogućnosti plaćanja po potrošnji za stanare u zgradama. To niste ostvarili.


- Istina, ali ja sam tu tek od ožujka, a stanje u tvrtki je bilo takvo da smo prvo morali kompletno reorganizirati poslovanje da bi počeli ostvarivati rezultate. Omiški “Vodovod” ima gotovo nestvaran broj ilegalnih priključaka koji nam čine nevjerojatnu štetu.

Jeste li znali da brački vodovod, koji opskrbljuje duplo manje kućanstava od omiškog, službeno troši jednako vode kao mi? To je jednostavno nemoguće i jasno je da mnogi ljudi ovdje imaju ilegalne priključke.

Da smo riješili samo 20 posto tih priključaka, a proces je bio u tijeku, garantiram da bismo mogli smanjiti cijenu vode svima. Na tome se radilo, ali problem je bio što sam unutar tvrtke nailazio na strašne otpore.

U prosincu su vas zaposlenici ‘Vodovoda’ javnim pismom optužili da ste u ‘mirno, organizirano i uspješno poduzeće’ unijeli nered i zatražili vašu smjenu. Odnosi unutar tvrtke očito su bili napeti?


- Omiški “Vodovod” možda je bio mirno, ali definitivno ne i organizirano poduzeće. Primjera je bezbroj. Kad sam došao u tvrtku uočio sam, primjerice, da četrnaest godina nije napravljena inventura skladišta. Kad sam naložio inventuru već su krenuli prvi otpori jer je mnogima odgovaralo služiti se skladištem kao da je njihovo

Nakon mjesec dana pronašli smo više od 500 različitih artikala, ne komada već različitih artikala, koji nigdje nisu popisani. Roba na crno koju je iz skladišta mogao uzeti tko god je htio!

Pronašli smo i račune za više od trideset osobnih računala i laptopa od kojih su neki koštali i više od 10.000 kuna i koji se nisu mogli pronaći nigdje u tvrtki, ali ih je “Vodovod” sve uredno platio. Uveo sam kontrolu dolazaka i odlazaka na posao, videonadzor skladišta u kojem se nalazi vrijedna roba u vlasništvu poduzeća.

Naravno da u takvoj situaciji dolazi do napetih odnosa. Daleko od toga da bih zaposlenike “Vodovoda” zvao kriminalcima, ali neki od njih navikli su raditi stvari koje se, pogotovo u javnom poduzeću, ne smiju. I naravno da im nije odgovaralo kad sam to onemogućio.

Dakle, smatrate da nije bilo nikakvog razloga za vašu smjenu?


- Apsolutno ne. Priznat ću da je napetosti unutar poduzeća bilo, ali potrebno je neko razdoblje da se zaposlenici javnih poduzeća naviknu na metode rada koje vladaju u privatnim tvrtkama. Nisam nikoga maltretirao niti zlostavljao, samo sam tražio da rade svoj posao.

Iza sebe imam dobre rezultate, imam plan kojim bi se osigurala dobra pozicija omiškog “Vodovoda” u procesu regionalnog okrupnjavanja koji nas čeka, a istovremeno sam i ukazivao na ozbiljan kriminal koji je u poduzeću vladao.

Zbog sumnje u kriminal podnijeli ste i kaznenu prijavu protiv bivšeg direktora te bivšeg omiškoga gradonačelnika. O čemu se radilo?


- O detaljima prijave ne smijem previše govoriti jer je to sada posao Državnog odvjetništva. Iz Vodovoda se, nema nikakve sumnje, izvlačio ogroman novac.

Modeli su bili različiti. Od najbanalnijih poput kupovine skupih laptopa za tko zna čije potrebe, preko plaćanja 60.000 kuna za pumpe koje nemamo u skladištu niti su igdje instalirane pa sve do milijuna kuna koje nakon uplate na račun “Vodovoda” netragom nestaju.

U poduzeću se događalo stvarno svašta. Situacije poput onih da za potrebe izvođenja radova naručimo 25 tona šljunka, a dva kamiona na putu do gradilišta jednostavno nestanu bile su sasvim normalne.

Također, na području Lokve i Čeline “Vodovod” je izgradio vodoopskrbnu mrežu i onda je u dogovoru s bivšim gradonačelnikom dao na upravljanje nekakvoj udruzi!

Sve sam to, uz još čitav niz kriminalnih radnji, prijavio Državnom odvjetništvu u kojem sada poduzimaju istražne radnje.

Nakon svega, ostaje dojam da ste ogorčeni odlukom gradonačelnika Kovačića?

- Jesam, ogorčen sam i razočaran. Ovo nije bitka za funkciju niti gajim iluzije da ću biti vraćen na mjesto direktora. Ali, ne mogu dopustiti da me se proglašava nekakvim tiraninom ili nesposobnjakovićem.

U trenutku preuzimanja “Vodovoda” imao sam vlastitu profitabilnu firmu i sve mi ovo nije trebalo. Svoju istinu sam morao reći. U omiškom “Vodovodu” bilo je ozbiljnog kriminala, a ja sam svoj posao radio pošteno.

Iza mene su i rezultati, a čak i oni koji pišu javna pisma za moju smjenu potvrdit će vam koliko sam puta ponoć dočekao u uredu.

Ogorčen sam jer me se smjenjuje u trenutku kad je tvrtka u nevjerojatnom zamahu i na pravom putu da konačno počne funkcionirati kao moderan kolektiv.

Rušenjem proračuna zapali smo u bezvlašće i sada nas čeka neizvjesna budućnost. Tužan sam kao čovjek, ne jer sam ja smijenjen, već što osjećam da je ugroženo sve ono za što smo se mi s Nezavisne liste Ivana Kovačića borili. Imali smo priliku, ali je nismo iskoristili.

Marin Katušić

Laptopi

Pronašli smo i račune za više od trideset osobnih računala i laptopa od kojih su neki koštali i više od 10.000 kuna i koji se nisu mogli pronaći nigdje u tvrtki, ali ih je ‘Vodovod’ sve uredno platio

DORH sve zna

Iz ‘Vodovoda’ se, nema nikakve sumnje, izvlačio ogroman novac. Modeli su bili različiti. O detaljima prijave ne smijem previše govoriti jer je to sada posao Državnog odvjetništva

Dogovorili se ljudi

Na području Lokve i Čeline ‘Vodovod’ je izgradio vodoopskrbnu mrežu i onda je u dogovoru s bivšim gradonačelnikom dao na upravljanje nekakvoj udruzi

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/neven-lelas-kovacicu-razocarao-si-me-imali-smo-priliku-nismo-je-iskoristili-260270 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2164fd2c2cf65b1bacbd1b20118efb24de40cd4e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Neven+Lelas%3A+Kova%C4%8Di%C4%87u%2C+razo%C4%8Darao+si+me.+Imali+smo+priliku%2C+nismo+je+iskoristili&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fneven-lelas-kovacicu-razocarao-si-me-imali-smo-priliku-nismo-je-iskoristili-260270 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fneven-lelas-kovacicu-razocarao-si-me-imali-smo-priliku-nismo-je-iskoristili-260270 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Neven Lelas: Rušenjem proračuna zapali smo u bezvlašće /Nikola Vilić/CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => moja istina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) )
StoryEditorOCM
Dalmacijamoja istina

Neven Lelas: Kovačiću, razočarao si me. Imali smo priliku, nismo je iskoristili

Piše PSD.
17. siječnja 2015. - 22:18

Odlukom omiškoga gradonačelnika Ivana Kovačića, jednom od posljednjih prije nego vlast u gradu preuzme državni povjerenik, smijenjen je direktor omiškog “Vodovoda” Neven Lelas. Istini za volju, njegovu smjenu službeno je potpisala tročlana Skupština u kojoj sjede predstavnici općina Dugi Rat i Šestanovac, no kao većinski vlasnik, Grad Omiš odluke koje potpisuje skupština donosi praktički samostalno. Iz tog razloga posebno je zanimljivo da je upravo Kovačić presudio čovjeku s vlastite liste i time, kako nam je rekao, svima dao do znanja da razmišlja samo o boljitku grada, a ne uhljebljivanju svojih članova kao prethodna vlast. No, smijenjeni Lelas u intervjuu za “Slobodnu” poručuje – razloga za moju smjenu nije bilo.


Na poziciji direktora ‘Vodovoda’ zadržali ste se manje od godinu dana. Kako komentirate odluku o smjeni?

- Prije svega moram reći da sam izrazito tužan i razočaran ovom odlukom. Ne želim zvučati kao ogorčeni čovjek koji se bori za fotelju, ali to moram reći da sačuvam svoj obraz. U “Vodovodu” sam radio profesionalno i pošteno, iza sebe imam vrlo dobre rezultate, a u trenutku smjene tvrtka je bila u nevjerojatnom radnom zamahu.

Ishodili smo više od tri milijuna kuna iz EU fondova za kompletnu rekonstrukciju vodoopskrbne mreže, konačno smo uveli reda u poslovanje, racionalizirali potrošnju, počeli s uvođenjem novog sustava informatizacije…

Da, ali kao jedan od osnovnih ciljeva na početku mandata Skupština vam je postavila smanjenje cijene vode i uvođenje mogućnosti plaćanja po potrošnji za stanare u zgradama. To niste ostvarili.


- Istina, ali ja sam tu tek od ožujka, a stanje u tvrtki je bilo takvo da smo prvo morali kompletno reorganizirati poslovanje da bi počeli ostvarivati rezultate. Omiški “Vodovod” ima gotovo nestvaran broj ilegalnih priključaka koji nam čine nevjerojatnu štetu.

Jeste li znali da brački vodovod, koji opskrbljuje duplo manje kućanstava od omiškog, službeno troši jednako vode kao mi? To je jednostavno nemoguće i jasno je da mnogi ljudi ovdje imaju ilegalne priključke.

Da smo riješili samo 20 posto tih priključaka, a proces je bio u tijeku, garantiram da bismo mogli smanjiti cijenu vode svima. Na tome se radilo, ali problem je bio što sam unutar tvrtke nailazio na strašne otpore.

U prosincu su vas zaposlenici ‘Vodovoda’ javnim pismom optužili da ste u ‘mirno, organizirano i uspješno poduzeće’ unijeli nered i zatražili vašu smjenu. Odnosi unutar tvrtke očito su bili napeti?


- Omiški “Vodovod” možda je bio mirno, ali definitivno ne i organizirano poduzeće. Primjera je bezbroj. Kad sam došao u tvrtku uočio sam, primjerice, da četrnaest godina nije napravljena inventura skladišta. Kad sam naložio inventuru već su krenuli prvi otpori jer je mnogima odgovaralo služiti se skladištem kao da je njihovo

Nakon mjesec dana pronašli smo više od 500 različitih artikala, ne komada već različitih artikala, koji nigdje nisu popisani. Roba na crno koju je iz skladišta mogao uzeti tko god je htio!

Pronašli smo i račune za više od trideset osobnih računala i laptopa od kojih su neki koštali i više od 10.000 kuna i koji se nisu mogli pronaći nigdje u tvrtki, ali ih je “Vodovod” sve uredno platio. Uveo sam kontrolu dolazaka i odlazaka na posao, videonadzor skladišta u kojem se nalazi vrijedna roba u vlasništvu poduzeća.

Naravno da u takvoj situaciji dolazi do napetih odnosa. Daleko od toga da bih zaposlenike “Vodovoda” zvao kriminalcima, ali neki od njih navikli su raditi stvari koje se, pogotovo u javnom poduzeću, ne smiju. I naravno da im nije odgovaralo kad sam to onemogućio.

Dakle, smatrate da nije bilo nikakvog razloga za vašu smjenu?


- Apsolutno ne. Priznat ću da je napetosti unutar poduzeća bilo, ali potrebno je neko razdoblje da se zaposlenici javnih poduzeća naviknu na metode rada koje vladaju u privatnim tvrtkama. Nisam nikoga maltretirao niti zlostavljao, samo sam tražio da rade svoj posao.

Iza sebe imam dobre rezultate, imam plan kojim bi se osigurala dobra pozicija omiškog “Vodovoda” u procesu regionalnog okrupnjavanja koji nas čeka, a istovremeno sam i ukazivao na ozbiljan kriminal koji je u poduzeću vladao.

Zbog sumnje u kriminal podnijeli ste i kaznenu prijavu protiv bivšeg direktora te bivšeg omiškoga gradonačelnika. O čemu se radilo?


- O detaljima prijave ne smijem previše govoriti jer je to sada posao Državnog odvjetništva. Iz Vodovoda se, nema nikakve sumnje, izvlačio ogroman novac.

Modeli su bili različiti. Od najbanalnijih poput kupovine skupih laptopa za tko zna čije potrebe, preko plaćanja 60.000 kuna za pumpe koje nemamo u skladištu niti su igdje instalirane pa sve do milijuna kuna koje nakon uplate na račun “Vodovoda” netragom nestaju.

U poduzeću se događalo stvarno svašta. Situacije poput onih da za potrebe izvođenja radova naručimo 25 tona šljunka, a dva kamiona na putu do gradilišta jednostavno nestanu bile su sasvim normalne.

Također, na području Lokve i Čeline “Vodovod” je izgradio vodoopskrbnu mrežu i onda je u dogovoru s bivšim gradonačelnikom dao na upravljanje nekakvoj udruzi!

Sve sam to, uz još čitav niz kriminalnih radnji, prijavio Državnom odvjetništvu u kojem sada poduzimaju istražne radnje.

Nakon svega, ostaje dojam da ste ogorčeni odlukom gradonačelnika Kovačića?

- Jesam, ogorčen sam i razočaran. Ovo nije bitka za funkciju niti gajim iluzije da ću biti vraćen na mjesto direktora. Ali, ne mogu dopustiti da me se proglašava nekakvim tiraninom ili nesposobnjakovićem.

U trenutku preuzimanja “Vodovoda” imao sam vlastitu profitabilnu firmu i sve mi ovo nije trebalo. Svoju istinu sam morao reći. U omiškom “Vodovodu” bilo je ozbiljnog kriminala, a ja sam svoj posao radio pošteno.

Iza mene su i rezultati, a čak i oni koji pišu javna pisma za moju smjenu potvrdit će vam koliko sam puta ponoć dočekao u uredu.

Ogorčen sam jer me se smjenjuje u trenutku kad je tvrtka u nevjerojatnom zamahu i na pravom putu da konačno počne funkcionirati kao moderan kolektiv.

Rušenjem proračuna zapali smo u bezvlašće i sada nas čeka neizvjesna budućnost. Tužan sam kao čovjek, ne jer sam ja smijenjen, već što osjećam da je ugroženo sve ono za što smo se mi s Nezavisne liste Ivana Kovačića borili. Imali smo priliku, ali je nismo iskoristili.

Marin Katušić

Laptopi

Pronašli smo i račune za više od trideset osobnih računala i laptopa od kojih su neki koštali i više od 10.000 kuna i koji se nisu mogli pronaći nigdje u tvrtki, ali ih je ‘Vodovod’ sve uredno platio

DORH sve zna

Iz ‘Vodovoda’ se, nema nikakve sumnje, izvlačio ogroman novac. Modeli su bili različiti. O detaljima prijave ne smijem previše govoriti jer je to sada posao Državnog odvjetništva

Dogovorili se ljudi

Na području Lokve i Čeline ‘Vodovod’ je izgradio vodoopskrbnu mrežu i onda je u dogovoru s bivšim gradonačelnikom dao na upravljanje nekakvoj udruzi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 10:42