StoryEditorOCM
DalmacijaDA TI SRCE PUKNE

Nesvakidašnji prizor u Šestanovcu šokirao vozače: osam divljih beba tumara cestom, lovci strahuju da im je majka stradala u krivolovu

17. svibnja 2018. - 12:15
veprići

Lijepo proljetno jutro, ležerno se vozite autocestom i onda se pred vama odjednom stvori krdo od osam malih divljih svinja koji jednako tako bezbrižno i neometano koračaju tom istom cestom.

Upravo su takvoj slici svjedočili brojni vozači na izlazu sa autoceste odnosno na rotoru u Šestanovcu iznenadivši se neobičnom pojavom, jer ne događa se baš svaki dan da vam divljač šeta tako frekventnom prometnicom. Srećom sve je prošlo bez posljedica.

Divljač je prešla cestu,a šoferi nastavili svojim putem. Fotografije su ubrzo završile na društvenim mrežama, a pošto je javnost brojna i glasna uslijedili su tako i razni komentari. U HAC-a su nam rekli kako im je naš upit, prvi glas o toj neobičnoj pojavi.

Vjerovatno o tome nisu ništa čuli jer se sami rotor u Šestanovcu nalazi pod skrbništvom Hrvatskih cesta i samim time nije pod njihovom jurisdikcijom. Mjesni lovci imaju svoju priču.

- Ovo krdo zajedno sa krmačom pratimo već neko vrijeme. Nažalost prema nekim indicijama krmača je najvjerojatnije skončala u krivolovu na predjelu donje Žeževice, pa prasići tumaraju tražeći majku. Pošto se radi o relativno malom lovnom području omeđenom naseljima, državnom cestom D62 i autocestom A1 u kojem je, da napomenem, strogo zabranjen lov, ne čudi da je divljač završila na cesti-kazuje nam predsjednik LU Kamenjarka iz Grabovca Miro Šarić.

O mogućem krivolovljenju na svom području, još početkom veljače lovci su, tvrdi Šarić, dopisom upozorili omišku policiju o neprijepornim činjenicama da nepoznate osobe pripremaju protupravni odstrel radi stjecanja materijalne koristi.

- Ovo nije prvi slučaj da nam krivolovci tumaraju lovištem, to je sada već redovita pojava i ustaljena praksa. Žalili smo se mi, ali je općinsko državno odvjetništvo odbacilo nekoliko naših prijava, dodatno ohrabivši krivolovce u njihovoj prljavoj raboti. Jedino se bojim da već sutra divljač završi na autocesti pa da netko strada. Samo me zanima tko će tada odgovarati - pita se Šarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 13:51