Dalmacijastaza je strma i skliska

Nesreća na Mosoru: ozlijeđen jedan od natjecatelja utrke 'Štamparija', spašavali ga HGSS-ovci, upomoć doletio i helikopter; Unatoč svemu, svoj primjerak 'Slobodne' nije ispuštao iz ruku

Piše Merien Ilić
8. prosinac 2019. - 17:25
stamp00

Na Mosoru se ove nedjelje ujutro dogodila nezgoda kada je nogu slomio jedan od natjecatelja utrke Štamparija ’19 – Fell Running Cup, inače četvrto izdanje zahtjevne utrke od izvora rijeke Žrnovnice do Štamparije na Mosoru koju organizira HPD Mosor u suradnji s našom novinskom kućom.

Ovakve utrke po planinama postaju sve masovnije, a nesreće, unatoč težini terena, ipak nisu učestale.

- Unesrećenom natjecatelju je odmah u pomoć priskočila dežurna ekipa HGSS-a s liječnicom koja mu je imobilizirala ozlijeđenu potkoljenicu. Pozvana je ekipa letača spašavatelja koja je s posadom HRZ-a doletjela do Mosora. Unesrećeni je s nepristupačnog terena užetom podignut u lebdeći helikopter i odvezen na splitski helidrom gdje je predan ekipi HMP - javljaju iz HGSS Stanice Split čijih je 15 spašavatelja sudjelovalo u akciji.

Među njima je bilo i sudionika utrke koji su odmah po dojavi o nesreći otrčali prema Štampariji gdje se nalazio unesrećeni, kako bi pružili pomoć.

Staza od izvora Žrnovnice preko Amižića, Lolića i dalje do Štamparije, odnosno suhozidnih ostataka pojate u kojoj je 17. lipnja 1943. godine tiskan prvi broj Slobodne Dalmacije, na nekih 860 metara nadmorske visine, bila je prilično zahtjevna zbog strmog i skliskog terena.

Na Štampariji je trebalo preuzeti svježi primjerak Slobodne i donijeti ga natrag u cilj na izvor.

Od 70-tak sudionika, prvi kroz cilj je prošao Ante Pešić Golub iz PD Imber i TTK Strka, a od žena najbrža, može se kazati i najspretnija, bila je Eva Tušar Suhadolc iz mosoraških Sikira.

Unatoč ozlijedi natjecatelj po kojeg je došao HGSS i helikopter HRZ-a nije iz ruku puštao svoj primjerak Slobodne Dalmacije. Želimo mu brz oporavak.