StoryEditor
Dalmacijazavršena priča

Nekad je bila ponos Cetinske krajine a danas propada potpuno zaboravljena: 'Dalmatinka nova' ide na 'bubanj' po osmi put

18. kolovoza 2017. - 09:59

Već šest godina traži se kupac sinjske tvornice konca i prediva "Dalmatinka nova" u stečaju čija vrijednost je bila procijenjena na gotovo 88 milijuna kuna.

Osmo po redu prodajno ročište zakazano je 5. rujna na Trgovačkom sudu u Splitu po početnoj cijeni od 24,5 milijuna kuna.

Prodaja nekadašnjeg ponosa Cetinske krajine počela je 2011. godine. Tada ju je za 27 milijuna kuna htio kupiti proizvođač rasvjetne opreme iz okolice Sinja, no na kraju nije uplatio kupovinu. Danas bivše radnice više niti ne žele govoriti o tvornici, jer kažu da je to za njih - završena priča.

Stečaj "Dalmatinke nove“ zatražile su 2009. godine jer su im talijanski vlasnici braća Ladini, u čijem je portfelju tršćanska kompanija "La Distributrice", prestali isplaćivati plaće. Bile su svjesne da to za njih 192 znači automatski otkaz ugovora o radu.

Na sudu je uskoro utvrđeno da im je poslodavac ostao dužan ukupno 10,36 milijuna kuna za mjesečne "bušte" i pripadajuće otpremnine, od čega je kasnije gotovo 2 milijuna kuna djelatnicama isplatila državna Agencija za zaštitu radničkih potraživanja.

Nije im bilo uplaćeno ni 11,67 milijuna kuna doprinosa za njihove nikad podmirene dohotke, koje od "Dalmatinke nove“ potražuje Ministarstvo financija.

Tada smo u "Slobodnoj Dalmaciji" objavili da je ostavština (po)ratnog sinjskog tribuna Vice Buljana umrla u sedamdesetoj godini. Naš kolega Toni Paštar napisao da je tim činom označen početak konačnoga kraja tvornice koja je bila sinonim industrijalizacije, gospodarskog, socijalnog i ukupnog razvitka Sinja i cetinskoga kraja, ali i posve suprotnih procesa koji su se odvijali na području toga grada tijekom posljednjih 20 godina.

Podsjetio je kako je "Dalmatinka" nekada imala 2750 zaposlenih i bila vodeći proizvođač konca za šivanje u srednjoj Europi, trećinu proizvodnje je izvozila, osiguravala je novac za stambenu izgradnju, kulturu i sportske aktivnosti... I tako do raspada bivše Jugoslavije kada se počela smanjivati proizvodnja i broj zaposlenih, dok su se s druge strane poslovnog računa povećavali gubici.

Stara "Dalmatinka" u stečaj je otišla 2001. godine s 860 zaposlenih, a godinu dana kasnije tvornicu su preuzela braća Ladini koji su je vodili sljedećih osam godina do neumitne propasti i postupnog zaborava u kolektivnoj memoriji...

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2021 03:07