StoryEditor
Dalmacijaiako bi većina htjela imati urednu dokumentaciju o objektu, rijetki se odlučuju na taj potez

NE ŽURE Na Hvaru samo 38 zahtjeva za legalizaciju

Piše PSD.
18. ožujka 2012. - 23:01

Ita Pavičić
Jedinice lokalne samouprave na otoku Hvaru do 31. prosinca 2011. evidentirale su na stotine investitora koji su zainteresirani za izdavanje rješenja o izvedenom stanju zgrada, tj. legalizaciju objekata prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama. Samo s područja grada Hvara na tom popisu je čak 276 investitora, međutim, to nisu obvezujući akti pa je do sada tek 38 otočana podnijelo zahtjeve za legalizaciju.

- Vrlo malo je ljudi, s hvarskog područja njih trinaest, uspjelo prikupiti potrebnu dokumentaciju, tj. projekt izvedenog stanja i statičke analize, potvrdu policijske postaje o mjestu prebivališta i dokaze u svrhu obračuna naknade za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru, a prema svemu sudeći najsporije pribavljaju geodetske elaborate.

Neki investitori kalkuliraju očekujući izmjene zakona, računajući na jednostavniju i jeftiniju legalizaciju - kazala je Ita Pavičić iz Gradske službe za komunalne djelatnosti, prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša u Hvaru.

Za 400 kvadrata 65.000 kuna

Teška gospodarska situacija i neimaština glavni su razlozi da otočani zaziru i na neusporedivo povoljnije uvjete legalizacije u odnosu na prijašnje razdoblje.

Premda bi svatko za svoju zgradu želio imati uredne papire, valja znati da će investitore primjerice rješenje o izvedenom stanju za stambenu zgradu veličine 400 četvornih metara u Jelsi, što je ustvari prva zona, stajati približno 65.000 kuna.

- Uvjeti ozakonjenja vežu se i za digitalnu ortofoto kartu Državne geodetske uprave, izrađenu temeljem aerofotogrametrijskog snimanja, a kao vjerodostojno stanje uzimat će se samo ono što je izgrađeno do 21. lipnja prošle godine.

Pa iako je odaziv ljudi puno manji od onoga što smo očekivali, svima njima, unatoč teškoćama koje prate legalizaciju, preporučujemo da što prije započnu s pribavljanjem dokumentacije i podnesu zahtjeve, jer se bez rješenja o izvedenom stanju u za sada nezakonito izgrađenim zgradama neće moći provesti etažiranje, podjela imovine, pribavljanje uporabne dozvole, kao ni eventualna rekonstrukcija, odnosno nadogradnja - poručila je Ita Pavičić.

Mirko Crnčević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2021 01:25