StoryEditorOCM
Dalmacijadrugi dan sabatine

Najbolje crno vino stiže iz Nadina, a bijelo iz Zadra

Piše Promo SD
10. studenog 2019. - 12:19

Bogat drugi dan održavanja 29. susreta vinogradara i vinara "Sabatina 2019." u hotelu Medena u Segetu Donjem pokraj Trogira, obilježila su brojna stručna predavanja i radionice.

Petak je tako počeo s izlaganjima stručnjaka iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Govorili su Robert Brkić, Ivan Prša, Darko Cenbauer i Ivana Alpeza. Nastavilo se s radionicom "Zaštićena oznaka izvornosti" čija je moderatorica i voditeljica dijela o hrani i vinu, te oznakama izvornosti i regionalnog područja, bila Sandra Petričević, dok su Ivana Bulajić i Krunoslav Marković iz Ministarstva poljoprivrede govorili o zaštićenim oznakama u sustavu vinarstva i o novom Zakonu o vinu.

Topli klimat

Uslijedio je znanstveno-stručni skup u organizaciji Agronomskog fakulteta u Zagrebu, kojeg je moderirao Edi Maletić. Teme su bile utjecaj klimatskih promjena na različite aspekte vinogradarske proizvodnje u Republici Hrvatskoj, patogenost virusa vinove loze u autohtonim dalmatinskim sortama, virusi uvijanja listova vinove loze s postavljenim pitanjem koliku štetu čine u modernoj vinogradarskoj proizvodnji, zatim teme o aktualnim dostignućima vinogradarsko-vinarske znanosti u svijetu, te o novim saznanjima iz prošlosti vinogradarstva i vinarstva u Dalmaciji.

Na znanstveno-stručnom skupu se nadalje govorilo o malolaktičnoj fermentaciji, zatim novoj mani vina uzrokovanoj svjetlom, o metodama poboljšanja svježine u vinima toplog klimata, mineralnim tvarima kao parametrima utvrđivanja autentičnosti vina, te suvremenim analitičkim tehnikama u kontroli kvalitete.

Predavači na znanstveno-stručnom skupu bili su Marina Anić, Marko Karoglan, Darko Preiner, Ana Jeromel i Ana-Marija Jagatić Korenika s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Katarina Hančević s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu, Marijan Bubola i Tomislav Plavša s Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču, Želimir Bašić iz Zadružnog saveza Dalmacije, te Dragica Kaštelanac i Renata Leder iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Uslijedila je Zadružna ura koju je moderirao Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, a potom radionica o vinogradarsko-vinarskoj struci koju je moderirao Bernard Kozina, nakon čega je krenuo praktikum Ministarstva poljoprivrede kojeg je vodila Višnja Šimunović. Dug je popis svih znanstvenika i stručnjaka koji su "ljudima iz polja i vinskih podruma" prenosili svoja znanja. Svakako je bila zanimljiva radionica o kulturi pijenja vina koja je obuhvatila teme vino uz jelo kao važan sastojak mediteranske prehrane, kulturu pijenja vina kroz stoljeća, te sljubljivanje vina i sira od davnina.

Vrhunac dana

Vrhunac tog drugog dana "Sabatine 2019." bilo je proglašenje najboljih otvorenih i mladih vina.

Najboljim otvorenim crnim vinom proglašen je merlot barrique 2018. Anđelka Vrsaljka iz Nadina. Najbolje otvoreno bijelo vino je, pak, maraština i malvasija dubrovačka 2018. Stjepana Vučemilovića iz Zadra. Najbolje mlado crno vino je merlot 2019. iz OPG-a Elvisa Nimčevića iz Nadina, a najbolje mlado bijelo vino je pošip 2019. Frane Baničevića Cara iz Smokvice na Korčuli.
Velike zlatne diplome za kvalitetu otvorenih i mladih vina dobili su merlot 2018. obitelj Maraš iz mjesta Vrsi, potom merlot syrah 2017. Stjepana Vučemilovića, cuvée syrah 2017. iz OPG-a Stanka Čačića iz Stankovaca, postup donja banda 2018. poljoprivredne zadruge "Postup" iz naselja Oskorušno, svrdlovina 2018. Anđelka Vrsaljka, plavac mali 2016. OPG-a Tonia Bojanića iz Jelse, merlot shiraz 2018. Moravec Dubravka iz naselja Mlini, merlot 2019. tvrtke "Vina i likeri Fiolić" iz Zadra, plavac mali 2019. iz OPG-a "Bartul" vlasnika Nikše Zaninovića iz Sv. Nedjelje na Hvaru, zlatna vrbnička žlahtina 2019. poljoprivredne zadruge "Vrbnik" iz Vrbnika na otoku Krku, syrah 2019. OPG-a Bože Bačića iz Podgrađa, te merlot 2019. Stjepana Vučemilovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 23:55