StoryEditorOCM
Dalmacijaškola bez nasilja

Nagrada ‘Luka Ritz’ za osmašicu iz Kaštel Sućurca: Monika zaštitila zlostavljanog prijatelja

Piše PSD.
16. lipnja 2010. - 00:04
Monika Jukić ponos je grada Kaštela. Učenica je osmog razreda OŠ “Knez Mislav” iz Kaštel Sućurca i dobitnica je Godišnje nagrade “Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja, a nagradu su joj uručili potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić i ministar znanosti, obrazovanja i športa dr. Radovan Fuchs.

Povjerenstvo za dodjelu nagrada, kako je kazala Lukina majka Suzana Ritz, i ove je godine pri odabiru najboljih imalo iznimno težak posao, a Moniki je dodijeljenja zbog organiziranja brojnih humanitarnih akcija, koncerata i izložbi, pomoći kolegama s teškoćama u učenju, ali i rješavanja konkretnih primjera nasilja u svojoj školi razgovarajući pritom kako s nasilnikom, tako i sa žrtvom.

Nagrada koja joj je pripala sastoji se od posebne skulpture, priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od 1000 kuna mjesečno, dok je njezinoj školi također uručeno posebno priznanje.

- Presretna sam što sam upravo ja dobitnica ove nagrade, što je uistinu velik ponos za mene osobno, za moju školu i moje kolege iz razreda. Smatram da sam nagradu zaslužila jer sam sa svojim kolegama radila na promicanju stavova zbog kojih je ova nagrada i utemeljena, a svoju kreativnost i energiju unijela sam u izgradnju boljeg, pravednijeg i humanijeg društva – kazala nam je Monika pripisujući velike zasluge za ovu nagradu svojoj prijateljici Ivani Gadže.

A da je uistinu ovoj kaštelanskoj učenici koja zrači optimizmom i vedrinom opravdano dodijeljenja ovogodišnja nagrada svjedoči konfliktna situacija koja se dogodila u njezinoj osnovnoj školi, a koju je više nego profesionalno i uspješno riješila.

- U situaciji gdje sam svjedočila pravom zlostavljanju našeg prijatelja, odlučila sam nešto poduzeti. Snažniji učenik iz dana u dan zlostavljao je povučenijeg, manjeg i slabijeg od sebe.

Prijetnje snažnijeg učenika bile su toliko strašne da se žrtva nije usuđivala o tome razgovarati čak ni sa svojim roditeljima. Kada sam doznala za taj problem, razgovarala sam sa zlostavljačem, ali ni on nakon toga nije odustao. Zlostavljao je žrtvu i dalje – priča Monika – koja je nakon toga kontaktirala sa žrtvinim roditeljima te im objasnila situaciju u kojim se njihovo dijete nalazi.

Roditelji su riješili problem razgovarajući sa zlostavljačem i njegovom obitelji. Posljedice su mogle biti kobne, a na ovaj način ih uopće nema – pripovijeda Monika, koja je pokazala veliko srce i potaknula svojim primjerom i druge učenike u rješavanju problema nasilja među vršnjacima.

Kandidaturi Monike Jukić za dodjelu ovogodišnje nagrade “Luka Ritz” punu podršku dalo je i Učiteljsko vijeće OŠ “Knez Mislav” koja se 2004. godine aktivno uključila u UNICEF-ov projekt “Stop nasilju među učenicima”.

Kolege iz njezinA 8 b razreda prisjećaju se objavljenog javnog poziva kada su svi uglas odlučili da kandidat za nagradu bude upravo Monika.

Ravnateljica OŠ “Knez Mislav” Ines Visković ne krije ponos što je dobitnica ove vrijedne nagrade učenica njezine škole.

- Iako bi ovu nagradu moglo dobiti dijete iz bilo koje škole, zbog niza aktivnosti i truda koji ulažemo u projekte ove godine je priznanje dobila Monika i naša škola. Ovo je priznanje, ali i novi izazov da vrijednosti tolerancije, humanosti, međusobne uvaženosti i nenasilja širimo i dalje – kazala je Visković.

Jakov ŽARKO

Monika je prijatelj

Ona zrači optimizmom i vedrinom, a svojim zdravim osmijehom potiče na druženje. U razredu je svima prijatelj i svi znaju da se uvijek mogu osloniti na nju. Aktivno je sudjelovala u promicanju humanitarnih koncerata (pomoć za Haiti) izrađujući plakate i pozivnice, već dugo je član Mladih knjižničara i ‘vršnjaka pomagača’, a aktivno sudjeluje u pripremi škole za doček invalida Centra Mir koji posjećuju njihovu školu. Isto tako, Monika pomaže učenicima posebne odgojno-obrazovne skupine ‘uskačući’ im pri učenju te prateći ih na terenskoj nastavi.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 20:31