StoryEditorOCM
DalmacijaAlessandra Šimeta IZ ŠVICARSKE UPUTILA PISMO S PRIJEDLOGOM O povratu IMOVINe

NAGODBA Za svoje podrume državi nudi 750.000 kuna

Piše PSD.
27. srpnja 2011. - 00:47
Alessandra Šimeta, nasljednica kuće Šimeta u Kaštel Starom, inače zaštićenoga kulturnog dobra, vraćene njezinu ocu i djedu u samostalnoj Hrvatskoj, uputila je sredinom lipnja Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) prijedlog za nagodbu u postupku povrata nacionalizirane imovine - vinskih podruma na portu u Starome, sastavnome dijelu kompleksa koji podrumi čine s trokatnicom Šimeta, a koristi ih splitsko “Dalmacijavino”.

U ponudi, upućenoj preko jednog odvjetničkog ureda, Alessandra Šimeta, koja živi u Švicarskoj, u Luganu, predlaže da joj se vrati čestica zgrade (vinski podrumi), te da će se ona zauzvrat odreći rezerviranih dionica “Dalmacijavina” što ih je dobila za taj objekt i pripadajuće zemljište i još uz to isplatiti Hrvatskoj 750.000 kuna.

Namjera Šimete je objediniti kompleks radi investiranja, a budući da se radi o nagodbi, ponuđenih 750.000 kuna je gesta dobre volje, kao i spremnost za razgovore o eventualnim drugim prijedlozima AUDIO-a.

Temeljni kapital

Vinski podrumi na portu u Kaštel Starom ušli su svojedobno u temeljni kapital poduzeća “Dalmacijavino”, a Šimeti je, umjesto povrata nekretnine, određena naknada u obliku dionica (1910 za zemljište na kojemu je objekt i 2600 za samu nekretninu). Radi se o zemljištu površine 1943 kvadrata i zgradi površine 1552 kvadrata.

Međutim, Hrvatski fond za privatizaciju zatražio je 2003. obnovu postupka uz obrazloženje da kao stranka nije sudjelovao u postupku, nego mu je uručeno pravomoćno rješenje te da nije određena granica pomorskog dobra, a dok se ne odredi, ne može se raspravljati o povratu.

Zahtjev HFP-a je prihvaćen, obnova postupka je u tijeku. Budući da “Dalmacijavino” vinske podrume ne koristi i da objekt već godinama propada, a da se obnova postupka oduljila, od 2004. održana je samo jedna rasprava jer još nije određena granica pomorskog dobra, Alessandra Šimeta je iskoristila zakonsku mogućnost i ponudila nagodbu Agenciji (nasljedniku HFP-a).

jADRANKA MATIĆ

Agencija još ne reagira

Agencija za upravljanje državnom imovinom još nije reagirala na ponudu Alessandre Šimete, a do objavljivanja teksta ni mi nismo iz Agencije dobili odgovor na upit postoji li interes za prihvaćanje nagodbe.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 15:10