StoryEditorOCM
Dalmacijaslavlje u trogiru

Nadbiskup Barišić: Domovinu stvorenu nesebičnošću branitelja razaramo egoizmom

Piše PSD.
14. studenog 2014. - 15:55
Svijet u kojemu živimo istovremeno je čudesan i čudnovat. Čudesan je po ljubavi i mudrosti. Ali isto tako pokazuje onu drugu stranu punu sukoba, napetosti u društvu, prisutnosti gladi, netrpeljivosti u braku i obitelji. To je čudnovatost, a njezin izvor je u sebičnosti - egoizmu koji grize nas osobno te razara zajednicu i društvo.

On nas čini invalidima oka i srca, jer gledamo a ne vidimo i ne osjećamo, a osjeća se srcem. Sebičnjak je uvijek u pravu, samo drugi griješe. Riječi su to nadbiskupa Splitsko-makarske nadbiskupija Marina Barišića na početku propovjedi u sklopu misnog slavlja koje je u petak zajedno s procesijom predvodio u Trogiru u povodu proslave blagdana sv.Ivana trogirskog, nebeskoga zaštitnika i Dana grada.

'Teret prošlosti i prijetnja budućnosti'


Nastavio je kako je taj blagdan bio prigoda da pogledamo sebe i svoju sredinu te da se zapitamo gdje se gubi ona svjetla strana života i na kojem smo putu.

- Ova i sličan pitanja nisu samo naša danas. S istim pitanjima susreo se i sv.Ivan sa svojim sugrađanima, ali za takvog kršćanina sebičnosti nije bilo. Postao je biskup 1064. godine u vrijeme velikih političkih napetosti. Zalagao se za mir i kao dobar pastir svoga stada čuvao ga je. Nije podizao sebi spomenik, već su mu ga podigli na sjevernim gradskim vratima zahvalni Trogirani.

Za njega bi se moglo reći: Nije velik tko se velik rodio, nego onaj tko se mali rodio. Nažalost, danas domovinu, stvorenu nesebičnošću hrvatskih branitelja, razaramo domaćim egoizmom. Svjedoci smo ovih dana prosvjeda branitelja s teškim oštećenjima. Oni ne mogu prihvatiti poniženje da su postali invalidi, nekorisni, suvišni. Čini se da su oni doista postali teret prošlosti i prijetnja budućnosti. A razlog tome je sveprisutnija sebičnost te individualizam, ustvrdio je nadbiskup Barišić.

Podsjetio je kako o nama ovisi hoće li nam život, obitelj ili društvo biti čudesno ili čudnovato.
- Sveti Ivane, molimo te da nam pomogneš graditi nove mostove, solidarnost i prijateljstva. Ohrabri nas na tom putu kako bi živjeli u radosti i miru, zaključio je nadbiskup.

Don Vinkov prvi blagdan sv. Ivana trogirskog

Na kraju misnog slavlja, kojemu su uz brojne hodočasnike i štovatelje sv. Ivana nazočili gradski čelnici te gosti i uzvanici, novi katedralni župnik don Vinko Sanader, kojemu je to bio prvi blagdan sv.Ivana u Trogiru, zahvalio se svima koji su doprinijeli da proslava prođe iznimno svečano.

- Nadahnimo se i mi na kreposnom životu našeg zaštitnika i stvarajmo među sobom još veći mir i zajedništvo, slogu i jedinstvo. Neka iz naših srdaca plamti ljubav i toplina koja će usrećiti mnoga slomljena i siromašna srca te omekšati ona kamena i sebična. Svjedoci smo kako čovjek bez vjere, one svakodnevne u suodnosu s drugima, jednostavno ne može živjeti. Dakle, za putovanje ovom zemljom treba nam povjerenje i vjera u ljude, a za putovanje u vječnost, za put u nebo, vjera u Boga, poručio je don Vinko Sanader.

Piše Gordana Dragan
Snimio Paun Paunaović / Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:40