StoryEditorOCM
DalmacijaPROSLAVA BLAGDANA GOSPE OD RUŽARIJA

Načelnik Zulim nije došao na feštu

Piše PSD.
7. listopada 2014. - 00:31

Načelnika Općine Seget Vinka Zulima očito su pogodile riječi tamošnjeg župnika don Nikole Galova da su na proslavu 450.obljetnice Segeta i župe na blagdan Gospe od Ružarija, zaštitnice njihova mjesta, pozvani svi, osim onih koji tamo vladaju, pa ni njega ni njegovih bliskih suradnika jučer nije bilo ni u procesiji ni na misnom slavlju koje je predvodio Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Dok je don Nikola zahvaljivao svima koji su dali svoj prilog da ta značajna godišnjica prođe, kako je ustvrdio, veličanstveno, znatiželjnici su očekivali kako će na kraju proslave bar malo verbalno „okrznuti“ Zulima na kojega se ovih dana oštro okomio nazvavši ga feudalcem koji koči razvoj mjesta, no to se ipak nije dogodilo.

Tek je istaknuo kako su pređi u Segetu čuvali zemlju, gradili crkve, škole i kuće te rađali djecu koja su jamstvo budućnosti. Danas slavimo 450. rođendan Segeta i na nama je da mu osiguramo još toliko godina. Svi smo odgovorni zato. Ja sam najodgovorniji kao svećenik, ali svi moramo Božju riječ živjeti. Možda je pritom pomislio i na načelnika Zulima, ali njegovo ime nije izustio.

Bilo i boljih dana

Odnos između načelnika i don Nikole nikada nije bio sjajan, ali znalo je povremeno biti i boljih dana, primjerice 2007.godine kada je Zulim bio glavna „zvijezda“ procesije u kojoj je nosio gospin kip. Don Nikola tvrdi da mu je to tada dozvolio jer je računao kako će se preobratiti, ali da nažalost vuk dlaku mijenja, a ćud nikada.

Rat između njih očito se tako nastavlja, ‘šuškalo’ se na mjesnoj rivi ispred crkve Gospe od Ružarija na kojoj se okupilo na stotine vjernika ne samo iz Segeta, već Trogira te okolnih mjesta koji su došli nazočiti proslavi.

U nadahnutoj propovijedi nadbiskup Barišić rekao je kako bi želio da taj jubilej bude Segećanima otvorenost prema budućnosti te ukazao na neminovnost njihova povezivanja unutar zajednice, jer samo tako, rekao je, mogu imati blagostanje.

Dodao je kako je Gospa od Ružarija duhovna kula za narod, obitelj, brak, život koju valja zaštititi od promašenog stila življenja, jer je on jača opasnost od gusara i svih osvajača koji su u prošlosti segetski kaštel napadali s kopna.

Podsjetio je kako je u Rimu započela sinoda o obitelji kao priprema za iduću godinu koja će biti posvećena sinodi o općoj obitelji te da ga veseli vidjeti kako krunica sve više „ulazi“ među intelektualne obitelji.

Običaj proslave blagdana Gospe od Ružarija sačuvao se do danas pa su Segećani ostali dobri domaćini svojim gostima časteći ih dobrom spizom, dakako, uz neizostavnu janjetinu.

gordana dragan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 20:27