StoryEditorOCM
DalmacijaZAČEPIO IM USTA

Načelnik općine Okrug: Pružio sam oporbi šansu da me smijeni

Piše PSD.
28. listopada 2014. - 16:42
Općinsko vijeće Okruga usvojilo je proračun za iduću godinu, po čemu je ta općina najvjerojatnije jedinstvena u Hrvatskoj. Time je, zapravo, načelnik Ivica Radić, kako i sam priznaje, preduhitrio oporbu koja se spremala “srušiti ga” s vlasti.

– Predložio sam donošenje proračuna zbog “tužikanja” grupe oporbenih vijećnika nezavisne liste Dominika Matkovića, te Ivana Čambera iz HDZ-a i Dragana Zelenike iz HSP-a koji su prema Ministarstvu uprave slali dopise o navodnom nezakonitom radu Vijeća.

Žalili su se da predsjednik Vijeća, moj imenjak i prezimenjak iz HDZ-a, Ivica Radić, na osmoj sjednici nije uvrstio njihove točke u dnevni red, nije dopuštao raspravu te im ignorirao prijedloge, što nije istina. Nakon toga to je Ministarstvo upozorilo predsjednika Vijeća da ispuni njihove zahtjeve ili će doći do njegova raspuštanja. Takvim pričama uznemirili su javnost.

Kako se Vijeće i načelnik, po Zakonu, mogu rušiti jedino na proračunu, ako se on ne usvoji, odlučio sam oporbi dati šansu da im se na taj način ispuni želja. Međutim, na njihovu žalost, to se nije dogodilo jer je većina vijećnika prihvatila prijedlog proračuna za iduću godinu, koji je planiran na 22.665.000 kuna, ili oko dva milijuna manje u odnosu na ovogodišnji, jer je izgradnja škole gotova i te stavke više nema – pojasnio je načelnik Radić.

Dodao je kako su prijedlog proračuna prihvatili vijećnici njegove nezavisne liste, njih petero, predsjednik Vijeća iz HDZ-a, jedan HNS-ovac i SDP-ovac, dok je dvoje vijećnika nezavisne liste Dominika Matkovića bilo suzdržano, a on, Čamber i Zelenika glasovali su protiv.

– Time se pokazalo da pojedinci ne mogu uznemiravati građane Okruga te da je vlast moje nezavisne liste s koalicijskim partnerima stabilna. Istina je da sam im poremetio planove, no još je važnije da je većina vijećnika shvatila kako bi raspuštanje Vijeća i nakon toga moje rušenje nanijelo štetu općini, kako zbog troškova novih izbora, tako i zbog toga jer idućih 100 dana ne bismo mogli donositi nikakve odluke. Ovaj scenarij, iza kojega, osim spomenutih vijećnika, stoji i predsjednik HDZ-a Okruga Mario Jakšić, kojemu bi odgovaralo raspuštanje Vijeća i novi izbori, kako bi se domogao vijećničke stolice, bio je očiti primjer kako pojedinci žele izigrati demokratski izabranog načelnika. Oni koji me nisu mogli “oboriti” na izborima, htjeli bi na proračunu. No, to im se ovaj put nije ostvarilo – zadovoljno će okruški načelnik.

Za spornu osmu sjednicu Vijeća, na koju su se žalili oporbeni vijećnici, ustvrdio je kako su materijali poslani Državnom uredu na reviziju te da nije stigla nikakva primjedba.
– Također su prošli i zaključci devete sjednice na kojoj je usvojen proračun – rekao je Radić.

Dominik Matković:Načelnik prepisuje

Oporbeni vijećnik Dominik Matković veli kako nikada u povijesti nije zabilježeno da neka općina iz našega okruženja donosi proračun tako rano.

– Program načelnika je prepisivanje od lani, jer ništa se nije odradilo. Načelnik je najavio rebalans ovogodišnjeg proračuna, pa se pitam gdje je tu logika, s obzirom da nema devetomjesečnih izvješća o punjenju i trošenju novca. Proračun za 2015. nije razvojni, nego održavanje postojećeg – istaknuo je Matković.

Oštro je prozvao načelnika zbog toga što, kako je rekao, već četiri puta produžava rok otvaranja škole. Tvrdi da su dodatni radovi povećali troškove za više od tri milijuna kuna te da bi se trebalo utvrditi tko je odgovoran što se odstupilo od projekta, a posao nije dobro napravljen.

Je li to naručitelj ili izvođač? Za spornu osmu sjednicu Vijeća kaže kako je ignoriranjem zahtjeva oporbe da se sazove, cilj načelnika i predsjednika Vijeća bio prikrivanje istine o školi, vrtiću, aktivnostima u pripremi turističke sezone te nenamjenskom trošenju novca za sudske vještake.

– Da je načelnik htio da se sjednica održi, nitko ne bi imao osnove tražiti da Ministarstvo reagira i “zaprijeti” raspuštanjem Vijeća – zaključio je Matković.


GORDANA DRAGAN

Mario Jakšić: Interes mi je da općina funkcionira

Predsjednik HDZ-a Okrug Mario Jakšić kaže kako mu je interes da općina funkcionira, a nikako da bude vijećnik. “Da sam to htio, mogao sam sjediti i u sadašnjem sastavu”, zaključio je Jakšić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 04:15