StoryEditorOCM
DalmacijaPredsjednik Općinskog vijeća ivica Pavić uzvraća na optužbe ante mamuta:

'Načelnik je rastrošan i tomu smo stali nakraj: neće više trošiti 150 tisuća kuna za savjetnike! '

Piše PSD.
17. rujna 2012. - 13:39
Blokira li Općinsko vijeće Marine, kojemu je na čelu Ivica Pavić, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a, rad Općine Marina i ne dopušta finaciranje vrtića, sufinanciranje karata za đake i studete, nabavu kamiona za smeće, prijevoz vode za Zagoru i Sevid, a sve na način da izbjegava usvojiti rebalans proračuna za 2012. godine? Tako, naime, tvrdi općinski načelnik Ante Mamut.

- To je najobičnija laž. Općinsko vijeće ne drži u blokadi Marinu - odgovara prozvani predsjednik Općinskog vijeća Ivica Pavić.

- Sramotno je da načelnik laže s jedinim ciljem da ocrni vijećnike HDZ-a kako bi sebe promovirao u predizbornoj kampanji. Što se tiče vrtića, načelnik se koristi osjećajima roditelja, a poznato je da vrtić ima dostatna sredstva i normalno funkcionira. Prijevoz učenika i studenata financiraju Vlada i Županija, a ne Općina Marina. Načelnik je zaustavio dostavu vode u Zagoru na sedam dana, a u isto vrijeme se sa šahte u Vinovcu vozila voda. Što znači da su po izboru načelnika jedni dobivali vodu, a drugi ne, ili se radi o nečem drugom. Problem je u tome što smo upozorili na rastrošnost Ureda načelnika. Mamut je za svog mandata planirao potrošiti dva i po milijun kuna, a to ne može podnijeti općinski proračun - objašnjava Pavić.

Vijećnici se odrekli naknade

Konačno je usvojen i rebalans općinskoga proračuna. - Općinsko vijeće na zadnjoj sjednici prihvatilo je prijedlog rebalansa proračuna za 2012. godinu. Drastično su smanjeni troškovi kako bi se omogućilo normalno poslovanje Općine i izbjegla moguća blokada računa. Rebalansom proračuna nisu ni na jedan način ugrožena stečena prava zaposlenika općine, financiranje vrtića, komunalnih usluga, tekućih projekata i slično, nego su srezani troškovi koji se tiču naknada vijećnika i Ureda načelnika, troškovi reprezentacije...

Vijećnici su krenuli od sebe i odrekli su se svojih naknada koje su iznosile 350 kuna po sjedinici. Troškove Općinskog vijeća srezali smo sa 142.000 kuna na 55.000 kuna, što je planirana ušteda od 87.500 kuna. Također, troškove Ureda načelnika, koji su iznosili 641.000 kuna, srezali smo za 198.510 kuna, na 442.490 kuna godišnje. Naknada načelnika iznosila je 8000 kuna, a sada smo je smanjili na 2500 kuna. Ukupne uštede iznose 863.510 kuna. Je li to osveta načelniku Mamutu s kojim se predsjednik Vijeća i politički razišao?

- To nema veze. Bili smo prisiljeni na ove poteze, jer Općina nema dostatna sredstava da bi do kraja godine financirali hladni pogon i preuzete obveze. Osim toga načelnik Mamut nije bez primanja. On nije profesionalni načelnik, nego je volonter, ima braniteljsku invalidsku mirovinu. Pavić iznosi što je sporno u troškovima Ureda načelnika.

- Osim što njegova naknada od 8000 kuna mjesečno predstavlja maksimum po zakonu, neprihvatljivo je da načelnik nepotrebno troši još 150.000 kuna na savjetnike, što je protivno zakonu. Ima stručan kadar među zaposlenicima, ali njih ne koristi. Troši se na promidžbu i informiranje, isključivo u cilju vlastite promocije načelnika Mamuta, a ne u interesu Općine Marina. Ovo je vrijeme kad svi moramo uskladiti troškove s prihodima. Ako su se vijećnici odrekli naknada i ukinuli donacije za političke stranke, onda i načelnik mora stisnuti remen. Računica je vrlo jasna. Ako se u Općini ukinu još troškovi u stavkama “kruha i igara“, onda bismo godišnje mogli uštedjeti milijun i pol kuna, što je skoro 15 posto ukupnog proračuna. Tada neće doći u pitanje vrtići, voda, prijevoz djece i slipčno - poručio je Pavić.

Paviću je, kaže, žao da načelniku Mamutu mora odgovarati preko novina.

- Načelnik svojim ponašanjem i istupima u medijima šteti ugledu Općine Marina. Ozbiljan načelnik rješavao bi probleme u svojoj kući, a ne bi izlazio u javnost s lažima samo da se promovira u izbornoj kampanji koju je već započeo - zaključuje Ivica Pavić.

ž.r.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. srpanj 2024 08:56