StoryEditorOCM

Na vrhu Malog Maglaja obilježena 17. obljetnica akcije Zima '94

Piše PSD.
30. studenog 2011. - 23:25
U organizaciji udruge Vetarani 126. brigade Sinj u srijedu je kod spomen-križa na vrhu Malog Maglaja (1545 mnm) obilježena 17. obljetnica početka "Zime '94", jedne od najtežih i najvažnijih napadnih operacija hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata.

Rezultati "Zime '94" u kojoj su pripadnici hrvatskih snaga ovladali dinarskim visovima omnogućili su izvedbu oslobodilačke vojno-redarstvene operacije "Oluja".

"Zima '94" započela je 29. studenoga 1994. godine. Bila je to združena operacija HV i HVO. S hrvatske strane u akciji su sudjelovale 126. brigada i 6. domobranska pukovnija, te djelovi 4., 5. i 7. gardijske brigade.

Najvažniju zadaću, izvedenu u ekstremnim zimskim uvjetima koje su obilježavali snježne vijavice i temperature od minus 20 stupnjeva Celzijevih, obavili su pripadnici sinjske 126.brigade. Borbena skupina od 130 pripadnika te postojbe ušla je iza leđa velikosrpskih agresora pa su u trenutku napada doslovno razbili srpske snage koje su spas pronašle u bijegu.

Tijekom trajanja akcije s hrvatske strane bilo je 29 poginulih, 19 hrvatskih vojnika teško je ranjeno, 39 je pretrpjelo lakše ozljede, a trojica su zarobljena i kasnije razmijenjena. Akcijom je zapovjedao general Ante Gotovina.

U znak trajnog sjećanja na operaciju "Zima '94" na vrhu Malog Maglaja, gdje se nalazilo zapovjedno mjesto Operativne grupe Sinj na čijem je čelu bio Ante Kotromanović, doprinosom gradova i općina s obje strane Dinare postavljen je veliki križ.

U srijedu su se sudionici obilježavanja 17. godišnjice "Zime '94" okupili na Ravnom Vrdovu kod putokaza "Vamo - Tamo". Odatle je krenula kolona terenskih vozila do spomenika na Maglaju.

Ispred spomen-križa zapalili su svijeće i položili vijence delegacije obitelji poginulih, 126. brigade, 6. domobranske pukovnije, Županije splitsko-dalmatinske, gradova i općina cetinskog kraja, te ratnog zapovjedništva Zbornog područja jug i Operativne grupe Sinj predvođeno generalom Rahimom Ademijem, ratnim zamjenikom Ante Gotovine i Antom Kotromanovićem.

Toni Paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 22:59