StoryEditorOCM
Dalmacijanovi alkarski vojvoda, najavljuje da će se zalagati za poštOvanje statuta, pravila i tradicije alke:

Mr. Ante Vučić: Alka mora biti ponos Hrvatske, a sutra i Europe

Piše PSD.
26. travnja 2010. - 23:35

Magistar Ante Vučić izabran je na najčasniju alkarsku dužnost na skupštini Viteškog alkarskog društva koja će ostati upamćena i po tomu da na njoj nije bilo baš nikoga od dužnosnika iz civilnog i(li) vojnog vrha koji su prijašnjih godina zauzimali prve redove.

- Nije u redu da na skupštini nismo imali nikoga od gostiju iznad županijske razine. Moramo se upitati tko je tomu kriv. Sigurno nisu ti ljudi koji nisu došli. Mi želimo Alku koja će biti ponos Sinja i Cetinske krajine, ali ujedno Alku koja će biti ponos Hrvatske, a sutra i Europe. Kroz Alku u Europu unosimo našu povijest, kulturu i identitet. Ja ću kao vojvoda na tome raditi.

Počinjete mandat u okviru kojega će se Viteško alkarsko društvo i Sinj intenzivno pripremati za proslavu velikog jubileja 300. alke i čudesne obrane Sinja.
- Do toga našega jubileja u kolovozu 2015. Hrvatska će biti članica Europske unije pa će 300. alka, vjerujem, biti sinjski, hrvatski i europski događaj.

U godinama koje su iza Alke VAD i njegovi dužnosnici znali su odstupati od onoga za što se deklariraju, dovodeći u pitanje vjerodostojnost ove jedinstvene udruge?
- Ponekad događaji utječu na put. Pojedina iskakanja u takvim okolnostima treba razumjeti, ali ona ne smiju prerasti u stanje. Alka je ipak iznad svakog pojedinca. Svi mi smo prolazni, a jedino Alka ostaje. Osobno ću se kao alkarski vojvoda zalagati za doslovno poštovanje našega statuta, pravila i tradicije te za korektne odnose s institucijama Predsjednika RH, hrvatske Vlade i Hrvatskog sabora.

‘Bio sam nadaren za jahača’

Jeste li kao dijete trčali dječju alku?
- Tko to u našem alkarskom kraju nije radio? U drugoj polovici srpnja pa do Velike Gospe to nam je bila glavna dječja igra. Da sam poslije srednje škole ostao u Sinju ili da sam se nakon fakulteta vratio u Sinj, sigurno bih se uključio u rad VAD-a i možda bio alkar.

Od Vaših vršnjaka iz Glavica saznali smo da ste bili vrstan jahač?
- Moja obitelj uvijek je u štali imala četiri do šest konja. Tako sam kao dijete odrastao s konjima i odmalena naučio jahati. Bio sam nadaren za jahača pa sam kao srednjoškolac jahao na tadašnjim galopskim utrkama koje su se održavale na Piketu, sinjskom sportskom aerodromu. Jedne godine na Obdulji, kako se nazivala glavna galopska priredba, trčao sam čak u tri utrke i pobjeđivao.

toni paštar
snimio: paun paunović / cropix

Magistar defektologije

Ante Vučić rodio se 1948. u sinjskom naselju Glavice, u, za lokalne prilike, imućnoj seoskoj obitelji, kao drugo od petero djece. On, jedan brat i dvije sestre poslije fakulteta ostali su raditi i živjeti u Zagrebu. Treći brat živi u Glavicama. Izvorno profesor defektologije, Vučić je stekao magisterij na Medicinskom fakultetu. Zbog ratnih događanja prekinuo je doktorski studij. Kao dragovoljac Domovinskog rata unutar HV-a je organizirao službu za skrb koja je 1998. prerasla u Ministarstvo hrvatskih branitelja. Pričuvni je brigadir HV-a. Bio je pomoćnik ministra gospodarstva, a sada je ravnatelj Vladina Fonda za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Živi u skladnom braku u kojemu je sa suprugom izrodio sina i dvije kćerke. Do sada ima jednu unuku.

Član VAD-a od 1990.

Novi alkarski vojvoda u članstvu je VAD-a od 1990. godine. U dva mandata bio je član Upravnog odbora, četiri godine obnašao je dužnost alkarskog barjaktara, a posljednjih 8 godina bio je član Časnog suda.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2024 12:19