StoryEditorOCM
Dalmacijazanimljiva ideja

Možete li zamisliti vožnju kroz Kaštela futurističkim magnetno levitacijskim vlakom kakvi jure Japanom? Kaštelanin predlaže: Dignimo vlak na stupove i spojimo Split i Trogir! Pogledajte kako bi to izgledalo

31. listopada 2019. - 18:17

Kada se u medijima pojavila informacija da će Grad Split i Grad Kaštela, uz podršku Vlade RH, pokrenuti projekt direktnog povezivanja Splita sa Zračnom lukom u Kaštelima zbog velikog porasta putnika, zbog prometnog kolapsa kojem smo izloženi svakog ljeta, svi kao da su zaboravili da je upravo brzu gradsku željeznicu u svojem izbornom programu još 2017. izrijekom naveo Ivan Gotovac, kaštelanski vijećnik.

Njegova Nezavisna lista u svojem je programu rada navela da će ponovno aktualizirati temu o izgradnji brze gradske željeznice Trogir - Kaštela - Split, jer u gradu pod Marjanom već postoji ukop pruge, trasa je zadovoljavajuća sve do Kaštel Gomilice, a ostale predviđene dionice su planirali financirati sredstvima iz EU fondova.

- Time smo prvi nagovijestili moguće optimalno rješenje problema transfera putnika s Resnika, ali i lokalnog stanovništva, koje bi zasigurno radije prihvatilo kvalitetan i brz gradski prijevoz umjesto vožnje vlastitim vozilom - kazuje nam Gotovac.

Na tu su se temu sastajali gradonačelnici, doduše bez nekih konkretnih zaključaka, definitivno bez osiguranja inicijalnih sredstava ili pak formiranja radne grupe stručnjaka koja bi pripremila neku “feasibility” studiju, iz koje bi potom mogla biti razvidna ostvarivost projekta, cijena građenja, rok izvedbe...

- Svako trasiranje željezničke infrastrukture je ozbiljan, skup, zahtjevan i dugotrajan pothvat, poglavito u gusto naseljenom području kakvo je Grad Kaštela. Nedvojbeno je da bi trasiranje/planiranje željezničke pruge kroz područje Grada Kaštela zahtijevalo rušenje/uklanjanje velikog broja kuća, a s druge strane bi se radilo o još jednom presijecanju pet kaštelanskih naselja novom prugom (Kambelovac, Lukšić, Stari, Novi i Štafilić), s poznatim neugodnostima koje već imamo s postojećom željezničkom prugom na području Sućurca i Gomilice.

Nema buke, nema zagađenja

Dakle, klasično trasiranje željezničke trase na razini tla do Resnika, a eventualno do Trogira ne dolazi u obzir - odlučno će Gotovac.

On smatra da je jedina opcija za kvalitetnu i brzu realizaciju te trase izgradnja iznad tla – na stupovima. To uključuje “tihe” vlakove tehnologije 21. stoljeća, definitivno bi utjecalo na turističku atraktivnosti kaštelanskog prostora, a ujedno bi se izbjegle gore spomenute nevolje.

Ništa manje važna je i neusporedivo jeftinija i brža izgradnja nove trase na stupovima umjesto korištenja pojasa na tlu, pogotovo zbog ubrzanja rješavanja imovinsko-pravnih radnji, jer se izvlašćuje neusporedivo manja kvadratura zemljišta, a protok prometa i stanovništva ispod tako izvedene trase bio bi nesmetan.

- Do danas predložene trase od strane nekih subjekata (HŽ, Grad Kaštela, Ministarstvo prometa) koje se pružaju po tlu za brzu gradsku željeznicu Split – Resnik (Trogir), nisu prihvatljive zbog: visokih troškova izvlaštenja trase i dugotrajnog roka izvlaštenja, opetovanog presijecanja naselja Grada Kaštela, potrebe rušenja više stotina kuća - veli nam Gotovac i dodaje:

- Poglavito je neprihvatljiva varijanta trase od Resnika preko Raduna do željezničke stanice Kaštel Stari zbog velike visinske razlike, sama trasa Resnik - Split produžuje se za čak 7 kilometara.

U svemu tome on predlaže željeznicu uzdignutu na stupovima od Kaštel Gomilice do Resnika (Trogira) upravo zbog bitno manjih troškova, a za problem izvlaštenja rješenje vidi u mogućnost korištenja koridora iznad trase vodovoda. Ne bi bilo presijecanja naselja, jer promet i život ispod pruge na stupovima teče nesmetano.

- Za trasu brze gradske željeznice Split – Resnik (Trogir) trebala bi se razmotriti i mogućnost uvođenja futurističkih magnetno levitacijskih vlakova (Maglev), što je u Kini i Japanu već uobičajena tehnologija. Tu nema buke, nema ni zagađenja, što bi zasigurno pri apliciranju na sredstva iz fondova EU-a bilo pohvalno, kazuje nam Drago Butorac, dipl. ing. geod., Gotovčev savjetnik pri izradi programa.

Maglev vlak bi se mogao lako uklopiti i u zamišljenu prometnicu spoja Splita s autocestom preko Kaštelanskog zaljeva i time još dodatno skratiti putovanje između Trogira i Splita.

U Kini, primjerice, već je godinama u redovnom prometu Maglev na relaciji od centra Šangaja do zračne luke istog grada (Šangaj – Pudong), s izvrsnim rezultatima prijevoza ogromnog broja putnika, sigurnosti, točnosti i nadasve brzine (30 km prelazi u svega 8 minuta). Za potrebe prezentacije Magleva obavit ću preliminarne kontakte s potencijalno zainteresiranim kineskim partnerima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena, veli nam Butorac.

 


Tehnologija budućnosti

Maglev vlak je posebna vrsta željezničkog vozila koje lebdi nad vodilicom kad je u pokretu, pomoću magnetske sile. Ovo je tehnologija koja se još uvijek razvija i unapređuje.

Posebnost je ta što u pokretu vlak sam ne dodiruje podlogu, nego lebdi na vrlo tankom razmaku od vodilice pomoću magnetoodbojne sile. To smanjuje trenje i time troškove održavanja voznog puta.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:43