StoryEditorOCM
Dalmacijavrgoračka mesna industrija mogla bi biti pošteđena plaćanja komunalnih doprinosa za svoje nelegalizirane objekte

MOĆNA BRAĆA PIVAC Vrgorac će oprostiti mesnim magnatima 15 milijuna kuna?

Piše PSD.
20. studenog 2010. - 19:10

Mesna industrija Braća Pivac mogla biti pošteđena plaćanja komunalnih doprinosa za svoje nelegalizirane objekte i time ostaviti Grad Vrgorac bez više od 15 milijuna kuna.

Naime, mesni magnati godinama su gradili brojne proizvodne pogone po Vrgorcu (klaonica, sušara, pogon za preradu mesa...), ali dozvole za objekte nisu u potpunosti ishodovali. Cijeli problem zakomplicirao se nakon prošle sjednice Gradskog vijeća, gdje se pokušalo riješiti ta pitanja. Nezavisni vijećnik i član Uprave Mesne industrije Miljenko Pivac, oštro se obrušio na direktora vrgoračkog Komunalnog poduzeća ing. Borisa Ercega zbog lošeg vođenja te gradske tvrtke.

Erceg je to jedno vrijeme trpio, a onda je pred svim vijećnicima Pivcu odbrusio “šifriranom” porukom: “Ti znaš u čemu je problem, zato pomozi“. Pokušali smo saznati što se zapravo krije iza tog Ercegova istupa. Prema pouzdanim informacijama iz našeg izvora u vrgoračkoj vlasti, cijeli problem je nastao kada je Gradsko vijeće na prethodnoj sjednici donijelo novi GUP.

Po tom GUP-u, Miljenko Pivac i njegova tvrtka “MI Braća Pivci“, kako bi legalizirali svoje bespravno sagrađene objekte, trebali bi u gradsku blagajnu uplatiti više od 15 milijuna kuna na račun komunalnog doprinosa. Upravo na taj iznos i odnosila se “šifrirana” poruka direktora Komunalnog poduzeća koji ga je podsjetio na problem plaćanja komunalnog doprinosa, ali na jedan uvijen način.

Naš izvor, dobar poznavatelj prilika i odnosa u Vrgorcu, koji je želio ostati anoniman, tvrdi kako do pune naplate komunalnog doprinosa najvjerojatnije neće doći. Naime, aktualna vlast to ne želi potencirati kako ne bi došlo do novih sukoba s Pivcem te podjela u Gradu nastalih nakon lokalnih izbora. Tada su “snage odmjerili” nekad bliski prijatelji i suradnici HDZ-ov gradonačelnik Boris Matković i nezavisni Miljenko Pivac, kojeg je podržala cijela oporba predvođena SDP-om.

Premda bi mogućih 15 milijuna kuna doprinosa Gradu značilo jako mnogo jer predstavlja gotovo polovicu godišnjeg proračuna (za prošlu godinu Vrgorac je planirao 36,3 milijuna kuna u proračunu), gradske vlasti ne žele inzistirati na žurnom podmirivanju obveza.

Oprezni gradonačelnik

Osim što tako izbjegavaju sukob s potencijalno opasnim političkim protivnikom, vrgoračke vlasti su svjesne da bi Pivcu, koji zapošljava znatan broj Vrgorčana, veliki iznos za komunalni doprinos predstavljao i tešku financijsku obvezu. Stoga je i gradonačelnik Boris Matković oprezan u izjavama. - Po zakonu su svi dužni platiti komunalni doprinos kako bi legalizirali svoje objekte.

Moram naglasiti kako to pitanje ipak nije u mojoj nadležnosti već u nadležnosti Gradskog vijeća, a hoće li oni nekoga osloboditi plaćanja komunalnog doprinosa, to je njihova stvar - kazao nam je Matković. Miljenko Pivac nam je rekao kako se nakon donošenja GUP-a otvara prostor za legalizaciju svih objekata u sjevernom dijelu Vrgorca, kako za njegovu tvrtku, tako i za ostale objekte izgrađene na tom području.

- Mi smo započeli fazu pripreme dokumentacije za naše objekte. Nakon što predamo svu dokumentaciju, Grad mora sukladno zakonu i trenutnoj visini komunalne naknade odrediti kaznu koju moramo platiti - tvrdi Pivac. - Mi već plaćamo komunalnu naknadu za sve objekte od trenutka kada je uvedena.

U ‘MI Braća Pivac’ zaposlen je velik broj Vrgorčana /CROPIX
Po zakonu, nakon legalizacije, dužni smo platiti i kaznu ovisno o kvadraturi, što ćemo svakako napraviti čim se bude znao iznos. Dakle, Grad ne treba potencirati ili ne potencirati plaćanje naše naknade, već sačekati da se izradi dokumentacija, za što postoji zakonski rok - kazao nam je Pivac.

Miljenko Pivac: Ne očekujemo povlastice

On pri tome naglašava kako je za utvrđivanje točnog iznosa, kojeg tvrtka “Braća Pivac” treba platiti, potrebna gotova dokumentacija i izdavanje svih dozvola. - Ni ja još nemam te dokumente jer su se oni mogli izrađivati tek po donošenju GUP-a i njegova stupanja na snagu.

Te dokumente očekujemo tijekom iduće godine, jer se radi o skupom i opsežnom poslu. Apsolutno, ni u kojem slučaju, ne očekujem nikakvu povlaštenost u odnosu na druge tvrtke i stanovnike Vrgorca - kazao nam je Miljenko Pivac.

piše MATE PRIMORAC

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:41