StoryEditorOCM
Dalmacijamisa i procesija

Mladići su noću krali cvijeće djevojkama i darivali ga Gospi

Piše PSD.
5. srpnja 2014. - 01:10
Stanovnici Dola i brojni hodočasnici, uključujući grupe turista sa središnjeg dijela otoka Hvara, nadasve su svečano proslavili 536. obljetnicu neprekinutog štovanja Blažene Djevice Marije, koju u ovom mjestu nazivaju Gospom od Sela.

Još na uočnicu je tijekom sv. mise Gospina slika prenesena u središte crkve, gdje su joj se cijele noći i idućeg dana klanjali nerijetko i bosonogi hodočasnici. Na sam blagdan održana je jutarnja tiha misa, a poslijepodne i svečana koncelebrirana misa s procesijom po mjestu, što je u nazočnosti svećenika Hvarskog dekanata i predstavnika Sarajevske nadbiskupije don Mate Janjića predvodio preuzvišeni msgr. Mate Uzinić, biskup dubrovački.

Najprije je pozdravnu riječ vjernicima, biskupu, kolegama svećenicima i gostima, među kojima su bili gradonačelnik Staroga Grada Vinko Maroević, te načelnici Općina Jelsa i Sućuraj Nikša Peronja i Ivan Vitali na svoj osebujan način uputio legendarni dolski župnik don Mario Zelanović.

U svojoj nadahnutoj propovijedi biskup Uzinić je naglasio značenje sklada tradicije kršćanskog identiteta i onog novog progresivnog u našim životima, gledajući to kroz evanđelje, u odnosu između Marije i Elizabete, ali i sliku dvojice papa Benedikta XVI. i pape Franje.

Također je rekao da se kršćanstvo treba živjeti ne samo riječima nego i životom, da kršćanin biti u prvom redu znači zazirati od zla i prijanjati uz dobro, te s ljubavlju ići jedni prema drugima, osobito onima koji su u nuždi.

Cijele noći mladići su, prema starom običaju, djevojkama ‘krali’ cvijeće i darivali ga BDM, a o njenoj čudotvornoj slici primopredaja govori da je jedna mala pastirica pronašla u grmu nedaleko od današnje crkve Gospe od Sela.

Predala je župniku koji je 1476. postavio u crkvu, no Starograđani su je u tri navrata pokušavali prisvojiti, ali ih je redovito u toj nakani sprečavalo veliko nevrijeme, što su napokon shvatili kao znak da slika pripada Doljanima, pa je ona stoga i ostala u njihovoj crkvi. Ove godine su je u velebnoj procesiji, stazom što je stalno posipana cvijećem, nosili Antun i Jurica Moškatelo, te Andrej Sansović i Josip - Jole Čuletić.

Dolska djeca su dubrovačkom biskupu prinijela darove hvarske zemlje, što ga je posebno obradovalo, Hrvatska gradska glazba je svojim nastupom uveličala misno slavlje, da bi na kraju svirala i “Pozdrav domovini”. Doljani su, kako to i priliči, goste dočekali s punim trpezama, baš kao i don Mario koji je u svome dvoru ugostio više od sto ljudi. A mladi su bili ti koji su se pobrinuli za zabavu, ona je kod “Trocadera” potrajala sve do ranih jutarnjih sati.

piše i snimio Mirko Crnčević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 06:48