StoryEditorOCM
Dalmacijauporni i hrabri

Mladi poduzetnici iz Klisa: Naša priča vrijedna je 100.000 eura

22. veljače 2016. - 23:59
Prezentacija rezultata projekta - vodić: I used to be NEET - Guide for Youth workers u Klisu

Razgovorom možemo pobijediti sve probleme. Mladi premalo pričaju o situaciji koja ih ograničava, i ne trude se dovoljno oko pronalaženja rješenja svojih problema. Nedostaje nam konstruktivna povezanost u svakodnevici. Samo tako druge možemo potaknuti da nam daju šansu - ističe Irma Pleština, poučena iskustvom sudjelovanja u međunarodnom projektu osnaživanja mladih, pod nazivom 'New Eyes and Toys'.

Riječ je o stotinjak tisuća eura vrijednoj priči financiranoj u cijelosti iz Erasmus plus programa EU-a, u kojoj je sudjelovala među dvadesetak mladih iz šire okolice Splita, te po dvadesetak iz Italije i Portugala, sa željom da popravi svoje izglede na tržištu rada.

Naime, visoka stopa nezaposlenosti među mladima, kako navodi Maja Zelić, voditeljica projekta i direktorica Poduzetničkog centra Klis, nositelja projekta, gorak je zajednički nazivnik koji ih je potaknuo na suradnju s udrugama za rad s mladima iz Portugala i Italije.

- Shvatili smo da mladima najviše nedostaju samopouzdanje, inovativnost i soft skills vještine, koje od njih traži tržište rada, a ne stječu se redovnim obrazovanjem, pa smo pokušali osmisliti sadržaje koji bi im u tom smislu pomogli - objašnjava nam Maja, nabrajajući aktivnosti obuhvaćene projektom.

Kako doznajemo, svaka je skupina birana iz baze nezaposlenih, s prvim zadatkom analize problematike u vlastitoj zemlji da bi zatim, na radionicama organiziranim u zemljama partnericama, tamošnjim kolegama pomagali osmisliti rješenja za njihove probleme.

Osim konkretnog iskustva koje je kulminiralo sajmom poslova gdje su se mladi predstavili poslodavcima, dugoročni rezultati projekta, upozorava Maja, očituju se i u vidu realiziranog vodiča za rad s mladima te interaktive internetske platforme koja će mladima olakšavati izlazak na tržište rada, kao i samozapošljavanje.

Dobra je referencija, ističe Maja, što je Hrvatski sabor ovaj projekt prepoznao kao jedan od pet najboljih projekta za mlade u 2015. godini, a naruku im, kaže, idu i dobri rezultati sudionika. Polovina je uključenih u aktivnosti s područja od Omiša do Kaštela, kako ističe, već realizirala svoje neposredne profesionalne ambicije, poput Irme, koja je danas zaposlena kao projektna asistentica pri Općini Klis.

No, kako navodi, ništa manje zadovoljni nisu ni preostali sudionici, koji su, iako isprve nemotivirani i suzdržani, tijekom proteklih godinu i pol dana, koliko je projekt trajao, pronašli samopouzdanje koje im pruža uvjerenje da su im njihove ambicije na dohvat ruke.

Da je tome tako uvjerili smo se prilikom našeg posjeta Poduzetničkom centru Klis, gdje su nas dočekali nasmijani. Različiti po dobi, spolu, stupnju obrazovanja i profesionalnom iskustvu, Magdalena Mikelić, Katarina Giaslas, Irma Pleština, Luka Miletić, Kristijan Stapić i Ivan Mikulić jednako su ponosni na postignute rezultate i zahvalni na pruženoj im prilici.

- Najviše smo napredovali u internacionalnom okruženju, na radionicama u Portugalu i na Sardiniji - objašnjava nam Luka.

- Iako smo već ovdje počeli raditi u timovima i dobili zadatke koji su nam pomogli da uvidimo svoje potencijale, tek smo promjenom okružja primijetili koliko brzo napredujemo u intelektualnom i socijalnom smislu - zaključuje ističući koliko mu je iskustvo pomoglo u smislu motivacije za napredak.

Osim na konkretnim radionicama, u inozemstvu su, doznajemo, vrijeme kratili i privatno se družeći s lokalnom mladeži, u čemu im, prisjeća se Magdalena, ni jezična barijera nije predstavljala prepreku.

- Portugalci još nekako, ali Talijani nikako ne govore engleski, pa smo se sporazumijevali rukama i nogama. I mogu vam reći da nam je to odlično polazilo za rukom - prisjeća se kroz smijeh.

- Bili smo smješteni u nekom selu, u prirodi. No, iako tamo nemaju pravo misto, imaju sve. Znaju se zabaviti, a to je najvažnije - zaključuje Magdalena, uz odobravanje društva.

- Imali smo priliku vidjeti kako je drugima koji nemaju iste mogućnosti koje mi imamo. Neki od njih nemaju završenu ni srednju školu. Moram priznati da nam je čak bilo malo lakše kada smo vidjeli koliko je njima teško, pogotovo onima izoliranima na skupoj Sardiniji - nadovezuje se Irma.

Sudjelovanjem u projektu svi su redom, tvrde, postali komunikativniji, a osvijestili su, kažu, i svoje profesionalne ambicije. No što je najvažnije, ističe Katarina, rješenje za svoje probleme više ne očekuju od drugih.

- Shvatili smo da neke probleme moramo sami rješavati, jer nas nitko neće voditi za ruku. Sada znamo da moramo pitati sve što nas zanima, a znamo i komu se obratiti. Naučili smo da moramo biti uporni i hrabri, a ne sebe podcjenjivati - navodi Katarina koja svoju karijeru vidi u turizmu.

Kristijan i Ivan: To su korisna iskustva

U skupini od šezdesetak mladih iz triju zemalja našla se i nekolicina onih s manjim tjelesnim oštećenjima, među kojima i naši Kristijan Stapić i Ivan Mikulić, kojima je, kako navode, iskustvo nadmašilo očekivanja, pripremivši ih za profesionalne izazove.

- Nisam bio timski radnik, bilo me je strah izražavati svoje mišljenje pred većom grupom ljudi i činjenica da sam to nadvladao najviše me veseli - govori nam Kristijan, ističući i vrijednost upoznavanja novih kultura.

Za Ivana, inače aktualnog svjetskog prvaka u taekwondou, najvažnije je što je shvatio da po završetku natjecateljske karijere želi pokrenuti vlastiti klub.

- Ovo mi je iskustvo pomoglo po pitanju samopouzdanja, a saznao sam i kako u nešto krenuti sam. Naučio sam se inovativnom pristupu, pa se ne bojim tog zahtjevnog zadatka - zaključuje mladi sportaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:06