StoryEditorOCM
Dalmacijadjelić hrvatskog sna

Mladi će ostajati u cetinskom kraju

Piše PSD.
28. siječnja 2016. - 00:59

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat u utorak je simboličnim presjecanjem vrpce označio završetak izgradnje komunalne infrastrukture na novih 23 hektara Proizvodne zone Čaporice - Agropoduzetničkom centru 3LJ.

Uz ministra Horvata u tome činu sudjelovali su gradonačelnik Trilja i saborski zastupnik Ivan Šipić, župan Zlatko Ževrnja, Ante Sanader, potpredsjednik Hrvatskog sabora, dr. sc. Frane Strikić i Jozo Sarač, predstavnici Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, odnosno Razvojne agencije Splitsko-dalmatinske županije RERA, koji su u ovom projektu triljski partneri, čelnici brojnih gradova i općina s područja županije i iz susjedne Bosne i Hercegovine, poduzetnici i drugi.

Čestitajući Triljanima, ministar Horvat ustvrdio je da je posljednjih četiri, pet godina Hrvatska ostala bez sto tisuća potencijalnih poduzetnika, jer se toliko, uglavnom akademski obrazovanih građana iselilo.

Vlada premijera Tihomira Oreškovića želi ostvariti hrvatski san osiguravajući građanima Hrvatske posao i pristojan život. To će, uz ostalo, učiniti kroz smanjenje javnog duga sa 96 na 80 posto BDP-a, povećanjem izvoza za 30 posto i smanjenjem nezaposlenosti.

Na svečanosti su prigodno još govorili Ivan Šipić, Zlatko Ževrnja i Branimir Jonjić, predstavnik tvrtke "Skladgradnja" koja je sve poslove komunalnog opremanja spomenutih 23 hektara obavila za osam mjeseci.

Poticaji iz EU blagajne

Novootvoreni dio triljske radne zone blagoslovio je don Stipe Ljubas, triljski župnik i dekan Cetinskog dekanata. Prije svečanosti u Čaporicama u Trilju je održana završna konferencija o projektu Proizvodna zona Čaporice - Centar agropoduzetništva 3LJ.

Gradonačelnik Šipić je podsjetio da je u Proizvodnoj zoni Čaporice otvoreno oko 300 radnih mjesta. U njezino komunalno opremanje uloženo je 50 milijuna kuna, a gotovo pola milijarde uložili su poduzetnici u izgradnju svojih pogona.

Centar agropoduzetništva 3LJ, koji će se razvijati na proširenih 23 hektara, i kod poljoprivrednih proizvođača diljem županije i šire postao je projekt nacionalnog značenja.

U komunalno opremanje 23 hektara uloženo je gotovo 17 milijuna kuna, od kojih je 15,2 milijuna nepovratnih iz EU fondova. Daljnji razvoj ide ponovno s osloncem na sredstva iz EU fondova, i to za zgradu Poslovno-uslužnog centra 3LJ te za laboratorijsku opremu u ustanovi Centra kompetencija CEKOM i kod partnera Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, Instituta Ruđer Bošković, Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu i Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

O svemu što je do sada napravljeno i što se sve planira s pripadajućim hodogramom na konferenciji su, uz Šipića, govorili dr. sc. Frane Strikić, dr. sc. Josip Gugić i Ivana Orban.

Njihova zajednička tvrdnja je da Agropoduzetnički centar 3LJ ima sve preduvjete za uspjeh i da će njegovom realizacijom građanima Trilja, Cetinske krajine, županije i šire biti vraćena nada.

toni paštar
duje klarić/eph
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:46