StoryEditorOCM
Dalmacija'Nećemo ekocid'

Mještani Žednog prosvjedovali zbog reciklažnog dvorišta: 'Sasvim slučajno smo saznali za gradnju i nećemo se pomiriti s tim'

Piše Gordana Dragan
4. ožujka 2017. - 19:44

Dvjestotinjak stanovnika Žednog okupilo se poslijepodne na prosvjedu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog reciklažnog dvorišta kojega Općina Okrug planira izgraditi na samoj granici s tim mjestom na južnoj strani otoka Čiovu.

Radi se o lokaciji koja im je neprihvatljiva  jer je udaljena oko 300 metara od stare  jezgre u kojoj je zaštićeno arheološko nalazište iz 1.st. te crkva Sv.Mavra iz 12.st, te  na kojemu je netaknuta priroda s bogatom florom i faunom.

Izgradnjom reciklažnog dvorišta tvrde da će se mjesto ekološki zagaditi, i tako onemogućiti njegov turistički razvoj.

Naime, u izradi je Urbanistički plan razvoja naselja prema kojemu se u Žednom  planiraju graditi vile s bazenima, razvijati zdravstveni turizam i onaj rekreativni s biciklističkim stazama,  te  stazama za trčanje i šetnju.Isto tako strahuju da će  pasti vrijednost zemljišta za prodaju kojega Žednjani imaju u neposrednoj blizini gdje će se graditi to dvorište.

- Iako je plan o izgradnji izrađen još prije tri godine mi smo tek nedavno sasvim slučajno saznali za njega, i to kada  su iz Općine Okrug  pozvali jednu mještanku čija parcela je na tom području da potpiše suglasnost za proširenje pristupnog puta do reciklažnog dvorišta.

- Nakon toga  pri našem Mjesnom odboru hitno  je  formirana radna grupa čiji predstavnici su se  po tom problemu najprije sastali s načelnikom Okruga Ivicom Radićem, a potom s trogirskim gradonačelnikom Antom Stipčićem, kazao je na prosvjednom skupu Nikša Hrabar, član radne grupe.

Ogorčen je zbog toga što mještani nisu imali pravodobnu informaciju o namjeri izgradnje RD ni od strane čelnika Okruga ni  Grada Trogira kojemu pripadaju, već su kaže jednostavno dovedeni pred gotov čin.

- Načelnik Radić nas je pitao zašto se nismo javili prije tri godine te istaknuo kako je taj projekt u završnoj fazi, da je Općina ishodila  sve potrebne  papire i da  mi više ništa ne možemo promijeniti.  S time se nećemo pomiriti.

- Gradonačelnik Stipščić nam je pak dao podršku što se tiče naše zabrinutosti, obećavši kako će Grad Trogir uputiti  Splitsko-dalmatinskoj županiji  upit jesu li pri izdavanju suglasnosti za projekt izgradnje RD poštovani uvjeti Studije utjecaja na širi okoliš. Odgovor još čekamo rekao je Hrabar.

Upozorio je kako u planu gospodarenja otpadom Općine Okrug kojega je izradio IGH za period 2010. - 2018. stoji da je s obzirom na broj stanovnika najpovoljnija izgradnja RD  površine 500-1000 metara četvornih.

No,  dodao je kako je Općina suprotno tome postupila te izradila plan po kojemu će ono biti veličine 3200 metara četvornih. Stoga, se budi sumnja da se u ovom slučaju isključivo radi o profitu, dok je prikupljanje otpada za reciklažu samo maska pod kojom će se to odvijati naglasio je Hrabar.

Slavica Maravić, također članica radne grupe protiv izgradnje RD uputila je apel odgovornima koji stoje iza izgradnje RD i koji su trebali o tome informirati i educirati građane da ozbiljno vode računa o očuvanju prirodnih resursa Žednog i Čiova.

Kada se prije desetak godina u Žednom otvorio dječji vrtić bilo je dvoje mališana . Sada bilježimo 18 novorođene djece. O kojoj to mi demografiji govorimo kada mlade tjeramo iz  mjesta u kojemu imaju sve uvjete za bolji život, za bavljenje turizmom  upitala je Mravić.

Jedan od prosvjednika Branko Čorić rekao je kako budućnost Čiova nije u skupljanju škovaca već u razvoju turizma. Na upit , gdje sa smećem odgovorio je: U Dalmatinskoj zagori  ima mjesta koja nisu naseljena!“

- Ako se RD izgradi na pola Čiova će visiti kesice za smeće ka zavjese, priključila se Marija Klarić.

Transparente,“Žedno je naš Marjan, a ne Karepovac!“, „Nećemo ekocid u Žednom!“, “Mi dica imamo pravo na zdrav život“ nosili su mladi Žednjani.

S prosvjedom priča  protiv izgradnje RD nije stala. Ona će se nastaviti  poručio je Nikša Hrabar.

- Imamo jaku pravnu osnovu da idemo dalje. Angažirat ćemo stručne službe  da „pročešljaju“ svu dokumentaciju koju Općina Okrug posjeduje glede izgradnje toga dvorišta, a u kojoj su prava nas građana uskraćena. Vjerujem da imamo pravnu podlogu da se projekt poništi zaključio je Hrabar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 01:17