StoryEditorOCM
DalmacijaDobrović koči Lećevicu

Ministarstvo odgovara Ževrnji: Ne zaustavljamo projekt, već ga želimo uklopiti u novi koncept

Piše (H)
27. lipnja 2016. - 19:20
zupanija_press1-270616

17:20 - Ministarstvo zaštite okoliša i prirode izvijestilo je u ponedjeljak kako ne namjerava zaustaviti projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom (CGO) Lećevica, već ga želi uklopiti u novi koncept gospodarenja otpadom reagirajući tako na današnji istup splitsko-dalmatinskog župana Zlatka Ževrnje i kritike na ministra Slavena Dobrovića da mjesecima koči potpisivanje dokumentacije koja bi omogućila ishodovanje uporabne (lokacijske) dozvole za izgradnju tog centra. 

Župan Ževrnja je ustvrdio i da se tako sprečava "povlačenje" oko 400 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova za Centar Lećevica i 200 milijuna kuna za sanaciju splitske deponije Karepovac.

Iz Ministarstva poručuju pak kako žele da se projekt Centra za gospodarenje otpadom Lećevica uklopi u novi koncept gospodarenja otpadom što su istaknuli i prilikom nedavnih sastanka s predstavnicima županije i uprave CGO Lećevica te podsjećaju da je to projekt koji se realizira već dugih 11 godina i koji je trebao biti davno sagrađen.

"Projekt izgradnje CGO-a Lećevica neće omogućiti da gradovi i općine s područja županije do 2020. odvojeno prikupe 50 posto papira, stakla, metala i plastike. Kako bi ispunili tu obvezu potrebno je jačati sustav odvojenog prikupljanja otpada", napominju iz Ministarstva. 

Također, dodaju kako Centar neće biti posvećen funkciji razvoja lokalne sredine s obzirom da je predviđeno da zapošljava svega 60 ljudi, a stvarat će trošak više od 60 milijuna kuna godišnje što će uglavnom neposredno snositi građani kao krajnji korisnici usluge kojima bi cijena komunalnih usluga mogla porasti nekoliko puta.

"Vjerujemo da bi i županu Ževrnji interes trebao biti da se na području Splitsko-dalmatinske županije uspostavi učinkoviti sustav gospodarenja otpadom koji neće rezultirati time da građani Splitsko-dalmatinske županije plaćaju nekoliko puta više cijene naknada zbog prijašnje pogrešne politike. Stoga očekujemo da konstruktivno podupre nužne promjene u planiranom zahvatu koje će donijeti ekonomsko i ekološko poboljšanje sustava u cjelini", naglašavaju iz Ministarstva.

Iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode naglašavaju i kako oni ne zaustavljaju investicije. "Upravo suprotno - donošenje Plana gospodarenja otpadom RH 2016.-2022. uvjet je Europske komisije za korištenje 475 milijuna eura iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Taj smo novac mogli početi koristiti još 2014., no nismo zbog neučinkovitosti prethodne Vlade koja je propustila donijeti Plan za koji je rok za donošenje bio 31. prosinac 2014.2, dodaju.

Kad je riječ o sanaciji odlagališta Karepovac, Ministarstvo ističe da je to zaseban projekt kao i da se realizacija tog projekta s pozicije Ministarstva zaštite okoliša i prirode ni na koji način ne dovodi u pitanje. Podsjećaju i da je u tijeku rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u nadležnosti jedinice lokalne samouprave, a njihovo je rješavanje, dodaju, pretpostavka za sufinanciranje I faze projekta odnosno izgradnju nove odlagalište plohe.

13:45 - Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja u ponedjeljak je kritizirao ministra zaštite okoliša i prirode Slavena Dobrovića zamjerivši mu da mjesecima koči potpisivanje dokumentacije koja bi omogućila ishodovanje uporabne (lokacijske) dozvole za izgradnju regionalnog Centra za gospodarenje otpadom Lećevica, a time se, tvrdi župan, sprječava "povlačenje" oko 400 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova za taj centar te oko 200 milijuna kuna za sanaciju splitske deponije Karepovac.

"Mi smo spremni odmah krenuti u realizaciju projekta izgradnje regionalnog Centra za gospodarenje otpadom Lećevica, koje je ukupne vrijednosti sa šest pretovarnih stanica na području splitsko-dalmatinske županije oko 560 milijuna kuna, i mogli bi povući 400 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fondova EU, grad Split bi mogao povući 200 milijuna kuna za sanaciju deponija Karepovac, a na području cijele Hrvatske moglo bi se povući oko četiri milijarde kuna za izgradnju regionalnih centara za gospodarenje otpadom", rekao je Ževrnja na konferenciji za novinare.

Naglasio je da je županija proslijedila gotovo svu potrebnu dokumentaciju kojom se daje suglasnost državnih tijela za regionalni Centar Lećevica, a "zeleno svjetlo" dali su i konzultanti Europske komisije (EK).

"Ministar Dobrović koči taj projekt i drži kod sebe u ladicama dokumentaciju, a naš je dojam da tu dokumentaciju nije niti pogledao. Nas se namjerno blokira, gubimo vrijeme i prijete nam financijski penali koje će nam EK zaračunati ako se do kraja 2018. ne izgradi 13 regionalnih centara za gospodarenje otpadom, za što je Hrvatska u predpristupnim pregovorima potpisala i sporazum sa EK," upozorio je Ževrnja.

Novinarima je pokazao dokument za koji je rekao da je dopis EK od 29. travnja kojim se, po njegovim riječima, upozorava hrvatsku Vladu na "bitno kašnjenje realizacije projekata regionalnih centara za gospodarenje otpadom".

Tvrdi kako je sa svojim suradnicima nekoliko puta odlazio u Zagreb na sastanke s ministrom Dobrovićem kojeg su upozorili na ozbiljnost situacije.

"Situacija je posebice kritična na deponiji Karepovac u Splitu na koju otpad odlaže 65 posto gradova i općina s područja splitsko-dalmatinske županije i pozivam ministra Dobrovića da dođe u Split na teren i uvjeri se koliko je situacija ozbiljna", kazao je.

Ževrnja smatra da, ministar Dobrović ima neke svoje koncepcije koje odudaraju od državne strategije gospodarenja otpadom i od onoga što je Hrvatska potpisala s EK.

"Promišljanja ministra Dobrovića nama su nejasna jer on umjesto 13 velikih regionalih centara za gospodarenje otpadom sada želi izgradnju 100 mini centara u Hrvatskoj. Za tu njegovu viziju nema niti vremena niti će to financirati EU niti je moguće nabaviti više od dva milijuna kompostera za otpad da ih ljudi drže na balkonima, a koje on spominje," istaknuo je Ževrnja.

Smatra kako činjenica da je Vlada tehnička ne može dodatno otežati potpisivanje dokumentacije potrebne za lokacijsku dozvolu. Rekao je da nije potrebna nikakva odluka Vlade nego je nužan samo potpis ministra Dobrovića kojeg on može staviti i u tehničkom mandatu.

Nakon tog potpisa splitsko-dalmatinska županija mogla bi odmah raspisati međunarodni natječaj za izradnju Centra Lećevica i povlačiti bespovratna sredstva iz fondova EU za tu namjenu, ustvrdio je župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2022 15:51