StoryEditorOCM
DalmacijaSlobodna u akciji

Mine na Kukuzovcu 'prijete' s 12 novopostavljenih tabli

23. veljače 2016. - 21:50
NIKŠA STIPANIČEV/EPH

Poslije prošlotjednog upozorenja objavljenog u "Slobodnoj Dalmaciji" da bi bivši vojni poligon Kukuzovac mogao biti minski zagađen, hitro su reagirai iz Hrvatskog centra za razminiranje - podružnica Jug i postavili table s upozorenjima na minsku opasnost.

Vojni poligon Kukuzovac prostire se na 2,5 milijuna metara četvornih, između jugoistočnog ruba planine Visoka i dionice državne ceste Sinj - Split. Do konačnog odlaska iz Sinja, početkom listopada 1991. godine, JNA je na Kukuzovcu imao skladišta minsko-eksplozivnih sredstava.

Uoči velikosrpske agresije na Hrvatsku, u čemu se JNA svrstao na stranu agresora, na Kukuzovcu je posijano na stotine protupješačkih mina. Dio tih podmuklih ubojica postavljan je profesionalno, što je evidentirano na vojnim kartama, ali je nemali broj postavljen bez ikakve evidencije. JNA je postavio mine i izvan vojnog poligona, pa je od takvih mina još 1991. godine nastradao prvi civil, u to vrijeme dijete.

Dodatni pregled

Poslije odlaska JNA, poligon Kukuzovac kao vojni objekt preuzeo je HV. Poligon je više puta razminiran, ali samo dio po standardima humanitarnog razminiranja.

Poslije svega, naročito poslije ukidanja vojnog središta za obuku pješaštva u Sinju, MORH se prije nekoliko godina odrekao Kukuzovca kao vojnog objekta. MORH je Kukuzovac predao DUUDI-ju bez upozorenja na eventualnu minsku opasnost, pa HCR nije imao na osnovu čega pokrenuti postupak utvrđivanja moguće opasnosti.

- Tek poslije napisa u "Slobodnoj" pristupili smo provjeri i prikupljanju informacija - kaže Josip Čerina, predstojnik HCR-ove podružnice Jug.

- Žurno smo od Inženjerijske pukovnije HV-a zatražili uvid u dokumentaciju o radovima na razminiranju Kukuzovca koje su oni provodili u tri navrata. Došli smo do saznanja da je većina mina uklonjena već u studenome 1991. godine.

Tada su pronađene i uklonjene 843 protupješačke mine, a još 131 protupješačka mina pronađena je i uklonjena u ožujku 1994. godine. Tijekom oba ova razminiranja nema podataka o pozicijama pronalaska svake pojedine mine, a što je najgore od svega, razlika između broja postavljenih mina iz evidencije u vojnim kartama i pronađenih, velika je u korist pronađenih.

Treći put HV je razminirao Kukuzovac po standardima humanitarnog, pri čemu je obuhvatio prostor oko skladišta koja je koristio, a u svrhu protupožarne zaštite i obavljanja stražarske službe. Ukupno je tada razminirano 69.400 metara četvornih, pri čemu su pronađene dvije protupješačke mine. Upravo ovaj nalaz upućuje na moguću minsku opasnost i potrebu dodatnog pregleda okolnog prostora na Kukuzovcu - priča nam Čerina.

Pljačkaši i stočari

- Kada je HV napustio poligon Kukuzovac, u njega su najprije nahrlili pljačkaši koji su pokrali sve što je imalo bilo kakvu vrijednost. Poslije toga u kompleks Kukuzovca uselili su se stočari. Nekolicina njih iskoristila je činjenicu da je Kukuzovac ograđen gustom bodljikavom žicom pa stoku i ne treba posebno čuvati.

Iako se stoka unutar poligona napasa godinama, nije se dogodio niti jedan minski incident. To ohrabruje, ali nije nikakvo jamstvo da unutar poligona Kukuzovac mine nema. Zbog toga je HCR preventivno oko objekata i uz prilazne putove postavio dvanaest oznaka minske opasnosti dok se precizno ne utvrdi onečišćenost prostora minama. Pozivamo građane da radi osobne sigurnosti poštuju postavljena upozorenja. O svemu smo upoznali predstavnike grada Sinja - kaže na kraju Čerina.

 


POŠTUJTE UPOZORENJA
Pozivamo građane da radi osobne sigurnosti poštuju postavljena upozorenja. O svemu smo upoznali predstavnike grada Sinja, kaže Josip Čerina iz HCR-a

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 05:00