StoryEditorOCM
Dalmacijau punom pogonu do 2015.

Milijardu kuna u hidroelektranu Zakučac - bit će jaka kao Krško

Piše PSD.
11. veljače 2013. - 17:15
Pred brojnim uzvanicima, predvođenih dopredsjednikom Sabora Miloradom Batinićem, na ušću Cetine svečano je stisnuto jedno dugme. Tim jednostavnim činom, kojega je rutinirano obavio Zlatko Koračević, predsjednik Uprave HEP-a, u probni rad pušten je novi agregat koji je dodatno pojačao snagu i dosad zavidno jake Hidroelektrane 'Zakučac' pored Omiša.

- Iznimno sam sretan jer nakon niza sušnih godina imamo kapitalnu investiciju u našem energetskom sustavu. Riječ je o poslu ukupne vrijednosti oko milijardu kuna, pri čemu je samo ova prva faza koštala 150 milijuna kuna - kazao je Koračević.

Završetak modernizacije, na kojoj radi 20-ak tvrtki predvođenih 'Končar-Elektroindustrijom', očekuje se do konca 2015. godine, a planirano povećanje snage elektrane u Zakučcu, koja se po proizvodnji električne energije može mjeriti s nuklearkom iz Krškoga, iznosi 52 mega vata, pa će joj se ukupna instalirana snaga popeti do 538 megavata, a prosječna godišnja proizvodnja struje dosegnut će impresivnih 1516 milijuna kilovat sati.

Velikoj fešti, baš kao i posljedičnom domjenku, nazočili su i predstavnici omiške gradske vlasti predvođeni gradonačelnikom Ivanom Škaričićem. Upravo se Škaričić, podsjetimo, pobunio nakon što je bio izostavljen s popisa uzvanika kada je u listopadu prošle godine ondašnji prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, gurajući pred sobom lokalne HNS-ovce, prvi put obišao postrojenje u Zakučcu.

V. VUKOVIĆ

Predstavit ćemo projekt 'Ombla'

Koračević se spremno odazvao pozivu novinara da prokomentira stanje s Hidroelektranom 'Ombla', pa je ustvrdio kako je taj projekt u javnosti nepravedno ocrnjen, baš kao i izgradnja Termoelektrane 'Plomin 3'.

- U javnosti prevladava dojam kako smo mi u HEP-u nesposobni, a to nije istina. Za dvadesetak dana ćemo Vladi u potpunosti predstaviti projekt 'Ombla', te ćemo čekati da se donese odluka o njezinoj sudbini, odnosno da se Vlada konačno izjasni jesu li milijardu kuna osiguranog novca, nova radna mjesta i posao za brojne hrvatske tvrtke od gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku ili nisu - zaključio je Koračević.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 20:30