StoryEditorOCM
DalmacijaŽIVOT NA GRANICI

Migranti ukrali Passata u Vrgorcu i ostavili ga na granici sa Slovenijom; Popričali smo s vlasnikom, ne doima se ljutit: Auto mi je bilo ispred kuće, ključ u njemu...

Piše Mate Primirac
4. siječnja 2020. - 13:42

Dok je većina stanovnika Vrgorske krajine razmišljala kako će i gdje proslaviti Novu godinu, njihova sugrađanina Antu Vukojevića, mučili su neki drugi problemi. Ispred kuće mu je nestao Volkswagen Passat te je u prvi mah mislio da se radi o šali. No što je dan više odmicao postalo mu je jasno da mu je netko ukrao automobil.

– Ljudi su se sami poslužili, nećemo ih odmah napadati – kazao nam je na početku Vukojević kroz šalu i ozbiljno nastavio:
– Mogli su i razbiti automobil, ali, eto, nisu. Ostavio sam auto ispred kuće, ključ je uvijek u njemu.

Nemam običaj zaključavati automobil, pored toga malo je i stariji te sam mislio “tko će to dirati”. Migranti su navečer prošli ulicom, upalili su automobil i otišli autocestom direktno do Slovenije. Ostavili su ga blizu graničnog prijelaza Pasjak – Rupa. Imali su i goriva, dan prije ulio sam oko 30 litara. Koliko sam vidio po fotografijama, bio je pun automobil – otkrio nam je Vukojević.


To je već treći ukradeni automobil na području Vrgorske krajine u posljednjih nekoliko mjeseci. Migranti su prvo Stanku Tolju ukrali Mercedes Sprinter i ostavili ga u blizini Čakovca, zatim je otuđena Opel Astra Mate Vujičića iz Oraha, koju su razbili kod Velikog Prologa.

Priča vjerojatno na ovome neće stati, jer svako malo se bilježe prijelazi državne granice kod Vrgorca, popularna “južna ruta” ponovno je aktivna, a najavljeni dolazak novog vala migranata u prihvatni centar kod Mostara mogao bi dodatno zakomplicirati stvari.

Mora se priznati da županijski MUP-ovi na području Hercegovine, a posebno Zapadno-hercegovačke županije u suradnji s DGS-om, u posljednje vrijeme dobro rade svoj posao što se tiče hvatanja migranata i krijumčara. Zasad je podignuto nekoliko optužnica protiv krijumčarenja ljudi. No, uvijek ima onih koji će doći do Hrvatske te je trenutak neopreznosti i nepažnje dovoljan da vam nestane automobil ispred kuće.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nedavno je posjetio Vrgorac i kazao “kako nema problema s migrantima, te da nije potrebna vojska na granici”. Pritom je naglasio da MUP dobro čuva hrvatsku granicu. No, ovaj i drugi slučajevi pokazuju da na granici ima dosta rupa, koje dobro koriste migranti i krijumčari. 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 21:13