StoryEditorOCM
Dalmacija'ZAJEDNO SMO JAČI'

Mi imamo rješenje za pametni dom

Piše EP
9. studenog 2016. - 16:40
robotika_grohote15-041116.JPG

Ovo je ludilo! Vidi, motorić radi na moj glas. Bravo, motoriću, dobit ćeš ocjenu pet. A tebe će slikat kada dođeš ispred moje kuće i pozvoniš. Čut ćeš i mijauk mačke – odzvanjalo je učionicom tehničkog odgoja u Osnovnoj školi "Grohote" na otoku Šolti, a ovaj val oduševljenja učenika izazvale su kutije s natpisom "Smart home kit".

Preciznije, mala čuda tehnike, blago modernog doba, koja su tek dio i početak rada na projektu "Zajedno smo jači", a koji provodi više od desetljeća Hrvatski Telekom. Škola malih Šoltana dio je Croatian Makers lige i jedna od 38 osnovnih škola koje sudjeluju u programu Internet of Things.

– U prvom dijelu projekta radimo na primjeni protuprovalničkog alata u kući, odnosno tražimo "rješenje za pametni dom" – uveo nas je u cijelu priču Nikola Repajić, profesor tehničkog odgoja ove otočne škole, koji djecu podučava i robotici, pa već s njih petero – Nera Dea Babić, Joško Bezić, Marin Elezović, Dragan Marković i Luka Blagaić – sudjeluje i na brojnim školskim natjecanjima i ligama.

Ulogu malog predavača odmah je dobio "osmaš" Luka Blagaić, diktirajući ostalim školarcima što se to sve nalazi u kutijama.

– Narančasto vam je wi-fi, plavo napajanje, ružičasto ulazni senzori, zeleno izlazni senzori, crno motor. Imate i prekidač – podučio je svoje kolege Luka, i to "osmašice" Izabelu Cecić, Magdalenu Sinovčić, Paulinu Marković i Andreu Lukan, te Romana Lovrinčevića, uz "sedmaša" Dragana Markovića i najmlađeg u grupi, "šestaša" Marina Elezovića.

Ovo je tek početak

– Svitli! LED dioda zasvjetluca odmah kada dobro spojim senzore. Vrhunski je ovaj senzor svjetlosti – komentiraju djeca, dok stižu nova pitanja i nove upute za rad.

– Gdje se primjenjuje senzor svjetlosti? Zvuka? Mikrofon? – pljuštali su upiti, no i dječji brzi odgovori.

– Kada dođete prid moju kuću, upalit će se svitlo! Da ne padnete niz stepenicu. A mogu putem interneta spojit i kameru, pa snimim svakog ko nam dođe u posjetu – nudila su djeca rješenja iz svakodnevnog života koja im omogućuje tehnologija, pa su brzo spajali i sve detaljiće iz kutija – i brojčanik, pa senzor za temperaturu, pa za pokret, kao i onaj za pretvaranje analognog u digitalni signal...

Svakog "čuda" bilo je za napraviti u ovom prvom dijelu projekta "Croatian Makers IoT", a djeca su jednostavno bila oduševljenja novim "igračkama". A ovo je tek početak provedbe projekta koji je malim Šoltanima, uz Croatian Makers ligu, omogućio Hrvatski Telekom. Budući da već jedanaest godina HT s devet milijuna kuna podržava ostvarivanje 240 vrijednih projekata. Jedan od njih je i ovaj za šoltanske učenike...

Školski tim

Osnovna škola “Grohote” sudjelovala je na natječaju Hrvatskog Telekoma “Zajedno smo jači”, a sve s jednim ciljem: kako djecu uvesti kroz igru u svijet znanosti. Projekt će omogućiti razvijanje učeničkog i nastavničkog potencijala u području robotike kroz robotičku ligu Croatian Makers, što su prepoznali i prosvjetari sa Šolte: ravnatelj Ivan Tokić, pedagoginja Mirela Mijić, knjižničarka Dragana Đurić i profesorica informatike Mira Matijašević, uz već spomenutog profesora Nikolu Repajića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 06:43