StoryEditorOCM
Dalmacijapravila (ne) vrijede za sve

Marendić izabran za novog šefa PU SD unatoč težoj povredi službene dužnosti: policijski automobil koristio je u privatne svrhe, kaznio ga isti čovjek koji ga je sada podržao

21. veljače 2017. - 16:00
policija_projekt4-040214

Kao što je Slobodna Dalmacija i pisala prije mjesec dana (u vrijeme dok je trajao natječaj) jasno ističući da će Slobodan Marendić biti novi načelnik PU splitsko-dalmatinske, tako se to naše proročanstvo i obistinilo.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić je u utorak potvrdio nekim medijima da je potpisao imenovanje Slobodana Marendića za novog načelnika PU splitsko-dalmatinske na prijedlog glavnog ravnatelja policije Marka Srdarevića.

Nakon tri i po godine PU splitsko-dalmatinska konačno ima svog načelnika koji je izabran na mandat od pet godina.

I u vrijeme trajanja natječaja smo napisali da Marendićevi protukandidati Ante Gudelj i Vinko Maljić imaju u toj trci jednake šanse kao "tele da preživi kod mesara".

Kako je Marendić imao disciplinski postupak koji je okončan sredinom 2014. u kojem je kažnjen zbog teže povrede službene dužnosti-korištenje nenamjenskih sredstava MUP-a, tako smo dan prije i službenog Marendićevog izbora uputili pitanje je li se on uopće mogao javiti na natječaj j s obzirom da u Zakonu o policiji jasno stoji da se disciplinska kazna briše nakon četiri godine, a da je predviđeno za tu disciplinsku povredu i zaustavanje u službi policajca na rok od dvije do četiri godine.

- Iako je gospodin Marendić 2014. kažnjen za povredu službene dužnosti, zakonom je propisano da je takva kažnjavanost zapreka za napredovanje u državnoj službi dvije godine od dana izvršnosti rješenja o disciplinskoj odgovornosti. Iz tog razloga nije bilo formalnopravne zapreke za kandidaturu gospodina Marendića za radno mjesto načelnika PU splitsko-dalmatinske", stoji u službenom odgovoru iz Ravnateljstva policije.

Podsjetimo da je baš Marko Srdarević, na čiji je prijedlog Marendić sada i izabran za novog načelnika PU SD, te 2014. godine nakon nalaza Unutarnje kontrole MUP-a u svojstvu tadašnjeg v.d načelnika PU SD i pokrenuo disciplinski postupak protiv Marendića zbog korištenja službenog vozila MUP-a u Marendićeve privatne svrhe.

Unutarnja kontrola koju je predvodio iskusni službenik Gojko Marković je morala reagirati jer je došla anonimna prijava da se u razdoblju od studenog 2013. do ožujka 2014. po završetku radnog vremena policijskim vozilom iz Splita u Solin gdje živi odvozilo i i dovozilo Slobodana Marednića. To su radili policijski službenici Sektora policije kojima je Marendić bio nadređeni i to na najvišem mjestu načelnka tog Sektora.

Vozači su te vožnje i potvrdili na prvostupanjskom Disciplinskom sudu MUP-a, a Marendić je disciplinski kažnjen oduzimanjem 20% od plaće što je i platio u roku od dva mjesec po deset posto. Na tu kaznu se uopće i nije žalio pa je ona postala pravomoćna i ta kazna se briše u roku od četiri godine kako je predviđeno Zakonom o policiji.

Pouzdano doznajemo da će se neki od poraženih kandidata za načelnika Uprave žaliti Odboru za državnu službu smatrajući da je izigran Zakon o policiji te da će poduzeti i druge korake u zašiti svojih prava za koje smatraju da su ovim izborom narušeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 10:58