StoryEditorOCM
DalmacijaPAZI, MATUN!

Malo jači vitar kupe s ruševne kuće "posije" posvuda po ulici

Piše PSD.
6. prosinca 2013. - 09:49
Pitanje je dana kada će netko nastradati pod opasnim krovom koji se zadnjih desetak dana urušava u Ulici Ivana Danila u Kaštel Starom, a koji se nalazi u privatnom vlasništvu. Objekt koji je zaštićeni spomenik kulture, smješten u staroj gradskoj jezgri, u “kaštelanskoj Ilici” kojom svakodnevno cirkulira velik broj građana na putu do rive, tržnice, crkve... već više od 40 godina zjapi prazan.

Zub vremena učinio je svoje, pa su tako prije desetak dana zbog olujnog vjetra kupe s krova letjele na sve strane. Oštećen je bio jedan automobil, o čemu svjedoči i policijski zapisnik, a građani će kazati, na svu sreću, da nije netko stradao. A mogao je, da se tog trena našao pred kućom s koje vreba opasnost.

- Ovo je prestrašno. Pogledajte one kupe koje i sada vise s krova kuće. Čim zapuše jači vjetar, to će ponovno letjeti po ulici. Upravo na tome mjestu gdje je oštećen automobil često se šetaju odgojiteljice s djecom iz vrtića. Zamislite koja bi tragedija bila da je ta kupa pala djetetu na glavu. Tko bi odgovarao, tko bi snosio krivnju? - pita se Marica Bulić, Kaštelanka koja svakodnevno prolazi pokraj te kuće na putu prema tržnici. Ima sigurno 40 godina da u kući nitko ne živi, veli nam naša sugovornica.

Dodaje kako su, osim derutnog krova, potpuno popucali i zidovi kuće.

- Vlasnici kuće, a čujem da ih ima 10 nasljednika, ovo ruglo trebali bi sanirati, jer će netko ni kriv ni dužan stradati. Neka svatko uredi svoje, a ako ne žele i ogluše se na to, onda bi nadležni trebali napraviti te radove umjesto njih i dobro im to sve naplatiti - veli Bulić.

Udovičić: Grad će pokrenuti osiguranje objekta

Još prije tri godine u Gradu je izrađen sporazum o zajedničkoj sanaciji nekretnine, jer je grad manjim djelom zajedno s devet obitelji suvlasnik prostora. Do dandanas se po tom pitanju nije napravilo ništa.

Problem oko urušavanja krova na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća aktualizirala je potpredsjednica Gradskoga vijeća Marinka Parčina koja je gradonačelnika Ivanu Udovičića upitala tko će sutra biti odgovoran ako netko strada pred tom kućom, te što je grad poduzeo kako bi se taj problem napokon i riješio.

Gradonačelnik je kazao kako su, nakon urušavanja krova koje se dogodilo prije desetak dana, radnici Komunalnog pogona postavili zaštitnu ogradu pred cijelim objektom, kako bi se spriječio prolaz građanima, ali i to da netko ne nastrada.

- Napravljen je, istina, još 2009. godine prijedlog sporazuma sanacije objekta, no do njegove realizacije nije došlo jer jedan od suvlasnika živi u inozemstvu, a, prema dogovoru, nije opunomoćio odvjetnika za zastupanje u ovom slučaju. Drugi većinski vlasnik s kojim smo pregovarali umro je.

- Bez suglasnosti suvlasnika mi ne možemo poduzimati mjere sanacije, osim zaštite objekta zaštitnom skelom, u cilju sigurnosti građana. Prema uvjetima koje propiše građevinska inspekcija, mi ćemo i postupati. S cijelim slučajem upoznato je i Ministarstvo kulture, a u suradnji s Konzervatorskim odjelom Grad će pokrenuti osiguranje objekta - kazao je Udovičić.

JAKOV ŽARKO
FOTO: MARIO TODORIĆ / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 16:10