StoryEditorOCM
Dalmacijaizbjegnuta tragedija

Majka učenice iz Segeta: Rad škole odavno je zabranila inspekcija; Zulim: Kriva je bivša vlast

18. svibnja 2016. - 12:37
seget_donji7-170516

Pukom slučajnošću jučer je izbjegnuta teška tragedija u Osnovnoj školi "Kralj Zvonimir" u Segetu Donjem kod Trogira; veliki komad stropa, naime, odvalio se i pao po klupama učionice na zadnjem katu objekta, u kojoj su tijekom poslijepodneva nastavu pohađali đaci drugoga razreda! 

Stotine kilograma građevinske šute stropoštalo se po klupama i knjigama učenika u trenutku dok su bili na velikom odmoru, što ravnatelj Dominik Matković s pravom drži nevjerojatnom srećom u nesreći.

– Što reći, šokiran sam kao i svi djelatnici škole, te sama djeca, koja su se uzrujala vidjevši nakon povratka s odmora prašnjave knjige i slomljene klupe u razredu. Nitko nije očekivao da će se ovo dogoditi; kosi krov u učionici saniran je prije dvadesetak godina, a onaj ravni, koji vlaži u nekim drugim učionicama, sredstvima Županije riješen je prije tri-četiri godine. Nije bilo nikakvih vanjskih znakova da bi se mogla dogoditi bilo kakva teža havarija – kazao je primjetno uznemireni ravnatelj škole izgrađene početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća, kriveći u prvom redu neupitnu dotrajalost cijelog prosvjetnog zdanja, koje inače pohađa 320 učenika.

– Vidite taj stari način gradnje: betonski nosači, letve, trstika, debela žbuka... Pohabanost je bila očekivana, te manji popravci, ali ovakvo nešto ni u najcrnjem snu – kazao je Matković.

Zapaljeno računalo

Zvuk nalik na grmljavinu, koji je značio trenutno rušenje oveće površine stropa, čuli su djelatnici na nižim katovima, a profesorici informatike Mariji Muli čak se zapalilo računalo; zbog opreza uskoro je u školi isključena struja već tijekom policijskog očevida koji je uslijedio. Nastava je, dakako, prekinuta i upitno je hoće li se do kraja nastavne godine uopće održavati.

– Vidjet ćemo hoćemo li nastaviti s radom do kraja ove školske godine; o tome neka odluče stručnjaci, inženjeri iz Županije koji će izići na teren. Naravno da je sigurnost učenika iznad svega – naglasio je ravnatelj škole, navevši eventualno izmještanje učenika na nastavu u najbliži prosvjetni objekt u susjedstvu, u osnovnu školu na rivi u Trogiru.

Mirela Mula majka je učenice iz razreda učiteljice Milenke Ćurić, drugašice koja je izbjegla moguću tragediju u razredu.

– Ne mogu vam riječima opisati svoj šok, ne dolazi u obzir da moja kći više ide ovdje na nastavu! Prije dva mjeseca mi roditelji potpisali smo peticiju za obnovu školske zgrade, budući da je – po mojim neslužbenim saznanjima – rad u njoj poodavno zabranila Inspekcija rada, a sredstva za obnovu, namaknuta od EU fondova, stoje negdje zaključana. Zar se treba dogoditi tragedija da netko nas roditelje shvati ozbiljno? – kršila je ruke majka učenice.

'Neka struka odluči'

– Dogradnja škole i sanacija postojećeg objekta, uz izgradnju školske dvorane koje sada nema, počet će uskoro – poručio je pak Vinko Zulim, načelnik općine Seget, koji je također došao vidjeti stanje u školi u pratnji Ive Sorića, općinskog pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela.

– Kukuriku vlast držala je na čekanju naše dugogodišnje traženje suglasnosti za prijeko potrebne radove, ali sada odobrenje imamo. Nakon žurne procedure ishođenja dozvole, financirat će se radovi. U međuvremenu, neka struka odluči i stavi potpis na odluku da djeca ovdje mogu nastaviti pohađati nastavu; iskreno rečeno, sam se to ne bih usudio. Roditelj sam i ja, i znam kako se sad osjećaju svi kojima djeca ovdje idu u školu – kazao je dugogodišnji načelnik općine iz redova HDZ-a.

Raspelo spasa

Kuriozitet da se komad stropa srušio tik do raspela na zidu, obješenog uz šahovnicu, prvi je uočio fotoreporter Vladimir Dugandžić, te je primjedbu glasno iznio pred ravnateljem; on je, pak, još jednom izrazio radost što je priča zaključena bez posljedica za samu djecu. Bilo Božjim zagovorom, ili pukom slučajnošću, školarci su prošli "lišo", a to je najvažnije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:00