StoryEditorOCM
DalmacijaPovodom dana voda i proljeća izveden SPEKTAKL U IMOTSKOM

Lijić, Zanki i Vrdoljak zaronili u Crveno jezero

Piše PSD.
21. ožujka 2010. - 10:20
Svjetski prirodni fenomen, imotsko Crveno jezero, ponovno je poslužilo kao adrenalinski uradak za cijelu ekspediciju ronilaca i planinara.


Naime, u povodu Međunarodnog dana voda, ali i prvog dana proljeća, vrijedni članovi Ronilačkog kluba “Crveno jezero” iz Imotskog te Planinarskog kluba “Imotski”, tridesetak onih kojima je izazov hobi, okupilo se u grotlu jezera.

Petnaestak članova Gorske službe spašavanja iz Splita i Makarske, koje su vodili legendarni Stipe Božić, a Makarane Stipe Bušelić, potom vrsni svjetski poznati ronioci Veljan Zanki, Lidija Lijić i Tomo Vrdoljak, našli su se na spektakularnom zadatku - spustiti se u jezero, a potom osigurali roniocima zaron u dubine Crvenog jezera.

Izazov nema što, s obzirom na činjenicu da je temperatura vode 10-11 stupnjeva, a da sa strmih litica uvijek vreba opasnost od urušavanja stijena.

Dobar vodostaj

Iskusni članovi GSS-a osigurali su spust za ronioce i njihovu, nekoliko stotina kilograma tešku, opremu, čamac, podvodne kamere. Nekoliko stotina metara konopa razapelo se s istočnih litica jezera sve do vode.

Nešto im je olakšao i rekordni vodostaj u Crvenom jezeru, kakav se krajem ožujka ne pamti u posljednjih tridesetak godina. Nakon spusta i navlačenja opreme slijedio je i zaron.

U dubine Crvenog jezera između 40-50 metara na dah su se spustili Veljan Zanki, Lidija Lijić i Tomo Vrdoljak. Logističku podršku dao im je imotski dvojac Luka Kolovrat i Ivica Ćosić. U pripravi su bili Stipe Čelan, Joško Vukosav i Neven Čagalj.

- Bio je ovo zanimljiv spektakl, prvenstveno ronilaca, kojima smo dali punu podršku i osiguravali ulazak i izlazak iz izazovnoga jezera. I za nas iz Gorske službe spašavanja ovo je bila vrijedna vježba - riječi su Stipe Božića.

- Koliko god nam je bilo do obilježavanja Međunarodnog dana voda, toliko nam je bilo i do popularizacije Crvenog jezera. Kada vam u njegove vode zarone ronilačke klase poput Zankija, Lijićke, Vrdoljaka, onda je to prava stvar. Nakon spektakla koji su prije nekoliko godina priredili svjetski base jumperi, ovo je također izuzetno atraktivna akcija - govore direktor TZ Imotski i ronilac Luka Kolovrat.

U ovoj adrenalinskoj priči uživali su i brojni Imoćani načičkani na strmim liticama. Najteže je ipak bilo novinarima i fotoreporterima jer snimanje u dubinu od nekih 200 metara, i pored kvalitetne tehnike, nije najuspješnije.

Braco Ćosić / Epeha

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 11:48