StoryEditorOCM
Dalmacija70. OBLJETNICA

Lica El Shatta svjedoče o zbjegu iz 1944.

Piše PSD.
12. rujna 2014. - 10:37
Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Splitsko-dalmatinske županije, u suradnji s gradovima Komižom i Visom, a pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora Republike Hrvatske, u nedjelju, 14. rujna, organizira svečanu proslavu 70. obljetnice dolaska saveznika na Vis, dolaska Tita i Vrhovnog štaba NOVJ-a, početka oslobađanja Dalmacije i odlaska zbjega u El Shatt.

U povodu toga, ratnim brodom “Faust Vrančić” u nedjelju će iz Splita u Komižu stići brojni gosti i uzvanici, koji će zajedno s domaćinima položiti vijence pred spomen-pločom poginulim stanovnicima otoka Visa u NOB-u, a posjetit će i znamenitu Titovu špilju, najavio je tijekom boravka u Komiži Pjero Baranović, član Predsjedništva Udruge antifašističkih boraca grada Splita, gdje je nazočio sastanku Inicijativnog odbora za organiziranje proslave. Središnji dio proslave odvijat će se u velikoj dvorani Spomen-doma u Komiži, s početkom u 12 sati, gdje će se održati svečana akademija.

Posebno zanimljiv događaj, u okviru svečane akademije, bit će prikazivanje dokumentarnog filma “El Shatt”, koji je snimio poznati splitski redatelj Aleksandar Stasenko. A uz film bit će prikazane našoj javnosti dosad nepoznate fotografije iz El Shatta, na kojima su ostali ovjekovječeni i brojni stanovnici s otoka Visa.

Izložba i u Splitu


Iz Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Splitsko-dalmatinske županije poručuju: “Narod otoka Visa bio je spreman na najveće žrtve. On je za obranu otoka dao svoje najbolje sinove i kćeri, stavio na raspolaganje svoje kuće i svu svoju imovinu! Uvidjevši potrebu da napusti otok i u tome se žrtvovao i otišao iz domovine u Italiju, Afriku i Aziju, da bi se otok Vis mogao obraniti. Otok Vis odigrao je veliku ulogu u oslobođenju naših otoka i obale.”

Oni koji ne mogu na proslavu u Komižu, mogu posjetiti izložbu u Splitu. Naime, izložba “Lica El Shatta”, u povodu 70. godišnjice zbjega, bit će postavljena od 9. do 27. rujna u Galeriji fotografije u Marmontovoj 5.



B. MITRAKOVIĆ

Logori na Sinaju

El Shatt je bio kompleks izbjegličkih logora u pustinji na poluotoku Sinaju u Egiptu, u kojemu je od ljeta 1944. do ožujka 1946. boravilo evakuirano stanovništvo dalmatinskih otoka, primorja i Zagore.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:46