StoryEditorOCM

Lanterna na Palagruži bit će centar znanosti

Piše PSD.
8. svibnja 2012. - 00:41
Svjetionik na Palagruži mogao bi postati centar znanosti! Naime, desetak članova ekspedicije na čelu s prof. dr. Joškom Božanićem boravilo je jučer na Palagruži, a u povodu inicijative da se prostor lanterne na našem najudaljenijem otoku, u suradnji s vlasnikom, Plovputom, iskoristi kako bi u njemu tijekom cijele godine boravili ugledni znanstvenici i njihovi studenti.

- Cilj je da se u živom dijalogu o mediteranskim temama zapravo stvori jedan intelektualni punkt i poveže nekoliko sveučilišta. Već razmišljamo o nekim konkretnim imenima. Na taj bi način nastala knjiga koja bi se svake godine publicirala - pojašnjava prof. Božanić.

Inače, brodom Plovputa iz Splita preko Komiže doplovili su još Ivan Pavić, rektor Sveučilišta u Splitu, Amareswar Galla, vodeći svjetski stručnjak za muzeje, fotograf Ivo Pervan, hvarski vinar Andro Tomić, Maja Miše, asistentica dr. Branka Kirigina, nekoliko studentica s poslijediplomskog studija.

- Dogovorili smo da od rujna 2013. godine utemeljimo dalmatinsku školu za pročavanje kulture održivosti baštine. Riječ je o inicijativi povezanoj s projektom Eko muzeja u Komiži na kojem se radi i upravo nam je profesor Galla dragocjen s obzirom na njegovo golemo iskustvo jer je on po svijetu osnovao mnoge ekomuzeje. To su muzeji koji uspijevaju baštinu pretvoriti u resurs razvoja i života u malim sredinama. Uvjereni smo da se danas može živjeti od baštine, ali naravno potrebno je tu baštinu revalorizirati, potrebno je tu baštinu njegovati i prezentirati - dodao je prof. Božanić.

- Očekujemo da će ovoga ljeta na Palagruži, kao rezultat ove inicijative, između predstavnika Filozoskog fakulteta splitskog Sveučilišta i tvrtke Plovput biti potpisan ugovor o dugoročnoj suradnji - rekao je na kraju prof. Božanić.

B. Mitraković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 15:07