StoryEditorOCM
Dalmacija‘PROJEKTI 100’

Kukuzovac i vojarna Kula čekaju poduzetnike

Piše PSD.
2. rujna 2014. - 22:17
Grupa tvrtki iskazala je interes da u bivšoj vojarni Kula otvori zdravstveno-rekreacijski i sportski centar. Radi se o kompleksu na jugozapadnom rubu Sinja udaljenom od najužega gradskog centra tek nekoliko stotina metara. Kompleks se prostire na 86 tisuća kvadratnih metara i na njemu su izgrađeni stambeni i poslovni objekti koje je koristio HV do ukidanja Središta za obuku ročnih vojnika prije nekoliko godina.

U međuvremenu MORH je vojarnu Kula proglasio neperspektivnom za HV, a odnedavno je s MORH-a Kula prenesena Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI). Unatoč tomu djelatnici MORH-a sve donedavno su Kulu i njezine objekte štitili i minimalno održavali, ali kako se broj zaposlenika smanjivao, počela je i devastacija.

Krajem srpnja DUUDI je pokrenuo akciju “Projekti 100” kojom je država stavila na pladanj 100 vrijednih nekretnina, pozivajući zainteresirane na javni iskaz interesa kako bi se ta državna imovina stavila u funkciju i postala motorom razvoja.

Među tih 100 objekata na području grada Sinja su bivši vojni kompleks Kukuzovac površine 2.545.439 kvadratnih metara i vojarna Kula. Kukuzovac je potpuno devastiran, doživio je sudbinu bivših sinjskih vojarni Pekara i Ivaniša Nelipića te vrijedi jedino kao građevinsko zemljište.

Pismo namjere

Kulu su počeli čerupati, ali glavni objekti koji su još uvijek u izvanredno dobrom stanju još nisu napadnuti. Hoće li ih država u ulozi vlasnika uspješno (za)štititi dok ih eventualno ne preuzmu zainteresirani ulagači ostaje da se vidi. U svakom slučaju na poziv DUUDI-ja za Kulom je iskazan interes grupe tvrtki.

To su potvrdile Željka Šaponja, glasnogovornica DUUDI-ja i Kristina Križanac, zamjenica gradonačelnika Sinja. Križanac je kazala da je na adresu Grada još u ožujku stiglo pismo namjere potencijalnih investitora, čije ime ne navode, kojima će, ističe, gradska administracija biti na raspolaganju.

DUUDI će za svih 100 objekata primati ideje i prijedloge do 15. rujna. Nakon toga DUUDI će krenuti u proceduru raspisivanja javnih natječaja za davanje svakoga pojedinog objekta u zakup, najam, koncesiju ili prodaju.


toni paštar


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 11:00