StoryEditorOCM
Dalmacijakbogdan pensa poziva dorh na procesuiranje pretvorbene pljačke koju je državna revizija utvrdila još 2002. godine

KRIMINAL NE ZASTARIJEVA ‘Kaštelanska rivijera’ oštećena za 29,5 milijuna njemačkih maraka

Piše PSD.
10. kolovoza 2011. - 12:11
Državno odvjetništvo RH ima i te kakve osnove za pokretanje istrage i progona nad sudionicima pretvorbene pljačke “Kaštelanske rivijere” koja je počela 1992. godine, a koju je nakon 10 godina u svojem nadzoru utvrdila i Državna revizija.

Izvješće koje se nalazi na internetskim stranicama Ureda Državne revizije, dostupno svakome, potaknulo je nas u Udruzi da javno prozovemo sudionike koji su omogućili ovu pljačku i sudjelovali u njoj.

Ako 2008. godine, kad smo na to javno upozoravali, nije bilo moguće provesti istragu zbog zastare, nakon izmjena Ustava RH prema kojima je ukinuto zastarijevanje ratnog profiterstva i pretvorbenoga kriminala, Državno odvjetništvo mora pokrenuti progon za dokumentirano utvrđena kaznena djela − izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik Udruge za promicanje i zaštitu Ustavom zajamčenih prava građana Bogdan Pensa.

Zbrajajući iznose nezakonitih radnji koje je utvrdila revizija u svojem izvješću, “Kaštelanska rivijera” oštećena je za enormnih 29,5 milijuna tadašnjih njemačkih maraka.

Banci priznat nepostojeći dug

− Ovu pljačku omogućili su u prvom redu Hrvatski fond za privatizaciju i Uprava “Rivijere”, čiji su pojedini članovi od pljačke imali i osobnu korist.

Revizijom je utvrđeno da je HFP procijenio vrijednost poduzeća za 11 milijuna maraka manje od vrijednosti utvrđene elaboratom, a iz dokumentacije nije bilo ni vidljivo kako i zbog čega. Uz to, utvrđeno je da je zemljište “Kaštelanske rivijere” procijenjeno na 22 tadašnje marke umjesto na 57, što je umanjilo vrijednost poduzeća za tri milijuna maraka.

Isto tako, potraživanja Splitske banke od sedam milijuna maraka nisu utemeljena, jer se nisu temeljila na stvarnom nastanku dužničko-vjerovničkog odnosa, niti su bila iskazana u poslovnim knjigama kao dospjele obveze prema banci na dan 31. prosinca 1993. godine. Stvarna obveza prema Splitskoj banci zapravo je bila 555.000 tadašnjih maraka − upozorava Pensa, navodeći da je tako banci priznat dug kojega zapravo nije ni bilo

. Nadalje, dodaje da je Državna revizija u svojem izvješću kao odgovorne osobe navela tadašnjega predsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju Ivana Penića, predsjednicu Uprave “Kaštelanske rivijere” Dubravku Vučković te kao odgovornu osobu u ime Splitske banke Franu Mitrovića.

Prema izvješću o radu Komisije za pretvorbu, na površinu je isplivalo i šest “dobrostojećih pripadnika radničke klase” (čistačice, sobarice, konobari i portiri) koji su posljednjeg dana utvrđenog za upis i kupnju dionica uplatili svaki po milijun i sto tisuća maraka te time stekli 60.000 dionica. Uz to su dobili i popust od 6,5 milijuna maraka, pa su tako ulagatelji dobili 125.000 dionica u vrijednosti od 12,5 milijuna maraka.

Dionice nisu plaćene

− Državna revizija utvrdila je da su ugovori ništetni, jer dionice koje nisu plaćene ne mogu služiti kao zalog za osiguranje potraživanja iz ugovora o kreditu za kupnju dionica poduzeća. Osobe koje su stekle spomenute dionice prodale su ih nakon samo nekoliko mjeseci Nikoli Piasevoliju, koji je tada bio predsjednik Upravnog odbora “Kaštelanske rivijere”. Zanimljivo je da je upravo on odobrio tu transakciju − navodi Pensa citirajući izvješće revizije.

− Ako DORH po službenoj dužnosti konačno ne procesuira ovu sramotu koja se događala u vrijeme dok je većina građana bila zabrinuta ne samo za osobnu egzistenciju, nego i za vlastite živote na raznim bojištima, ponovno ćemo se, kao i u slučaju “Kaštelanskih staklenika”, obratiti predsjedniku Ivi Josipoviću, koji zagovara novu pravednost, predsjednici Vlade Jadranki Kosor, koja ističe svoju odlučnost u borbi protiv korupcije i kriminala, te Saboru, koji je donio Zakon o izjednačavanju kriminala iz pretvorbe i privatizacije s ratnim zločinom − poručili su iz Udruge.

JAKOV ŽARKO

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 23:53