StoryEditorOCM
Dalmacija'dođite po svoje najmilije'

Korisnike koji im mjesečno plaćaju 5000 kuna tjeraju iz staračkog doma: 'Samo su nam porukom javili da će za dva dana zatvoriti'; Direktorica ponudila zbunjujuće objašnjenje

30. studenog 2018. - 15:44

Zbog izvanrednih okolnosti (novi vlasnik je danas poslijepodne imao moždani udar i nažalost ne može od 1. 12. 2018. preuzeti niti jednog korisnika zato što je hospitaliziran).

Molim Vas da zaključno sa 30. 11. 2018. (zaključno do 20 sati) dođete po svoje najmilije, potpišete raskid ugovora o smještaju i dogovorimo ostale detalje - stajalo je između ostalog u MMS poruci (čiji sadržaj prenosimo u izvornom obliku, op.a.) koju je Splićanka Željka Mladin dobila proteklog utorka, 27. studenoga, u 22.38 od Tomislava Ferića, osobe koja je pred obiteljima korisnika stalno predstavljala Obiteljski dom za starije i nemoćne osobe "Lazar" u Dugom Ratu.

- Prema informacijama koje imam, ostali skrbnici su u isto vrijeme dobili MMS identičnog sadržaja - razočarano će naša sugovornica, koja se suočila s kratkim rokom u kojem mora pronaći novi smještaj za svoju 84-godišnju tetu.

Pregledavajući pred nama ugovor o smještaju, naša sugovornica ističe kako u njemu stoji da je "rok za otkazivanje ugovora tri dana", ali, naglašava Željka, ako se vlasnici ustanove već mogu pozivati na odredbe potpisanog dokumenta, onda raskid nije službeno napravljen, već je samo nastala situacija dojavljena mobitelskom porukom, što je, smatra, u potpunosti neprimjereno za tako ozbiljnu stvar.

- Imam dva dana na raspolaganju da tu situaciju riješimo, tražimo neki smještaj za tetu, vidjet ćemo što ćemo uspjeti tijekom ovog dana. S obzirom na posljednje informacije o radu, najbolja stvar koja se ovdje dogodila je zatvaranje doma, a ono što je loše jest način na koji se to napravilo - ljutito će Željka Mladin, koja je tetu u travnju ove godine smjestila u "Lazar", a mjesečno je za to izdvajala 5000 kuna.

Nakon što je zbog nekoliko problema kontaktirala Ferića, s kojim je od samog početka komunicirala, tražila je razgovor s Hajdi Bellenfant, direktoricom doma i potpisnicom ugovora o smještaju, ali do našeg razgovora nikada nije bila u kontaktu s njom, jer joj je više puta rečeno da je direktorica - u Norveškoj.

No, pravi su problemi počeli prije nešto više od desetak dana kada je Ferić telefonom dojavio da "oni za 11 dana izlaze iz doma i da se korisnici ne moraju brinuti, jer se dogovara preuzimanje objekta od novog vlasnika". Nekoliko dana nakon toga dobila je u potpunosti drukčiju poruku s početka ovog teksta.

Kucanje na vrata doma, smještenog uz Jadransku magistralu, na samoj granici Dugog Rata i Duća nije nam puno pomoglo, jer odgovornih osoba nije bilo u trokatnici s pogledom na more, ali smo kroz stakla kuće uočili nekoliko starijih korisnika koji su nas zbunjeno gledali.

Nazvali smo broj telefona istaknut na uličnoj reklami ustanove na koji nam se javio ženski glas s riječima: "Dom, izvolite.".

Nakon što smo je nekoliko puta upitali da telefon proslijedi odgovornoj osobi, obavijestila nas je da se dom zatvara i kazala da je ona "samo došla vidjeti svoju baku" i više nije odgovarala na upite.

Nije bilo više uspjeha niti u razgovoru s Tomislavom Ferićem, koji nam je kazao da "nema broj od direktorice Hajdi i da neće ništa reći preko telefona" i da se "ne namjerava vidjeti s nama", te je poklopio slušalicu.

Nakon nekog vremena uspjeli smo konačno doći do direktorice Bellenfant, koja je trenutačno u Dugom Ratu i kazala nam je da "zbog narušenog zdravlja zatvara dom", a potragu za novim vlasnicima koji bi preuzeli objekt pokrenula je sredinom ovog mjeseca.

Kaže da su se čak dogovorili s novim vlasnicima, ali se plan izjalovio kada je "vlasnik kuće u kojoj je dom (ne novi vlasnik, kako stoji u poruci, op.a.) dobio moždani udar".

- Mi ćemo o svom trošku produžiti rad našeg personala i plaćati im dnevnice dok god zadnji korisnik ne ode. Napisali smo u poruci rok do tridesetog ovog mjeseca, ali neće naša njegovateljica ili kuharica otići dok zadnji korisnik u domu ne nađe smještaj. U cijeloj priči najveću štetu imamo ja i moja obitelj jer smo preko noći završili na ulicu i doslovce tražimo smještaj - kaže direktorica "Lazara", inače nekadašnja vlasnica kafića u Omišu i trgovačkog obrta "Tim" u Dugom Ratu.

Prema njezinim riječima, vlasnica tvrtke "Lazar", osnovane u lipnju 2016. godine, je njezina majka, a Tomislav Ferić joj je nevjenčani suprug, što nam je potvrdio i njegov glas koji smo načuli u pozadini.

- Tu gospođu (Željka Mladin, op.a.) boli što je komunicirala sa sestrama, njegovateljicama, s mojom majkom kao domaćicom kuće, s mojim nevjenčanim suprugom, ali nije dolazila do mene jer je imala potrebu da se i na mene istrese - ističe Bellenfant i dodaje da je u kući "ostalo pet ili šest korisnika".

Zbog nastale situacije kontaktirali smo nadležno Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, čiji odgovor do zaključenja ovog teksta nismo dobili.

 

Prije dvije godine zatvarali i selili 'Tolerancu', pa na istom mjestu otvorili 'Lazara'

U istoj kući do veljače 2016. djelovao je dom pod imenom "Toleranca", koji je također vodila direktorica Bellenfant.

Tada su na Facebooku također objavili da je "u tijeku izgradnja novog doma za starije i nemoćne osobe 'San Antonio' u samom centru Dugog Rata, gdje će korisnici moći samostalno ili uz pomoć njegovateljica šetati i družiti se s mještanima, što sad ne mogu zbog pozicije doma 'Toleranca'".

Samo nekoliko mjeseci kasnije osnovana je tvrtka "Lazar", preko ulične reklame zalijepljeno je novo ime, a korisnici su ostali na istoj lokaciji.

Tvrtka koja drži dom tijekom protekle poslovne godine, navodi se u Fininim podacima, uprihodila je 280.700 kuna i objavila dobit od 1934 kune. Podsjećamo da je gospođa Mladin kazala da je za svoju tetu plaćala 5000 kuna mjesečno, što stoji i u potpisanom ugovoru o smještaju u čijem smo posjedu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 21:31