StoryEditorOCM
DalmacijaSEGETSKI HOTEL PRVI IZLAZI IZ PREDSTEČAJNE NAGODBE

Končar u ‘Medenu’ unosi 150 milijuna kuna

Piše PSD.
28. rujna 2013. - 18:16
Kada Nagodbeno vijeće 10. listopada na zakazanom ročištu prihvati predstečajnu nagodbu nad hotelom “Medena”, u roku od 90 dana Danko Končar će kao strateški partner ući u tvrtku sa 150 milijuna kuna gotovine kojom bi se “Medena” trebala izvući iz financijskih problema.

Prema ponudi koju je dao taj poduzetnik, prvi dio uplate iznosio bi 80 milijuna kuna dokapitalizacije i tim novcem bi se u cijelosti podmirila dugovanja “Medene” prema svim dobavljačima i dugovanje prema državi, odnosno Ministarstvu financija. Uplatom drugog dijela obveze od još 70 milijuna kuna, Danko Končar postao bi 75-postotni vlasnik hotela.

Saniranje dugova

Kako neslužbeno doznajemo, Končar je jasno u ponudi kazao kako “Medenu” ne želi opterećivati novim kreditnim zaduženjima, nego u dokapitalizaciju unijeti vlastita sredstva za saniranje dugovanja tvrtke. Zatim bi uslijedilo ulaganje u podizanje kategorije hotela, koja će sigurno biti znatno veća od sadašnje više nego skromne dvije zvjezdice.

Tako bi “Medena” bila prvi hotel u pretežito državnom vlasništvu koji će izići iz predstečajne nagodbe, a umjesto prodaje za jednu kunu kako se spekuliralo, država je za nju pronašla partnera spremnog na “keširanje” oko 20 milijuna eura i dodatno ulaganje, te zadržavanje 150 zaposlenih u “Medenoj”.

Osim toga, znakovito je da su se za “Medenu” u predstečajnoj nagodbi s državom nadmetala najveća imena u hrvatskom turizmu, od “Valamara” do “Blusun Hotela”, s vrlo ozbiljnim milijunskim ponudama, pa valja očekivati da će i druge prezadužene hotelske kuće na takav način dobiti nove vlasnike.

ružica mikačić



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 14:42