StoryEditor
DalmacijaOtvoren Big game fishing

Komiža: pedeset posada krenulo u lov na najveću ribu; Na brodovima poznati košarkaši, nogometaši, pjevači...

Piše PSD.
16. srpnja 2015. - 00:55
Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u srijedu navečer otvorio je peto izdanje međunarodnih kvalifikacija u ribolovu na velike trofeje, odnosno Big game fishing 2015., koji se u organizaciji splitskog kluba Big game Croatia održava u Komiži.

Na samom nadmetanju, pravim morskim okršaji gdje se cijeli dan na moru pokušava na udicu ukačiti što veća "ribetina", što veći trofej, sudjeluje 50 posada iz desetak zemalja sa skoro tristo sudionika. Posade će tri ribolovna dana "špartati" akvatorijem otvorenog mora u lovu na veliku tunu, a na raspolaganju imaju kvotu za tunu od 580 kilograma. Sve ostale ulove će morati snimiti i pustiti nazad u more, dok im je za ulov iglana i igluna dozvoljen jedan primjerak po brodu dnevno, dok su ulovi luca, lampuge i trupa dugokrilca (albakor tuna) neograničeni.

Tko će uloviti trofejnu tunu, grdosiju koja će mu osigurati i epitet najboljeg ribolovca u adrenalinskom big game ribolovu, znat ćemo u subotu, a brojni su pretedenti za taj epitet. Od poznatih koji su se dali u ovo nadmetanje - košarkaš Nikola Vujčić na brodu Mala Mirca, ili Željko Bebek, kao i nogometaši Hrvoje Veić i Boris Živković, ili pak Tonči Božanić bivši tajnik za ribarstvo koji brani boje domicilnih ribara. Tu je i Ivan Ledenko "kralj postola", ali i svjetski prvak u big game fishingu Dario Marijan, te čelnik kluba domaćina i hrvatski big-game izbornik Boris Županović, kao i prošlogodišnji pobjednik Bruno Dragičević.

Svima njima sreću na moru u okršajima sa velikim ribetinama, uz monistra Jakovine, poželjeli su i Stipe Čogelja, izaslanik župana splitskog-dalmatinskog Zlatka Ževrnje, te gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević, kao i Tonči Luketa, opunomoćenik Hrvatskog saveza za sportskih ribolov na moru.

A za zagrijavanje uoči morskih okršaja koji će pobjedniku osigiurati i vizu za odlazak na svjetsko prvenstvo u Kostarici dogodine, nakon vatrometa, za pjesmu i ples bio je zadužen Giuliano, koji je također ribolovcima zaželio - veliki, veliki ulov!

SANDRA BARČOT
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2021 22:14