StoryEditorOCM
DalmacijaSEDMODNEVNA PROGNOZA

Kome vjerovati? DHMZ za sljedeći tjedan najavljuje snijeg u Splitu i Zagori?! Norvežani i 'Accuweather' pak donose sasvim drukčiju prognozu... 

Piše S. J. T.
16. ožujka 2018. - 23:01
Hoće li ovaj put prognoza našeg Zavoda pogoditi ili - promašiti?

Već se danima najavljuje hladni val. Međutim, u sedmodnevnoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda stoji da će temperatura i uz obalu sredinom sljedećeg tjedna biti niska, čak i uz povremeni snijeg.

No, meteo institut iz Norveške navodi da neće biti snijega, a i temperature po njihovim predviđanjima neće biti tako niske. S njima se slaže i američki Accuweather, koji navodi da u Splitu neće biti nikakvog snijega. 

Ostaje da se vidi tko će i ovaj put pogoditi prognozu. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DHMZ: Tu prognozu 'pišu' računala
Prognoza vremena ima svakojakih - kratkoročnih, srednjoročnih, dugoročnih. Subjektivnih i objektivnih,avode stručnjaci DHMZ-a i dalje objašnjavaju.
- Dostupne su na mnogim internet stranicama, ali kojekakve kvalitete. Na WEB stranicama DHMZ-a pružena vam je mogućnost svakodnevnog praćenja, ne samo "subjektivnih" prognoza meteorologa za danas i sutra za Hrvatsku, posebice za Jadran i Zagreb, već i objektivnih "računalnih" sedmodnevnih prognoza za niz mjesta u Hrvatskoj i svijetu.
Prve svaki dan pišu prognostičari, na temelju rezultata više prognostičkih modela i svog iskustva. Isto tako određuju i znak vremena koje će prevladavati pojedinog dana na određenom području.
"Računalna" ili "kompjutorska", prognoza vremena izravan je rezultat jednog prognostičkog modela. Znak vremena određen je iz prognoze količine naoblake, te vrste i količine oborine određenog dana. Ako se pojavljuje kiša ili snijeg, to ne znači da će padati cijeli dan, nego barem u jednom njegovom dijelu. Pritom se srednja naoblaka i ukupna količina oborine izračunavaju iz četiri uzastopna prognostička šestsatna termina (6, 12, 18 i 00 UTC). Najviša i najniža temperatura zraka također su izravan rezultat modela, bez ispravaka prognostičara.
Dosadašnje praćenje ostvarenja prognoza pokazalo je da temperatura izravno uzeta iz modela odstupa od stvarnih vrijednosti mnogo više od službenih prognoza meteorologa (što naravno ima svoje razloge). Stoga te sedmodnevne prognoze valja shvatiti tek kao trend vremena, tj. najavu dana u kojima se očekuju zatopljenja i/ili zahladnjenja, kao i oborine. Također, ne smije se zanemariti pouzdanost prognoza koja je sve manja, što je prognostičko razdoblje dulje.
 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 00:02