Manje svinja tovi se i sprema za zimnicu i u cetinskom kraju u kojemu je kolinje duga tradicija. Zbog visokih temperatura ovogodišnje kolinje tek je počelo.
U veterinarske stanice i ambulante na području cetinskog kraja u Sinju, Trilju, Vrlici, Hrvacama i Brnazama do sada su vlasnici zaklanih tovljenika donijeli svega oko 300 uzoraka radi pregleda na trihinelu. Posljednjih godina broj zaklanih svinja rapidno pada.
Veterinari su, kažu, uvjereni da više nitko ne priprema svinjsko meso za zimnicu bez predhodnog pregleda na trihinelu. Sinjani i Cetinjani ipak jedu manje svinjskog mesa i to ne stoga što manje vole "suvarinu" već što i oni koji su ranije solili i sušili po tri-četiri utovljene svinje danas zbog besparice i skupe stočne hrane jedva kupe ili uzgoje jednu.
Cijena svinja iz domaćeg uzgoja kreće se po 20 i više kuna po kilogramu žive vage dok se cijena tovljenika dopremljenih iz Slavonije kreće od 17 do 20 kuna.
T.P.