StoryEditorOCM
Dalmacijapoznati miris u zraku

Kolinje polako odumire: sve se manje svinja tovi za zimnicu

Piše PSD.
3. prosinca 2012. - 13:12
Mada se zbog svinjarija koje se godinama u neprekinutom nizu događaju to ne bi reklo, u Hrvatskoj je sve manje svinja. Hrvatski seljaci, ponajprije u Slavoniji, u dobrim godinama tovili su oko 3,5 milijuna svinja, a danas je broj tovljenika tek oko milijun.

Manje svinja tovi se i sprema za zimnicu i u cetinskom kraju u kojemu je kolinje duga tradicija. Zbog visokih temperatura ovogodišnje kolinje tek je počelo.

U veterinarske stanice i ambulante na području cetinskog kraja u Sinju, Trilju, Vrlici, Hrvacama i Brnazama do sada su vlasnici zaklanih tovljenika donijeli svega oko 300 uzoraka radi pregleda na trihinelu. Posljednjih godina broj zaklanih svinja rapidno pada.

Veterinari su, kažu, uvjereni da više nitko ne priprema svinjsko meso za zimnicu bez predhodnog pregleda na trihinelu. Sinjani i Cetinjani ipak jedu manje svinjskog mesa i to ne stoga što manje vole "suvarinu" već što i oni koji su ranije solili i sušili po tri-četiri utovljene svinje danas zbog besparice i skupe stočne hrane jedva kupe ili uzgoje jednu.

Cijena svinja iz domaćeg uzgoja kreće se po 20 i više kuna po kilogramu žive vage dok se cijena tovljenika dopremljenih iz Slavonije kreće od 17 do 20 kuna.

T.P.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:51