StoryEditorOCM
Dalmacijapress na prvoj vidilici

Koharević: Zbog Društva Marjan Grad bi mogao ostati bez svoje park-šume

21. srpnja 2016. - 15:48
koharevic_mediji3-210716

Priča o upravljanju Marjanom mogla bi dobiti novu dimenziju, puno nepovoljniju za lokalnu vlast, jer bi, kako je u četvrtak istaknuo Robert Koharević, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje park-šumom, naš grad "zahvaljujući" Društvu "Marjan" mogao ostati bez vlasništva nad "plućima grada" koja bi mogla postati - državna.

- Budući da su Društvo i njihov čelnik Srđan Marinić za 200 hektara na sjevernim padinama Marjana zatražili od Državnog odvjetništva utvrđivanje stanja vlasništva, Grad bi prvi put mogao ostati bez svog Marjana. No, poduzet ćemo potrebne akcije kako se to ne bi dogodilo. U tom bi slučaju, naime, upravljanje preuzele Hrvatske šume, a pitanje je što bi se dogodilo s naših 50 djelatnika koji znaju Marjan u dušu - kazao je Koharević.

Poduži prijepori između Marinića i Javne ustanove, koji su eskalirali podizanjem kaznenih prijava protiv ravnatelja, okončani su njihovim odbacivanjem.

- Iz Državnog odvjetništva potvrdili su mi odbacivanje kaznenih prijava protiv mene. Savjetovat ću se sa svojim odvjetnikom o daljnjim potezima, jer je nedopustivo da se nekoga može prijaviti za bilo što i onda ne snositi posljedice. Hoću li prijaviti Marinića? Odlučit ću u dogovoru s odvjetnikom - naglasio je čelnik gradske ustanove i dodao:

- Program za površine šumoposjednika na južnim padinama izrađuju Hrvatske šume na prijedlog savjetodavne službe. Južne padine su sastavni dio park-šume, ali nitko od nas, pa ni ja kao ravnatelj, nismo razmišljali o bilo kakvim promjenama granica, tako da je ta priča bespredmetna.

U Javnoj ustanovi ističu kako pozitivno posluju te kako su ih tijekom proteklog tjedna posjetili šumarski inspektori koji su ustvrdili da je sve uredno.

- Proteklu poslovnu godinu završili smo plusom od oko 10.000 kuna, što je također pokazatelj uspješnog poslovanja, a imali smo i niz akcija. Jedna od njih je projekt "Blago našeg Marjana" u kojemu je više od 1700 osnovaca educirano o značenju i bioraznolikosti Marjana - kazao je Koharević.

Dokument koji je Koharević dao novinarima nakon press konferencije

Poslovanje JU

- Sukladno  Zakonu o zaštiti prirode Ustanova je poslala upit za mišljenje Agenciji za zaštitu okoliša i prirodu ( bivši Državni zavod za zaštitu prirode ) na Godišnji program za 2016 i početkom ožujka dobila izuzetno pozitivan odgovor

- Inspekcijski nadzor Državne Šumarske inspekcije

- Ustanova je financijsku godinu 2015 završila u pozitivi za cca 10 000 kn...što je također jedan od pokazatelja uspješnog upravljanja  i poslovanja

Javni radovi

- 10 radnika (6 mjeseci do 01.06.) preko Zavoda za zapošljavanje iz programa „Radom za sebe i zajednicu“ gdje Ustanova nema financijskog troška; sada čekamo od Zavodom odgovor za  zaposliti novih 10 radnika 

- Iznošenje drvne biomase (metrica i granjevina) do najbližih staza/prometnica

- Suzbijanje širenja invazivne biljne vrste – pajasena, mehaničko uklanjanje (čupanje s korijenom) 

- Održavanje kanala za odvodnju oborinskih voda uz glavne marjanske prometnice
    obnova suhozida, bojanje klupa itd. 

Realizirano od 01.01.'16.

Biološko šumarski radovi

- Do sada posječenih cca 127 m3 drvne mase ( 42,5% orjentacijskog godišnjeg etata ), ostvareno je isključivo putem  sanitarnih sječa (sušci, vjetrolomi i vjetroizvale) s ciljem zaštite i održavanja dobrog zdravstvenog stanja šume 

- Otpremljeno cca 100 prostornih metara ogrijevnog drva

- Na cca 1,2 ha provedeni radovi mehaničkog uklanjanja pajasena 

Promocija i edukacija

-  projekt BNM sa 4 razredima OŠ iz Splita

- radionice i poučne šetnje sa predškolskom i školskom djecom

- „mali botanički vodič Marjana“

- Dan zaštite prirode,Dan Marjana, Dječji Dan Marjana

PPZ

- 1.6. započela protupožarna zaštita Marjan sukladno Planu Protupožarne zaštite za 2016 god

Ostalo :

U 2016 planiramo pored redovne djelatnost slijedeće :

- monitoring dendropatogenih nematoda i strizibuba sa Šumarski institut Jastrebarsko

- monitoring borovog četnjaka sa Institutom za jadranske kulture

-inventarizacija malih vodenih staništa,

- Monitoring stanje oštečenosti šume

- Svi poslovi održavanja PŠM odrađuju se sukladno Programu gospodarenja iz 2008.godine.

- Studija održivog razvoja – prijedlog

- Studija e-mobilnosti

- Od Ministarstva turizma dobivena su nepovratna sredstva ( 158 000 kn ) za izradu projektne dokumentacije za izradu nove promatračnice na Sedlu koja bi pored svoje primarne funkcije protupožarne zaštite ,dijelom bila i u turističke svrhe kao mogući vidikovac sa popratnim sadržajima.

- Odgovor DORH-a – odbačena kaznena prijava iz 2014,2015,2016....

- Program za šume šumoposjednika na južnim padinama za ono što jest po zakonu šuma i šumsko zemljište ( utvrditi vlasništvo,stanje na terenu..) izrađuju HŠ na prijedlog savjedtodavne službe., a za 200 ha šume u vlasnost Grada ( države ) Program za šume posebne namjene ...Nemože se raditi revizija postojećeg programa jer to nije zakonski moguće...Odgovor Ministarstva poljoprivrede 

- Zahvaljujući Društvu Marjan koje je zatražilo od Državnog odvjetništva utvrđivanje stanja vlasništva Split će ostati po prvi puta bez vlasnosti svoga Marjana.

- Bespravna gradnja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 21:58