StoryEditorOCM
Dalmacijakomisija za dodjelu javnih priznanja ima spreman prijedlog

KAŠTELANSKI LAUREATI Priznanja Grada idu na devet adresa

Piše PSD.
3. veljače 2012. - 22:03
Kao i svake godine ususret obilježavanju proslave Dana grada Kaštela, komisija za dodjelu javnih priznanja predlaže kandidate koji će dobiti nagrade grada. Od ukupno 20 prijedloga, koji su u četiri kategorije komisiji stigli na razmatranje, odlučeno je kako će se ove godine dodijeliti ukupno devet nagrada, i to jedna za životno djelo, tri osobne, četiri skupne i jedna posebna nagrada za izrazito humano djelo.

Zbog njegova nesebičnog i humanoga medicinskog djelovanja u gotovo 50 godina radnog vijeka, nedavno preminulom dr. Antonu Kovaču posthumno će biti dodijeljena nagrada za životno djelo.

Doktor Kovač cijelu je svoju karijeru posvetio Kaštelima. Bio je izrazito cijenjen, svakom je pacijentu bio dostupan u bilo koje doba dana. I po buri, i po kiši, i po snijegu. Svugdje gdje je trebalo, stizao je kako je znao. Bio je i liječnik i hitna pomoć, čovjek od povjerenja, koji je ostavio dušu za narod Kaštela i Kaštelanske zagore.

Udruge aktivne na vjerskom, humanom i sportskom planu

Još jedna nagrada bit će posthumno dodijeljena prerano preminulom Željku Didoviću, i to u kategoriji osobnih nagrada. Uz Didovića, čovjeka koji je godinama djelovao na raznim područjima društvenog života Kaštel Sućurca, gdje je bio i predsjednik Karnevalske pučke udruge “Kampanel”, osobne nagrade dobit će još Mario Bartulin te akademski kipar Vene Jerković.

Od ukupno sedam prijedloga Komisija je izabrala četiri udruge kojima će pripasti skupne nagrade grada Kaštela. Zbog profesionalne i planske organizacije u razvoju tog sporta, u koji je u proteklih 13 godina otkako djeluju uključen velik broj mladih, djece i rekreativaca, skupna nagrada dodijelit će se Udruzi za mali nogomet Kaštela, koja okuplja čak 450 igrača koji se u dvije gradske lige natječu u 24 ekipe. Uz to, tijekom svake godine ova udruga organizira i brojne malonogometne turnire.

Isto priznanje dobit će i Katolička udruga mladih “Bl. Ivan Merz” koja posljednjih 14 godina djeluje kroz brojne sekcije, počevši od glazbene, likovne, molitvene, novinarske, vjeronaučne pa do sportske i edukativne.

U svom dosadašnjem radu članovi Udruge organizirali su 1700 tjednih susreta, 22 duhovne obnove, 16 župno-školskih vjeronaučnih olimpijada, 7 svečanih koncerata, dok su u brojnim akcijama prikupili čak 70 tona starog parira.

Udruzi “Sv. Jeronim” iz Kaštel Gomilice, s kojom smo u zadnje vrijeme organizirali nekoliko humanitarnih akcija za pomoć potrebitim građanima, a koja ulazi u desetu godinu postojanja, bit će dodijeljena skupna nagrada grada Kaštela, baš kao i Hrvatskom nogometnom klubu “Val” iz Kaštel Starog koji slavi 100 godina postojanja.

Posebna nagrada za humano djelo ove će godine otići u ruke belgijskoga bračnog para Deamsa Diederika i Christiane Raeymaekers, i to za humanitarni rad kojim su za vrijeme Domovinskog rata pomagali građanima Kaštela.

Kaštelanima iz Belgije 600 tona potrepština

Naime, u grad pod Kozjakom dopremili su preko Crvenog križa gotovo 600 tona raznih potrepština u 29 kamiona, dok je Deams čak sudjelovao i u akciji gašenja požara na Kozjaku.

S nekoliko tisuća eura ovi dokazani prijatelji Kaštela financirali su i obnovu zvonika crkve u Kaštel Štafiliću. Sve predložene ovogodišnje kaštelanske laureate idućega četvrtka na redovnoj sjednici trebalo bi potvrditi Gradsko vijeće.

                                                                                                         jaKov žarko

Nagrada i hrabroj Katarini Prungl?

Gradsko vijeće Grada Kaštela u četvrtak će, kako nam je potvrdio predsjednik Komisije za dodjelu javnih priznanja, raspravljati i o prijedlogu da se Nagrada za humano djelo, temeljem odluke Vijeća, dodijeli i Katarini Prungl, Kaštelanki koja je nedavno u splitskoj trajektnoj luci spasila život vozaču koji je automobilom sletio u more.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:03